Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Finans'ı alan Katarlılar yeni bir banka peşinde! - Para Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Alternatifbank, Digiturk, BMC ve Boyner’deki ortaklık ve satın almalardan sonra önceki gün QNB’nin (Katar Ulusal Bankası) Finansbank’ı alması ile Türkiye’deki iddiasını güçlendiren Katar’ın rüzgârı kesilecek gibi görünmüyor. Katarlılar şimdi öyle bir satın almaya hazırlanıyor ki hem Türkiye’de hem de dünyada önemli ses getirirken bir yandan da sektörde dengeleri değiştirecek. Edinilen bilgiye göre Katarlılar, Türkiye’nin en büyük özel bankalarından biriyle stratejik ortak olmak üzere bir süredir görüşme halindeler.

        YÜZDE 10-30 ARASINDA PAY ALACAKLAR

        Kulislerde dolaşan söylentilere göre Türkiye’nin devlerinden olan bankanın yüzde 10 ile 30’u arasında bir payının Katarlı ortaklara satışı planlanıyor. Stratejik anlaşmanın 3-4 milyar doları bulan bir değere ulaşabileceği belirtiliyor. Bir iki ay içinde açıklanması beklenen stratejik anlaşma ile paranın direkt Türkiye’ye girecek olması, Türkiye’nin 2016 yılındaki açığını kapatmada da önemli bir rol oynayacak.

        10 MİLYAR DOLAR’I AŞACAK

        Bu satış işleminin gerçekleşmesi halinde dip noktasına gelen doğrudan yatırım düzeyinin yeniden yükselmesinin de sağlanacağının altı çiziliyor.

        Yeni stratejik anlaşma ile bu adımın ardından Katar’ın Türkiye’de stratejik ortağı olduğu 3 banka olacak. Daha önce Katar merkezli Mayhoola for Investments Fonu Boyner Grubu’na 885 milyon liralık yatırım yaparak Boyner’in yüzde 30.7 hissesini de almıştı. BMC’ye 2014 Haziran’ında Katarlı ortak gelmişti. Yapılan anlaşma sonrasında Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi, BMC’ye yüzde 50-50 ortak olmuştu. Yine Commercial Bank of Qatar da Alternatifbank’a 460 milyon dolar vererek Türk bankacılık sistemine adım atarak dikkatleri çekmişti.

        Halen satış fiyatı açıklanmayan ancak iddialara göre Katarlıların 1-1.2 milyar dolar ödeyerek aldıkları Digiturk de listeye eklenen işlemlerden bir diğeri. Dün resmen açıklanan Finansbank için de yaklaşık 3 milyar dolar yani 2.7 milyar Euro’luk bir anlaşmadan söz ediliyor. Tüm bunlar alt alta eklendiğinde şimdiye kadar küçük alımlar dışında Türkiye’ye 6 milyar dolarlık doğrudan yapan Katar’ın yatırımlarının toplamı, özel bir bankadan hisse almaları durumunda 10 milyar doları aşacak.

        BANKACILIKTA YABANCI PAYI YÜZDE 24.5

        Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre Eylül 2015 döneminde, toplam özkaynaklar baz alındığında, bankacılık sektörü hisselerinin yüzde 23.3’ü halka arz edilmiş durumda.

        Halka arz edilmeyen yüzde 76.7’lik bölümünün ise yüzde 52.2’si Türkiye’de yerleşik olan kurumlara yüzde 24.5’i yabancı yatırımcılara ait bulunuyor. Halka arz edilme oranı mevduat bankalarında yüzde 25.3, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 4.3 seviyelerinde. Yine BDDK verilerine göre mevduat bankalarında halka arz edilmeyen hisselerinin yüzde 47.9’u Türklere, yüzde 26.8’i yabancı yatırımcılara ait.

        Kalkınma ve yatırım bankaları grubuna bakıldığında da orada halka arz edilmeyen hisselerin yüzde 92.7’sinin Türklerin, yüzde 3’ünün yabancı yatırımcıların sahipliğinde olduğu görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ