Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye'nin altın dönemi! - Para Haberleri

        Altın fiyatlarında son 2 yılda kaydedilen artış, Türk bankalarının ilgisini altın hesaplarına yöneltirken tasarruf sahiplerini de bankalardaki altın hesaplarına çekti.

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Eylül 2010 verilerine göre, bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesaplarının toplam tutarı 2009'un tamamına göre 2 kat artarak 1 milyar 755 milyon TL'ye ulaştı.

        Bankaların altın depo hesabı büyüklüğünün ise 2008 yılında 8 ton civarında iken, 2010'a kadar 14 ton civarında artış göstererek 22,5 ton (yaklaşık 1,4 milyar TL) seviyelerine yükseldiği ifade ediliyor.

        Birkaç yıl önce 1-2 banka ile sınırlı kalan altın hesabı ürünleri günümüzde birçok bankada müşteriye sunulur hale geldi. Çeşitliliği ve müşteri sayısı giderek artan altın hesapları, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılmasına aracılık ederken, küresel gelişmelerden olumsuz etkilenmek istemeyen tasarruf sahiplerini de faize dayalı yatırım araçlarındaki getirinin azalması ve altının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olması dolayısıyla yatırıma çekiyor.

        Bireysel müşterilerin bankalarda açtığı altın hesaplarında son bir yılda ciddi artış kaydedildi. Altın ürünlerine talebin artarak devam etmesi sektörü altına dayalı ürün çeşitliliğine yöneltiyor. Altın hesaplarının yanı sıra, bankalardaki altın fonlarının sayısı da artıyor. Bazı bankalar, altın kredisi ve altın kazandıran kredi kartı gibi farklı enstrümanlar sunuyor. Bazı bankalar da önümüzdeki dönemde altın çek çıkartacak.

        AA

        İşte bankaların altına yönelik çıkardığı enstrümanlar...
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ