Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Kredi kartı borcunu 60 günde ödeyene ekstra faiz yok - Para Haberleri

        HT GAZETE

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Altı ay sonra yürürlüğe girecek yeni yönetmelik uyarınca, bankalar, tüketicinin kredi talebini reddetmeleri durumunda tüketiciyi bilgilendirecek. Belirli süreli kredi sözleşmesinin şartları, tüketici aleyhine değiştirilemeyecek. Kredi kartı sözleşmelerinde akdi faiz oranında değişiklik yapılması halinde, bu değişikliğin yürürlüğe girmesinden 30 gün önce, tüketiciye yazılı bildirimde bulunulacak. Faiz oranının artırılması halinde, yeni faiz oranı geriye dönük olarak uygulanamayacak.

        2 TAKSİT AKSARSA TAMAMI İSTENECEK

        Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde borcun tamamını ödediği ve kredi kullanmaya son verdiği takdirde, faiz artışından etkilenmeyecek. Ancak bu hüküm, kredi kartından nakit avans çekenlere uygulanmayacak. Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda bankaya borcun tamamını talep etme hakkı tanınmışsa, bu hak, tüketicinin birbirini izleyen en az 2 taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilecek. Bankanın bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekecek.

        Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde 30 fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemeyecek.

        FAİZE GECİKME FAİZİ OLMAZ

        Kredi kartı veya kredili mevduat hesabından çekilen para taksitli nakit avans sayılacak. Anapara ve faiz ayrı ayrı izlenecek. Geri ödemede sorun olursa sadece anapara üzerinden gecikme faizi alınacak.

        SÖZLEŞMEDEN CAYMA SÜRESİ 14 GÜN OLDU

        Tüketici, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayabilecek. Tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilecek. Kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, ücret veya masraf talep edilemeyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ