Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İMKB yönetimi değişiyor! - Para Haberleri

        Resmi Gazete'de yer alan Kararname uyarınca, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin görevleri 31 Aralık 2011 tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.

        Resmi Gazete'nin 2 Kasım 2011 Tarihli mükerrer sayısında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 3 Ekim 1983 tarihli ve 91 sayılı Menkul Kıymetler Borsaları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 6. maddesinin başlığıyla birlikte değiştirildiği bildirildi.

        91 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle ilgili geçici madde kapsamında mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan değişikliklere aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edileceği belirtildi.

        Bu maddenin yayımı tarihinde görevde bulunan İMKB Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerinin 31 Aralık 2011 tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ereceği kaydedilen kararnamede şunlar ifade edildi:

        ''Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 60 gün içinde, İMKB tarafından, 1 Ocak 2012 tarihinde göreve başlamak üzere Yönetim Kurulunun 3 üyesini seçmek için olağanüstü genel kurul toplantısı yapılır. Genel Kurulun anılan süre içinde toplanamaması veya Genel Kurulca anılan süre içinde herhangi bir sebeple uygun nitelikte ve yeterli sayıda yönetim kurulu üye seçimi yapılmaması durumunda, Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakan tarafından, İMKB Genel Kurulunca seçim yapılıncaya kadar görev yapmak üzere re'sen yönetim kurulu üyesi atanır.

        Müşterek kararname ile atanacak İMKB Yönetim Kurulu üyeleri, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren 3 ay içinde atanır.''

        ŞU AN GÖREVDE KİMLER VAR?

        İMKB'nin şu anki Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Hüseyin Erkan, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini Yusuf Serbest yaparken; İMKB'nin Yönetim Kurulu Üyeliklerini Yusuf Serbest, Sudi Aydemir ve Dr. Berra Kılıç yürütüyor.

        "HÜKÜMETİMİZİN KARARI"

        Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, İMKB ile ilgili Resmi Gazete'de yer alan kararnameye ilişkin, ''İyi değerlendiriyoruz. Hükümetimizin, siyasi irademizin kararı'' dedi.

        İŞTE BUGÜN RESMİ GAZETE'DE YAYINLANAN DEĞİŞİKLİK

        3/10/1983 tarihli ve 91 sayılı Menkul Kıymetler Borsaları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin;

        a) 6 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

        “Borsa Başkanı ve Yönetim Kurulu:

        Madde 6- Menkul kıymetler borsalarında bir başkan ve altı üyeden oluşan yedi kişilik bir yönetim kurulu bulunur. Borsa Başkanı, yönetim kurulunun da başkanıdır.

        Borsa Başkanı ve yönetim kurulunun üç üyesi, Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakanın teklifi üzerine müşterek kararname ile atanır. Yönetim kurulunun diğer üç üyesi, menkul kıymetler borsalarının genel kurullarınca üyeleri arasından grup ayrımı yapılmaksızın seçilir. Yönetim kurulu ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir Başkan Vekili seçer.

        Borsa yönetim kurulu, Borsa Başkanı dâhil en az dört üyenin hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, katılanların oy çokluğu ile alınır. Oylamalarda çekimser oy kullanılamaz; oyların eşitliği hâlinde Borsa Başkanının oyu doğrultusunda karar alınır.

        BAŞKANIN GÖREV SÜRESİ 4, ÜYELERİN 3 YIL

        Borsa Başkanının görev süresi dört yıl, yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Borsa genel kurullarınca seçilen yönetim kurulu üyeliklerinin herhangi bir nedenle boşalması hâlinde, borsa genel kurullarınca boşalma tarihinden itibaren otuz gün içinde boş üyelik için seçim yapılır; bu süre zarfında görev yapmak üzere, yönetim kurulunca yeni üye seçilir. Borsa Başkanlığı ve müşterek kararname ile atanan yönetim kurulu üyeliklerinin herhangi bir nedenle boşalması hâlinde, boşalma tarihinden itibaren iki ay içinde Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakanın teklifi üzerine müşterek kararname ile atama yapılır.

        EĞER KURUL ÜYE SEÇEMEZSE, O ÜYELERİ DE BAKAN ATAYACAK

        Borsa genel kurulunun süresi içinde toplanamaması veya genel kurullarca süresi içinde herhangi bir sebeple uygun nitelikte ve yeterli sayıda üye seçimi yapılmaması durumunda Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakan, söz konusu her bir boş üyelik için öngörülen nitelikleri taşıyan kişileri, genel kurullarca seçim yapılıncaya kadar görev yapmak üzere yönetim kurulu üyesi olarak re’sen atar.

        Borsa Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin; 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde sayılan genel şartlara ilave olarak, en az dört yıllık yükseköğrenim görmüş, sermaye piyasaları, bankacılık, ekonomi, maliye veya işletme alanında veya bu alanlarla ilgili hukuk veya mühendislik dallarında en az on yıllık deneyim sahibi olması şarttır.

        Borsa Başkanının herhangi bir nedenle görevde bulunmadığı hâllerde bu Kanun Hükmünde Kararname ve diğer mevzuatla Borsa Başkanına verilmiş olan görev ve yetkiler Borsa Başkan Vekili tarafından yerine getirilir.

        Borsa Başkanı, müşterek kararname ile atanan yönetim kurulu üyeleri ile bunların ikinci derece dâhil ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları; borsanın görev ve yetki alanına giren konularda herhangi bir taahhüt işine giremez, ticaretle uğraşamaz, payları borsada işlem gören ortaklıklarda pay sahibi olamaz, borsada menkul kıymet alım-satım amacı ile dolaylı da olsa emir veremez. Borsa Başkanı ve müşterek kararname ile atanan yönetim kurulu üyeleri; göreve başlamadan önce maliki oldukları, Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan borçlanmaya ilişkin menkul kıymetler dışındaki, borsada işlem gören ortaklıklara veya bunların iştiraklerine ait her türlü hisselerini ya da menkul kıymetlerini, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları dışındakilere, görev sürelerinin başlamasından itibaren otuz gün içinde satmak veya devretmek suretiyle elden çıkarmak zorundadır. Bu fıkrada belirtilen esaslara aykırı davranan Borsa Başkanı ve müşterek kararname ile atanan yönetim kurulu üyeleri görevlerinden çekilmiş sayılır.”

        b) 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve yönetim kurulları ile başkan” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkrada yer alan “İlişkin hususlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Borsa Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin ücretleri, görev, yetki ve sorumlulukları” ibaresi eklenmiştir.

        c) 23 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

        “Geçici Madde 1- Mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan değişikliklere aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

        Bu maddenin yayımı tarihinde görevde bulunan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin görevleri 31/12/2011 tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erer.

        YENİ BAŞKAN EN GEÇ ÜÇ AY İÇİNDE ATANACAK

        Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altmış gün içinde, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından, 1/1/2012 tarihinde göreve başlamak üzere, Yönetim Kurulunun üç üyesini seçmek için olağanüstü genel kurul toplantısı yapılır. Genel Kurulun anılan süre içinde toplanamaması veya Genel Kurulca anılan süre içinde herhangi bir sebeple uygun nitelikte ve yeterli sayıda yönetim kurulu üye seçimi yapılmaması durumunda, Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakan tarafından, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Genel Kurulunca seçim yapılıncaya kadar görev yapmak üzere re’sen yönetim kurulu üyesi atanır.

        Müşterek kararname ile atanacak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetim Kurulu üyeleri bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde atanır.”

        İŞTE KARARNAME!

        Kararnamede, Menkul Kıymetler Borsaları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamedeki değişikliğe ilişkin şu bilgi verildi:

        ''Menkul kıymetler borsalarında 1 başkan ve 6 üyeden oluşan 7 kişilik bir yönetim kurulu bulunur. Borsa Başkanı, Yönetim Kurulunun da başkanıdır. Borsa Başkanı ve Yönetim Kurulunun 3 üyesi, Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakanın teklifi üzerine müşterek kararname ile atanır. Yönetim Kurulunun diğer 3 üyesi, menkul kıymetler borsalarının genel kurullarınca üyeleri arasından grup ayrımı yapılmaksızın seçilir. Yönetim Kurulu ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir Başkan Vekili seçer.

        Borsa Yönetim Kurulu, Borsa Başkanı dahil en az 4 üyenin hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, katılanların oy çokluğu ile alınır. Oylamalarda çekimser oy kullanılamaz, oyların eşitliği halinde Borsa Başkanının oyu doğrultusunda karar alınır.

        Borsa Başkanının görev süresi 4 yıl, Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi 3 yıldır. Borsa genel kurullarınca seçilen Yönetim Kurulu üyeliklerinin herhangi bir nedenle boşalması halinde, Borsa genel kurullarınca boşalma tarihinden itibaren 30 gün içinde boş üyelik için seçim yapılır. Bu süre zarfında görev yapmak üzere, Yönetim Kurulunca yeni üye seçilir. Borsa Başkanlığı ve müşterek kararname ile atanan Yönetim Kurulu üyeliklerinin herhangi bir nedenle boşalması halinde, boşalma tarihinden itibaren 2 ay içinde Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakanın teklifi üzerine müşterek kararname ile atama yapılır.

        Borsa Genel Kurulunun süresi içinde toplanamaması veya genel kurullarca süresi içinde herhangi bir sebeple uygun nitelikte ve yeterli sayıda üye seçimi yapılmaması durumunda Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili olduğu Bakan, söz konusu her bir boş üyelik için öngörülen nitelikleri taşıyan kişileri, genel kurullarca seçim yapılıncaya kadar görev yapmak üzere Yönetim Kurulu üyesi olarak re'sen atar.''

        ''BAŞKAN GÖREVDE BULUNMADIĞINDA, BAŞKAN VEKİLİ YERİNE GETİRİCEK" Kararnamede, Borsa Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin 657 sayılı Kanunun 48. maddesinde sayılan genel şartlara ilave olarak, en az 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş, sermaye piyasaları, bankacılık, ekonomi, maliye veya işletme alanında veya bu alanlarla ilgili hukuk veya mühendislik dallarında en az 10 yıllık deneyim sahibi olmasının şart olduğu belirtildi.

        Borsa Başkanının herhangi bir nedenle görevde bulunmadığı hallerde bu Kanun Hükmünde Kararname ve diğer mevzuatla Borsa Başkanına verilmiş olan görev ve yetkilerin Borsa Başkan Vekili tarafından yerine getirileceği ifade edilen Kararnamede yer alan değişiklikte, devamla şöyle denildi:

        ''Borsa Başkanı, müşterek kararname ile atanan Yönetim Kurulu üyeleri ile bunların ikinci derece dahil ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları, borsanın görev ve yetki alanına giren konularda herhangi bir taahhüt işine giremez, ticaretle uğraşamaz, payları borsada işlem gören ortaklıklarda pay sahibi olamaz, borsada menkul kıymet alım-satım amacı ile dolaylı da olsa emir veremez. Borsa Başkanı ve müşterek kararname ile atanan Yönetim Kurulu üyeleri göreve başlamadan önce maliki oldukları, Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan borçlanmaya ilişkin menkul kıymetler dışındaki, borsada işlem gören ortaklıklara veya bunların iştiraklerine ait her türlü hisselerini ya da menkul kıymetlerini, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları dışındakilere, görev sürelerinin başlamasından itibaren 30 gün içinde satmak veya devretmek suretiyle elden çıkarmak zorundadır. Bu fıkrada belirtilen esaslara aykırı davranan Borsa Başkanı ve müşterek kararname ile atanan Yönetim Kurulu üyeleri görevlerinden çekilmiş sayılır.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ