Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para IMF Başkanı Lagarde, BM toplantısında küresel liderlerin sürdürülebilir kalkınmaya yönelik karar almasını bekliyor - Para Haberleri

        Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, zayıf küresel büyümenin kalkınma hedeflerini zorlaştırdığını belirterek, "Umarım, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Zirvesi'ne katılan liderler, gelecek 15 yılda sürdürülebilir kalkınma sağlanmasına yönelik bir program benimserler" dedi.

        ABD'nin başkenti Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde konuşan Lagarde, küresel ekonomiyi tehdit eden aşağı yönlü risklerin arttığını ve zayıf büyümenin kalkınma hedeflerini zorlaştırdığını ifade etti.

        Lagarde, BM tarafından ortaya konan "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri"nin açlık ve sefaletin kökünü kurutmayı, eşitsizlikleri azaltmayı ve iklim değişikliğiyle acilen mücadele edilmesini amaçladığını belirtirken, "Bu, dünya yüzde 5,5 ya da yüzde 6 civarında büyümeye doğru yol alsaydı çok daha kolay olurdu" değerlendirmesini yaptı.

        IMF'nin temmuz ayında güncellediği Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda bu yıla ilişkin küresel büyüme beklentisini yüzde 3,5'ten yüzde 3,3'e çekmişti.

        Bununla birlikte gerileyen emtia fiyatları, yavaşlayan Çin ekonomisi ve eksen değiştiren para politikalarının küresel büyümeye yönelik riskleri artırdığına dikkati çeken Lagarde, "Küresel büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler arttı ve zayıf ekonomik görünüm dünya kalkınma hedeflerine ulaşılmasını geçmiştekinden daha zor kılacak" ifadesini kullandı.

        Lagarde, bu noktada ülkelerin birlikte çalışmasının bu zor tabloyu değiştirebileceğine işaret ederken, sözlerini "Umarım, BM Kalkınma Zirvesi'ne katılan liderler gelecek 15 yılda sürdürülebilir kalkınma sağlanmasına yönelik bir program benimserler" çağrısıyla tamamladı.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in de aralarında bulunduğu 144 devlet ve hükümet başkanının katılımıyla gerçekleşecek olan BM Genel Kurulu 70. Dönem Genel Görüşmeleri kapsamında düzenlenecek BM Kalkınma Zirvesi, 25 Eylül Cuma New York'ta başlayacak ve 3 gün sürecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ