Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık İspanya'nın Bankia planına ECB'den olumsuz yanıt - Para Haberleri

        Avrupa Merkez Bankası, İspanyol hükümetinin ülkenin dördüncü büyük bankası Bankia'ya yönelik yardım planına olumsuz yanıt verdi.

        Financial Times gazetesinin Avrupalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ECB, İspanya'nın Bankia'yı devlet tahvilleri yoluyla yeniden sermayelendirme planını reddetti.

        Plana göre, hükümet, Bankia'ya 19 milyar avroluk devlet tahvili vereceği, bu tahvillerin daha sonra ECB ile nakit karşılığında takas edileceği ifade ediliyor.

        Habere göre, ECB yetkilileri bu öneriyi ''kabul edilemez'' olarak değerlendirdi.

        Böyle bir yeniden sermayelendirme biçiminin, ECB'nin İspanyol hükümetini finanse etmesiyle eşdeğer olduğu belirtiliyor. Bu da ECB'nin statüsüne aykırı bir durum teşkil ediyor.

        BANKİA'YA YARDIM İÇİN ÖZEL TAHVİL İHRAÇ EDİLECEK

        İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, ülkenin aktifleri bakımından üçüncü büyük bankası Bankia'ya yardım için özel bir kamu fonunun, tahvil ihraç edeceğini bildirdi.

        Guindos, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bankia'ya gerekli olan 19 milyar avroyu temin edebilmek için Bankacılık Sektörü Kurtarma Fonu'nun (FROB) tahvil ihraç edeceğini belirterek, bunun olağan bir mekanizma olduğunu ve FROB'un daha önce de kullanıldığını ifade etti.

        İspanyol hükümeti, bankacılık sektörüne yönelik yeniden sermayelendirme konusunda ülkenin kurtarma fonu FROB'un devreye sokulması konusunda karar almıştı.

        Guindos ayrıca İspanyol hükümetinin Bankia'ya yönelik Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) herhangi bir yardım planı sunulmadığına işaret ederek, dolayısıyla ECB'nin de herhangi bir planı reddetmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

        Avrupalı kaynaklara dayandırılan haberlere, ECB'nin, İspanya'nın Bankia'yı devlet tahvilleri yoluyla yeniden sermayelendirme planını reddettiğini iddia etmişti.

        Plana göre, hükümetin Bankia'ya 19 milyar avroluk devlet tahvili vereceği, bu tahvillerin daha sonra ECB ile nakit karşılığında takas edileceği ifade edilmişti.

        Haberde, ECB yetkililerinin bu öneriyi ''kabul edilemez'' olarak değerlendirdiği öne sürülmüştü.

        Bankia bu ayın başlarında 4,5 milyar avro, geçen hafta sonu da 19,5 milyar avro ek sermayeye ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.

        İspanya bankacılık sektörü, geri dönmeyen konut kredileri ve yetersiz sermaye nedeniyle zor günler yaşıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ