Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Öğretmenlerin maaşının yarısı geri mi isteniyor? - Para Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK / ALİ TEZEL

        Özel okullar fahiş fiyatlarını açıklamak için "Öğretmenlere iyi paralar veriyoruz" diyorlar ya, işte orası çok doğru değil. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yaptığı asgari işçilik ücreti hesaplamaları ve Özel Öğretim Kurumları Kanunu gereğince öğretmene vermek zorunda kaldıkları ücreti önce öğretmen adına bankaya yatırıyorlar, ertesi gün de yarısını öğretmenden geri istiyorlar

        Ali Bey, İstanbul'da özel bir kolejde öğretmenlik yapıyorum. Kolej yönetimi önce bankaya benim adıma 2 bin 800 lira ücret yatırıyor, sonra da ertesi gün 1000 lirasını geri istiyor. Hatta geri ödemede gecikirsek faiz bile uyguluyor. Bu konuda ne yapmamız lazım, şikâyet etsem veya geri ödemesem işimden olacağım. Lütfen ismimi gizli tutun

        Özel okullar ve dershaneler dahil özel öğretim kurumlarının açılışı, işletilmesi ve kapatılması ile denetimi hususlarını içeren 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 9. maddesi gereğince; özel okullardaki öğretmenlere dengi devlet okullarındaki öğretmenlere ödenen ücretlerden daha düşük ücret ödenemez kuralı var.

        "Madde 9 - Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir.

        Okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez.

        Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmi okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.

        Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmi okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak 8'inci madde uyarınca resmi okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmi okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez."

        ÖZEL OKULLARIN-DERSHANELERİN DENETİMİ

        5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre açılan özel eğitim kurumlarının denetimi, Milli Eğitim Bakanlığı denetim elemanları tarafından yapılmakla birlikte, 4857 Sayılı İş Kanunu bakımından Çalışma Bakanlığı İş Müfettişleri, sosyal güvenlikleri bakımından da 5510 Sayılı Kanun gereğince SGK denetim elemanları tarafından yerine getirilmektedir.

        SGK, ASGARİ İŞÇİLİK ÜCRETİ UYGULAMASI YAPTI

        Sosyal Güvenlik Kurumu, 2007 ve devamı yıllarda sektör incelemesi yaparak asgari işçilik ücreti hesaplamasına gitti ve okullar ile dershanelerdeki öğretmenlere yukarıdaki maddeye aykırı şekilde düşük ücret ödendiğini belirlediği gibi çok sayıda da sigortasız öğretmen tespit etti. Asgari işçilik ücreti uygulaması gereğince kamuda çalışan (ilköğretim-lise) öğretmenlere ödenen 2400 lira ile 3200 lira arasındaki ücretten daha az ücret ödeyen veya SGK'ya düşük ücret ödediğini bildiren okul ve dershanelere yüklüce cezalar ile prim fark borçları çıkardı.

        OKULLAR-DERSHANELER HÜLLEYE BAŞLADI

        SGK incelemesi sonrasında yedikleri cezalar ve prim farklarına bir daha muhatap olmak istemeyen özel öğretim kurumları şimdi de hülleye başladılar. Önce öğretmene yasaya uygun ücret ödemesini banka aracılığıyla yapıyorlar, sonrasında da öğretmenden parayı geri istiyorlar. Zira, öğretmen ile aralarında iki ayrı sözleşme var; biri yasal olan ve yasal ücreti gösteren, diğeri de yasal olmayan ve daha düşük ücreti gösteren.

        SADECE 46'SI SORUNSUZ ÇIKTI

        SGK'nın müfettişleri eliyle yaptırdığı denetimlerde incelenen 172 özel öğretim kurumundan sadece 46'sı sorunsuz çıkarken 3 özel okul ise tamamen kayıtdışı çıktı.

        Ayrıca, 5593 öğretmenden 3398'i tam sigortasız çıkarken, eksik ücretle SGK'ya bildirim yapıldığı için özel öğretim kurumlarına 4 milyon 818 bin 510 lira ek prim matrahına göre prim borcu çıkarılırken, 5 milyon 543 bin 216 lira da idari para cezası uygulandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ