Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Visa: Türk tüketiciler yurtdışında kart yerine nakit kullanıyor - Para Haberleri

        Visa: Yurtdışında kart ile alışveriş nakitten daha avantajlı

        Visa Europe, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 16 ülkedetüketicilerin yurtdışı seyahat harcama alışkanlıkları ve ödemeşekilllerini ortaya koyan bir araştırma yaptı. Toplam 32.000 kişininkatıldığı “Uluslararası Harcamalar Araştırması” tüketicilerinyurtdışına çıktıklarında ödeme tercihlerini değiştirdiklerinigösteriyor.

        Araştırmaya göre tüketiciler, kendi ülkelerinde yaptıklarıalışverişlerde ödemelerini ağırlıklı olarak kartla gerçekleştirirken,yurtdışına gittiklerinde nakitle ödemeye ağırlık veriyor.

        “Uluslararası Harcamalar Araştırması” yurtdışına çıkan Türktüketicilerin de harcamalarında nakit kullanmayı tercih ettiğinigösteriyor. Araştırmaya katılan Türkler ülke içinde yaptıklarıharcamalarda sadece yüzde 22 oranında nakit kullanırken, yurtdışınaçıktıklarında bu oran iki katına çıkıyor ve yüzde 43’e ulaşıyor.

        TÜRKLER NAKİTLE ÖDEMEYİ GÜVENLİ BULUYOR

        ** Türk tüketicilerin yüzde 54’ü seyahate çıkmadan önce döviz alıyorçünkü yurtdışında para çekmekten ve banka kartı kullanmaktan daha azmaliyetli olduğunu düşünüyor.

        ** Yüzde 58’i seyahat edilen ülkedeki ATM’den nakit çekmeninTürkiye’deki havaalanında döviz bürosundan döviz almaya göre dahamaliyetli olduğuna inanıyor.

        ** Yüzde 49’u yurtdışında banka kartı ile ödeme yapmanın Türkiye’dekihavaalanında döviz bürosundan döviz almaktan daha maliyetli olduğunudüşünüyor.

        ** Yüzde 50’sinden çoğu ATM’de nakit çekim veya POS’ta ödemede kendipara birimini tercih etmenin daha maliyetli olduğunu belirtiyor. Yüzde 30’uise seyahat edilen ülkenin para biriminin daha maliyetli olduğunusöylüyor.

        ** Yüzde 59’u nakitle ödemeyi güvenli bulurken, sadece yüzde 25’i bankakartıyla ödeme yapmanın güvenli olduğunu düşünüyor.

        ** Yüzde 50’si sahtecilik korkusuyla ve kartlarını güvenlekullanamayacağı düşüncesiyle tatile çıkmadan parasını bozduruyor.

        "YURTDIŞINDA BANKA VE KREDİ KARTI KULLANIMI NAKİTTEN DAHA AVANTAJLI"

        Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel: “Visa Europe olarakyurtdışında ödeme yöntemlerini incelemek için Avrupa genelindeyaptığımız “Uluslararası Harcamalar Araştırması”, ödemeler konusundasahip olunan bir takım düşünce ve ön yargıları ortaya koyuyor.Yurtdışında kart kullanmanın döviz alıp nakit olarak ödeme yapmaktandaha maliyetli olduğu algısı, kartların yurtdışında geçmeyeceğine dairdüşünceler ve sahtecilik endişesi, tüketicileri nakit kullanmayayöneltiyor. Oysa bu endişelerin birçoğu aslında algıdan ibaret, hattaVisa kartlarıyla yapılan alışverişlerin pek çok durumda daha avantajlıolduğunu söyleyebiliriz. Kart sahiplerine yurtdışındaki ödemelerindebankalarının uyguladığı şartları öğrenip alışverişlerinde öncelikliolarak banka ve kredi kartı kullanmalarını öneriyoruz. Bir kısımharcamalar için gerekebilecek nakit için ise seyahat ettikleriülkedeki şehir içi ATM’leri kullanabilirler. Visa’nın sunduğu “VisaTravel Tools” mobil seyahat uygulaması sayesinde, ATM lokasyonlarınıharita üzerinde kolayca bulabilirler. Bununla birlikte ATM’den nakitçekim ve POS’ta ödeme yaparken de seçenek sunulduğunda bulunulanülkenin para birimi tercih edilmeli” dedi.

        "SEYAHATTE NAKİT TAŞIYARAK RİSKE GİRMEYİN"

        Merve Tezel, Visa kartlarının güvenlik standartları veuygulamalarının tüketicileri sahteciliğe karşı koruduğunu, üsteliknakitle karşılaştırıldığında çalınma ve kaybedilme risklerine karşıngüvenceler sunduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Kart sahipleriyurtdışına giderken yanlarına daha az miktarda nakit alıp, kartlarıyladünya genelinde 200’ü aşkın ülkede 38 milyon noktada daha hızlı, dahakolay ve daha güvenli alışveriş yapabilirler. Böylece seyahatte nakittaşıyarak riske girmezler”.

        "KUZEY AMERİKA VE AVRUPA'DA KARTLARA GÜVEN YÜKSEK"

        Türk tüketicilerin yüzde 47’si gittikleri ülkede banka ya da kredikartlarının geçerli olmayacağını düşünüyor ve yanlarında nakittaşımayı tercih ediyor. Kartların geçerli olacağı düşünülen ülkeler defarklılık gösteriyor. Türklerin büyük çoğunluğu kartlarını ABD (yüzde96), Almanya (yüzde 96), İspanya (yüzde 89) ve Kanada (yüzde 87) gibiülkelerde kullanabileceklerini düşünüyor. Ancak Uzak Doğu ya da Afrikaülkeleri dikkate alındığında bu oran düşüyor, örneğin Fas’ta kartlarıngeçerli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 17 iken, bu oran Kamboçya’dayüzde 13’e düşüyor.

        Türkler 5 yıl öncesine göre daha fazla seyahat ediyor

        Visa Europe’un yurtdışına çıkan Türkler arasında yaptığıaraştırmaya katılanların yüzde 63’ü, her yıl bir kez yurtdışıseyahatine çıktıklarını söylerken, yüzde 37’si yılda iki ya da dahafazla yurtdışı seyahati yaptığını belirtiyor. Son üç yılda Türktatilciler arasında yüzde 69 ile deniz tatili, yüzde 65 ile kısasüreli şehir turları ve yüzde 32 ile de macera tatilleri öne çıkıyor.Araştırmaya katılanların yüzde 57’si ise beş yıl öncesine göre dahafazla seyahat ettiğini belirtiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ