Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Çek alacaklısı işadamı AİHM’de hak arayacak! - Para Haberleri

        TÜLAY ACAR-AHT

        Çek borcu nedeniyle soluğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde alanların arasına şimdi çek alacaklısı da katılıyor.

        İşadamı Kaşit, "Yasa beni korumuyor" diyerek AİHM’ye gitmeye karar verdi

        Çek nedeniyle piyasalar alarm verirken, çok sayıda işadamının ise alacaklarını tahsil edemediğine ilişkin açıklamalar geldi. O isimlerden biri de işadamı Abdülsamet Kaşit. Çek alacaklarını tahsil edemeyince iflas eden Kaşit'in tüm mal varlığına haciz geldi. Ev ve iş hayatının altüst olduğunu belirten Kaşit şöyle konuştu:

        "Milyonluk hacmi olan bir tekstil firmam vardı. Ticaretin argümanlarından biri olan çekle ticaret yapıyorduk. Ancak, çek suçunun karşılığında hapis cezasının kalkacağı konuşulmaya başlayınca alacaklarımı tahsil edememeye başladım. Öyle bir noktaya vardım ki, alacaklıyken borçlu duruma düştüm. Açtığım alacak davalarından sonuç alamadım. Çünkü karşılığında hapis cezası yok. Borçlarımı ödeyemez hale gelince yıllarca alın terimle biriktirdiğim her şeyimi kaybettim." Yasanın alacaklıyı mağdur ettiğini öne süren Kaşit, “Çek yasası borçluyu korurken, alacaklıyı mağdur etti. Anayasa önünde her vatandaş eşittir" diyerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitme kararı aldı.

        DAVALIK ÇEKLER YÜZDE 354 FIRLADI

        Ocak ayı sonunda yürürlüğe giren ve çekte hapis cezasını kaldıran yasal düzenleme ticaret hayatını ikiye böldü. Borcunu ödeyemeyeni sevindiren yasa, borcunu tahsil edemeyeni ise isyan ettirdi. Temmuz ayında karşılıksız çek sayısı yüzde 90 artarak 74 bin adede ulaşırken, Merkez Bankası’na aktarılan ödenmemiş ve mahkemelik olan çek sayısı ise geçen yıla göre yüzde 354 artış gösterdi.

        "ÇEKTE SİCİLİ GENİŞ KİTLELERE AÇMAK İSTİYORUZ"

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, karşılıksız çekleri değerlendirdi. NTV'nin canlı yayınında konuşan Babacan "Eğer biz çekteki hapis cezasını kaldırmasaydık hapse gireceklerin sayısı 220 bindi. Çeke hapis cezası yanlış bir şey" dedi. Ödenen ve ödenmeyen çeklerle ilgili bir sicil sistemi kurduklarını de belirten Babacan şöyle konuştu: ”Bütün ödeme kayıtlarının tek merkezden görüleceği sistemi kurduk. Bunu bankalara açtık. Yarın bir toplantı yapacağız ve bu sistemi nasıl geniş kitlelere kullandırabileceğimizi konuşacağız." Babacan yeni zam olup olmayacağı konusunda ise "Bu sene başka bir adım yok. Gelecek sene küçük küçük birkaç adım olabilir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ