Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunan hükümeti ile ‘sonuca göre’ görüşeceğini söyledi - Para Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT GAZETE

        Yunanistan ve Euro Bölgesi tarihlerinin en kritik haftalarından birine daha girdi. Atina dün Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan 1.6 milyar Euro’luk borcunu ödeyemeyeceğini resmen açıklayarak ‘iflas’ı da kabul etmiş oldu. Piyasalar Yunanistan’ın Euro’dan çıkması halinde peşinden İspanya, Portekiz hatta İtalya’nın da gelebileceğinden endişe ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel dün sabah erken saatlerde ekonomiden sorumlu kurmaylarını toplayarak hem ülkesi hem de Euro Bölgesi’nin bu hafta için olası yol haritasını belirledi.

        Merkel, Atina ile ilerleyen günlerde mali yardım konusunda bir anlaşmaya varma ihtimalinin yüksek olmadığını belirterek, Yunanistan’da pazar günü yapılması planlanan referandumun ardından Yunan hükümetiyle görüşmelere tekrar başlamaya hazır olduğunu söyledi. Alman Başbakan, yaptığı açıklamada üç önemli uyarıda bulunarak özellikle Euro Bölgesi’nin borçlu ülkelerine mesaj gönderdi.

        Merkel, Atina ile ilgili görüşmeler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Euro Bölgesi üyelerin gelecekte de kredi kullanmaları gerektiğinde bunun kurallara bağlı olmaya devam edeceğini söyledi. Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) pazar günü Yunanistan’ın ülke bankalarına yapılan acil likidite yardımını 6 milyar Euro tutarında artırma talebini reddetti. Banka şu anda sağladığı yaklaşık 89 milyar Euro tutarındaki likidite desteğini ise mali yardım paketi referandumunun yapılacağı 5 Temmuz’a kadar açık tutacağını duyurdu. Daha sonrası için ise referandumun sonucu beklenecek. Ülkedeki nakit sıkıntısı ise ilk etapta emeklileri etkiledi. Bugün maaşını almak için banka kapılarına gidenler elleri boş döndü. Bankaların emekli maaşlarını ödemek için perşembe günü geçici olarak açılacağı belirtildi. AB’li liderler ise borsalarda yaşanan sert düşüşlerin ardından karşılıklı görüşmelere yönelik açıklamalarına ağırlık verdi.

        ‘SANDIKTAN EVET ÇIKARSA ÇEKER GİDERİM’

        Avrupa’da tüm gözler önümüzdeki pazar günü Yunanistan’da yapılacak referanduma çevrilmiş durumda. Brüksel, Atina’ya son teklifinde mevcut borç anlaşmasını, AB’nin şartlarıyla 5 ay daha uzatıp üzerine de 15.5 milyar Euro vermeyi önerdi. Atina ise kararı referandumla halka bıraktı. Ancak AB, referandumun sadece söz konusu anlaşmayla sınırlı tutulmasını isterken Yunan hükümeti referandumu Euro’ya ‘Evet’ veya ‘Hayır’ kararı olarak gösteriyor. Sonuç ‘Hayır’ olursa hükümet eli daha güçlü olarak yeni anlaşma için masaya oturmayı planlıyor. Ancak sonuç ‘Evet’ çıkarsa Tsipras Hükümeti’nin iktidardan çekilme planı gündemde. Nitekim Tsipras dün katıldığı bir programda, “Eğer referandumdan ‘Evet’ çıkarsa buna saygı gösterir ama evetin gereğini uygulamayız” diyerek istifa edeceğini net bir şekilde ortaya koydu.

        ‘İNTİHAR ETMEYİN’

        AB Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker, Yunan halkına seslenerek, “Ölüm korkusundan dolayı intihar etmeyin, çok sevdiğim Yunanlılara bunu söylemek istiyorum. Sorulan sorudan bağımsız, referandumda evet deyin” dedi.

        TÜRKİYE’NİN TANIDIĞI ÇİZER

        REFERANDUMUN FATURASI 5 MİLYON EURO OLACAK

        -Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras: “AB’nin bizi Euro Bölgesi dışına atacağını sanmıyorum. Bunun maliyeti çok yüksek olur” dedi.

        -ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, AB’li meslektaşlarına Yunanistan’ın Euro Bölgesi dışına atılması fikrine sıcak bakmadıklarını söyledi.

        -Yunanistan’da 5 Temmuz’da yapılacak referandum için 5 milyon 100 bin Euro kaynak ayrıldı.

        -Referandumda halka, kreditörlerin 25 Haziran 2015’te sunduğu iki farklı anlaşma önerisine ilişkin görüşleri sorulacak.

        -Kreditörlerin sundukları iki belgenin Yunanca ve İngilizce adları ‘Mevcut Programın Tamamlanmasına İlişkin Reformlar ve Ötesi’ ve ‘Sürdürebilir Borç Ön Analizi’ şeklinde belirtiliyor.

        -Yunanistan’da 5 Temmuz’da yapılacak referandum öncesi güvenlik önlemleri artırıldı.

        -Emniyet Genel Müdürlüğü, banka, süper market ve kamu binaları civarında güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı.

        -Mahallelerde ve kuruluşların korunması için polisler daha sık aralıklarla devriye gezecek.

        ATİNA'NIN UMUDU GÜMÜŞ PARALARDA

        Acropolis’te Atina’nın koruyucu tanrıçasına adanan Parthenon’a ilişkin yayınlanan yeni bir makalede binanın çatısında milyonlarca gümüş paranın depolandığına ait bazı bilgiler yer aldı. Araştırmacılar, bir Talent’in değerinden yola çıkakarak, 3 bin Talent’in 4.5 milyon Tetradrahmi yapacağını hesaplıyor. Bu paranın ağırlığı ise 78 ton yapıyor. Antik yazarlar, Atina’nın para rezervinin 10 bin Talent’e ulaştığını yazıyor. Bu kadar büyük oranda madeni para yaklaşık 260 ton yapıyor.

        60 EURO İÇİN UZUN KUYRUK

        Yunan bankaları yaklaşık bir hafta boyunca kapalı kalacak. ATM’lerden günde sadece 60 Euro çekebilen Yunanlar uzun kuyruklar oluşturmaya dün de devam etti.

        DİKKAT! YANINIZA NAKİT PARA ALIN

        Yunan bankaları yaklaşık bir hafta kapalı kalacağı için Avrupa ülkelerinden Yunanistan’a tatile gidenlere ‘Yanınıza yeterli nakit para alın” uyarısı yapılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ