Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Tayfur Havutçu'nun hesaplarına blokaj, Borsa operasyonunda şok isim - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Borsada manipülasyon yaptıkları iddiasıyla aralarında Mecnur Çolak başta olmak üzere eski futbolcuların bulunduğu 35 kişi dün gözaltına alındı.

        Ayrıca operasyon kapsamında 47 kişinin banka hesaplarına da blokaj koyulduğu gelen bilgiler arasında. Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nın talebiyle Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hesabına blokaj konulanlardan oluşan 47 kişilik listede Beşiktaş Futbol Takımı'nın teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun da ismi bulunuyor.

        HAVUTÇU SADECE HT EKONOMİ’YE AÇIKLADI

        "Sadece gayrimenkule yatırım yaparım"

        Transfer görüşmeleri için ABD’de bulunan ve dün Türkiye’ye dönen Tayfur Havutçu, Çolak ve İpekoğlu ile aynı takımda oynamak ve bu nedenle onları tanımak dışında hiçbir ilişkisi olmadığını belirterek “Benim borsada hiç kâğıdım yok. Ben bu işlere girmem. Paramı gayrimenkule yatırırım. Engin’le Mecnur ile aynı takımda oynadım sadece” diye konuştu.

        HAVUTÇU İDDİALARI YALANLADI

        Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, borsada manipülasyon yapıldığı yönünde yürütülen soruşturma kapsamında adının yer aldığı ve banka hesaplarının bloke edildiği şeklindeki haberleri yalanladı.

        Havutçu, Beşiktaş Kulübü'nün internet sitesinde yer alan açıklamasında, ''Basın yayın organlarında yürütülen bir soruşturma kapsamında adımın yer aldığı ve banka hesaplarımın bloke edildiği şeklindeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyunun bilgilerine saygılarımla sunarım'' ifadesini kullandı.

        HESABI BLOKE OLAN ÜNLÜLER

        Hesapları bloke edilen 47 isim arasında Tayfur Havutçu’nun yanı sıra başka ünlü isimler de yer alıyor. Bu isimlerin bazıları şöyle: Ali Çetin Şener, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kayınbiraderi. Bora Serkan Eren, ünlü estetik Cerrah Serdar Eren’in oğlu. Mehmet Hasbutçu, sosyete purocusu olarak bilinen Memos’un sahibi.

        ENGİN İPEKOĞLU

        Eski milli kaleci gözaltına alındı Fenerbahçe’nin eski milli kalecisi ve halen A Milli Takım’da antrenörlük yapan Engin İpekoğlu’nun ismi ilk kez manipülasyonla anıldı.

        ŞENOL USTAÖMER

        Şenol, bu kez ifade verirken terledi Fenerbahçeli eski futbolcu ve halen A Milli Takım Futbolcu İzleme Komisyonu Üyesi olan Şenol Ustaömer de ifade vermeye çağrılanlardan.

        OPERASYONA KONU HİSSELER BORSADA TEPETAKLAK OLDU

        BAZI HİSSELERDEKİ DEĞER KAYBI YÜZDE 20’Yİ BULDU

        Grubun son 6 ayda manipülasyon yaptığı ifade edilen 4 hisse dün İMKB’de taban oldu. Özellikle halka yeni açılan Hatay Tekstil hisseleri günü yüzde 19.3’lük düşüşle tamamlayarak en çok değer kaybeden hisse oldu. Ardından Galatasaray’ın eski Başkanı Faruk Süren’in sahibi olduğu Makina Takım hisseleri de yüzde 17.48’lik düşüş ile en çok değer yitiren ikinci hisse oldu. Grubun işlem yaptığı iddia edilen Işıklar Yatırım Holding hisseleri yüzde 9.7 değer kaybederken, Euro Menkul hisseleri ise daha çok ilk seansta değer kaybederek yüzde 8.6 düştü. BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, bu tür operasyonların ilk başladığında büyük yankı uyandırdığını, ancak sonrasında mahkemelerden bu konuda ciddi kararların çıkmadığını savundu. Bahçuvan, geçmişte bu tür operasyonlarda gözaltına alınan kişilerin borsadaki işlemlerine devam ettiğini anımsattı.

        İÇERİDEN BİLGİ SIZMASINDAN ŞÜPHE EDİLİYOR

        Şüphelilerin Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47’nci maddesi ile düzenlediği “içeriden öğrenme suçu” da (insider trading) işledikleri öne sürüldü. Halka açık şirketlerin borsada yapmayı planladıkları bazı işlemleri şirket içerisindeki elemanları sayesinde öğrenen grubun, yüklü miktarda işlem yaptıkları tespit edildi. Şirketlerin KAP’a şirket kararını bildirmesiyle birlikte o hisselerde hareketlilik yaşandığı, söz konusu grubun da bu hareketliliği önceden bildiği öne sürüldü. Mali Polis’in teknik ve fiziki takipte, Mecnur Çolak’ın yatırımcıları ayarladığı, Mehmet Uğurlu’nun da yapılacak işleri organize ettiği yönünde bulgular tespit ettiği iddia edildi. Bugün Basketbol Federasyonu Denetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Uğurlu 2006’daki borsa operasyonunda da gözaltına alınmıştı. Uğurlu o dönem İstanbul Altın Borsası Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktaydı.

        SPK BU KEZ SADECE TEKNİK DESTEK VERDİ

        SPK, operasyonun savcılık tarafından yürütüldüğünü, SPK'nın sadece teknik destek verdiğini belirtti. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise "Operasyon bizim dışımızda ama ‘keriz silkeleme’ operasyonu ile benzerlik gösteriyor" dedi.

        Söz konusu karar, SPK’nın ilgili yazına istinaden Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kurluşlar Birliği (TSPAKB) kanalı ile tüm aracı kurumlara iletildi.

        TSPAKB tarafından aracı kurumlara gönderilen yazılı metin:

        Sermaye Piyasası Kurulu’nun 21.06.2011 tarih ve B.02.1.SPK.0.14.663- 09-97-6276 sayılı yazısı ekinde gönderilen T.C. Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığının 21.06.2011 tarih ve 2010/9036 Soruşturma sayılı yazısı ile kimlik bilgileri bildirilen şahısların yatırım hesaplarının dondurularak her türlü işlemlerinin durdurulması ve anılan şahısların aracı kurum ve bankalardaki hesap bilgileri ile bakiye durumlarının tespit edilerek ivedilikle Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gönderilmesi talep edilmektedir.

        İşte hesaplarına bloke konulan 47 isim:

        Fehmi Atmaca

        Mehmet Öztürk

        Mert Aslan

        Etem Aras

        Türkan Pamuk

        Mevlüt Özdemir

        Mustafa Ercura

        Sevda Kaya

        Süleyman Sektioğlu

        Ekrem Gökçe

        Şeyma Altıparmak

        Süleyman Salur

        Serkan Çelik

        Selda Aydınoğlu

        Nejat Sağtekin

        Hüseyin Güler

        Yusuf Yamankaya

        Şadan Kök

        Hasan Erdoğan

        Bora Serkan Eren

        Melek Çelik

        Mehmet Özkanat

        Hayati Çelik

        Canan Torun Dilmen

        Murat Dilmen

        Hüseyin Balcı

        Ebru Zana

        Murat Ustalar

        Nilüfer Özzümrüt

        Ercan Köseoğlu

        Mehmet Hasbutçu

        Deniz Hasbutçu

        Özcan Şirin

        Ali Çetin Şener

        Fevzi Tavşan

        Ecehan Çarmıklı

        Gülden Değirmencioğlu

        Fulya Balkanlı

        Hasan Erdoğan

        Serpil Tekman

        Özlem Özgür

        Özcan Şirin

        Furkan Topçu

        Fatma Adalı

        Burak Kesgin

        Ayşe Sadıkoğlu

        Ayhan Kurt

        Tayfur Havutçu.

        RIDVAN DİLMEN: LİSTEDEKİ İSİM AĞABEYİM DEĞİL

        Büyük operasyonda gözaltına alınanların yanı sıra 47 kişinin de hesapları donduruldu. 47 kişinin arasında en önemli isim Beşiktaş’ın Teknik Direktörü Tayfur Havutçu. Hesabına blokaj konulanlardan oluşan 47 kişilik listede eski Fenerbahçeli futbolcu ve şimdi futbol yorumcusu olan Rıdvan Dilmen’in ağabeyi Murat Dilmen ve yine Dilmen soyadlı Canan Torun Dilmen adlı bir kişi de bulunuyor. Ancak HT EKONOMİ’ye açıklama yapan Rıdvan Dilmen, listede adı geçen Murat Dilmen’in ağabeyi Murat Dilmen olmadığını söyledi. Hesaplara bloke kararı SPK’nın ilgili yazısına istinaden Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği kanalı ile tüm aracı kurumlara iletildi. Sermaye Piyasası Kurulu, 47 kişinin hesaplarının dondurularak her türlü işlemlerinin durdurulması ve şahısların aracı kurum ve bankalardaki hesap bilgileri ile bakiye durumlarının tespit edilerek ivedilikle Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gönderilmesini talep etti. SPK kaynakları hesapları dondurulan kişilerin büyük çoğunluğunun hesaplarının Mecnur Çolak ve arkadaşları tarafından kullanıldığını ve bu nedenle hesaplara bloke konulduğunu belirtiyor.

        MECNUR’UN ADI 10 YILDIR MANİPÜLASYONLA ANILIYOR

        Çolak, 2001’de manipülasyon yoluyla 800 milyar lira haksız kazanç sağladığı iddiasıyla gözaltına alınmış ve 300 milyar lira kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Çolak, daha sonra da 2002 yılında da aynı nedenle gözaltına alınmıştı. Çolak, bu yolla aralarında Rıdvan Dilmen’in de bulunduğu birçok eski futbolcu ve Bulgaristan’dan gelen akrabalarını dolandırmakla suçlanmış ve gözaltına alınmıştı. Son olarak 2006 ve 2009’da gerçekleştirilen ve aralarında şirket sahipleri milletvekilleri ve birçok ünlü borsacının da bulunduğu “Keriz Silkeleme” operasyonunda gözaltına alınan Çolak, bu operasyondan sonra tüm sanıkların beraat etmesiyle serbest kalmıştı. SPK’nın geçen yıl başlattığı ve adını “Yatırımcılar için beyaz sayfa açmak” olarak nitelendirdiği yeni politikasıyla hakkındaki tüm işlem yasakları kaldırılan Çolak’ın adı son günlerde birçok hissede yaptığı işlemlerle anılmaya başlanmıştı. Çolak, tüm manipülasyon soruşturmalarında ismi geçmesine rağmen Sermaye Piyasası Kurulu’nun İstanbul Ofisi’nin üst katında büro kiralayarak buradan işlem yaptığı yönündeki haberle de gündem yaratmıştı.

        SPK'NIN ÜST KATINDA OFİS TUTMUŞTU

        Mecnur Çolak 1989 yılında Bulgaristan’dan göç etti. Uzun yıllar Fenerbahçe’de futbol oynayan Çolak, 1998’e kadar Sarıyer, Denizli, Fenerbahçe ve Adanaspor’da top koşturdu. Aldığı tüm transfer parasını borsaya yatırdı. Ancak büyük bölümünü kaybettiği biliniyor. Mecnur’u ilk olarak 1988’de İdaş’ta yaptığı manipülasyonun onu SPK ile karşı karşıya getirdiği ifade ediliyor. Mecnur Çolak, ilk olarak 2001’de karıştığı bir manipülasyon nedeniyle gözaltına alınmıştı.

        HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ