Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Turkcell için tehlike ve tehdit kalmadı" - Para Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Kanun hükmünde kararname ile borsa şirketlerine kurumsal yönetim ilkelerini uygulatmak için yasal yetki alan SPK, aynı gece bir tebliğ yayımlayarak İMKB 30 şirketlerinin kurumsal yönetim ilkelerine uymasını zorunlu tuttu. HT EKONOMİ'nin gündeme getirdiği habere göre bu tebliğ ile Turkcell'de üç bağımsız üye olacak. Böylece Turkcell'de yönetimin Alfa ve Teliasonera'ya geçmesinin önü de alınacak.

        GENEL KURUL BUGÜN YAPILAMAZ

        SPK aynı tebliğ ile yönetim kurulu üyeliklerine aday gösterilecek kişilerin isimleri ve özgeçmişlerini genel kurul toplantı ilanının yapıldığı tarihten sonraki 1 hafta içerisinde, derhal kamuya açıklanmak üzere şirkete bildirilmesi zorunluluğu getirdi. Bu madde nedeniyle Turkcell Genel Kurulu üyelerinin bugün toplanamama olasılığı gündemdeyken beklenen haber Murat Vargı'dan geldi. Vargı, "Genel kurul bugün yapılamaz" dedi. Vargı, Turkcell'de Genel Kurul yapılması halinde sadece temettü kararının görüşülebileceğini bildirdi.

        4 BAĞIMSIZ ÜYE TEKLİFİ

        SPK, bankalar hariç İMKB 30 şirketlerinin kurumsal yönetim ilkelerine uymalarını zorunlu kıldı. Bu karar ise tüm borsa şirketlerini etkilemesine rağmen özellikle bir süredir yönetim sorunu yaşayan Turkcell'de etkili olacak. Çünkü SPK dün yayımladığı tebliğ ile genel kuruldan bir gün önce bilişim devi şirkette yönetimin bağımsız üyelere geçmesini sağlayacak. SPK tebliğinde İMKB 30 şirketlerinin yönetim kurulu için "Yönetim kurulunun, sayısı ikiden az olmamak üzere en az üçte biri bağımsız üyelerden oluşur. Bağımsız üye sayısının hesaplanmasında küsuratlar izleyen tam sayı olarak dikkate alınır" düzenlemesini getirdi. Böylece Turkcell'de 3 bağımsız üye olacak.

        SPK'ın tebliğine göre Turkcell'de 3 bağımsız üye olma kararına Vargı, "Bizim teklifimiz çerçevesinde yönetime 4 bağımsız üye atanması gerekir" şeklinde konuştu. Turkcell'in 4 bağımsız üye için teklifte bulunacağı söyleniyor.

        VARGI'YA SÜRPRİZ

        SPK, küçük yatırımcıyı koruyan tebliğle, Turkcell'de yabancı ortağın önünü kesmesiyle Vargı, SPK kararının sürpriz etkisi yarattığını belirtti. Vargı, SPK'nın yayınladığı tebliğden memnun olduklarını belirterek alınan kararın Turkcell yönetimi için olumlu etki yaratacağı ifadesinde bulundu.

        Kanun hükmünde kararname ile borsa şirketlerine kurumsal yönetim ilkelerini uygulatmak için yasal yetki alan SPK, yayımladığı tebliğde İMKB 30 şirketlerinin kurumsal yönetim ilkelerine uymasını zorunlu tuttu. Turkcell'in 3 bağımsız üyesi olacak ve Turkcell'de yönetimin Alfa ve Teliasonera'ya geçmesinin önü de alınacak. Vargı bağımsız üyelere ilişkin "Gelen kim olursa olsun bağımsız üye olmasını istiyoruz" dedi ve Turkcell için herhangi bir tehdidin, tehlikenin kalmadığını belirtti.

        SPK düzenlemesi sadece Turkcell'i değil hepsi Türkiye'nin dev şirketleri olan bankalar hariç diğer İMKB 30 şirketinini de yönetim kurullarının üçte birlik bölümünü bağımsız üye atanması zorunluluğu getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ