Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bireysel Emeklilik Bireysel'de faiz zararı - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL - HT EKONOMİ

        Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) katılımcılara devlet tarafından ödenmesi gereken yüzde 25'lik payın gecikmesi, sistemdeki vatandaşı da faiz zararına uğrattı. Hazine tahvili faizinin yılbaşından bu yana yüzde 6.30'lardan yüzde 5.35'lere düşmesi bu faiz kaybında etkili oldu. Yılbaşından bu yana BES'e yeni gelen tutar 1 mılyar lira seviyesinde bulunuyor.

        Bu tutara devletin koyacağı katkı da 250 milyon lira olacaktı. Bilindiği gibi portföy yönetim şirketleri bu tutarın tamamına yakınını Hazine tahvillerinde değerlendirmek zorunda olduğu için bu para 4 aydır Hazine tahvilinde değerlenmiş olacaktı. Emeklilik şirketlerinin Hazine tahviline dayalı fonlarının yılbaşından bu yana ortalama getirileri yüzde 2.2 seviyelerinde bulunuyor. Devletin yatırması gereken katkı gecikince, BES'teki vatandaş da yaklaşık 5.5 milyon liralık 4 aylık faiz getirisinden oldu.

        BAZI ŞİRKETLER ALTYAPIYI YETİŞTİREMEDİ

        BES'te devlet katkısının gecikmesinin nedeni olarak bazı şirketlerin, gerekli olan altyapıyı yetiştirmemesi olarak gösteriliyor. Öte yandan devletin katılımcı için yatırdığı yüzde 25'lik tutar portföy şirketleri tarafından yüzde 85 Hazine bonosu, yüzde 15'lik kesim ise hisse senedi ya da mevduatta değerlendirilebiliyor.

        BES'TE KATILIMCI SAYISI 3.5 MİLYONA ULAŞTI

        Katılımcı sayısı (Kişi) 3.499.350

        Katılımcıların fon tutarı (Milyon TL) 22.402

        Katkı yapı tutarı (Milyon TL) 17.935

        Yatırıma yönelen tutar (Milyon TL) 17.491

        ALİ BABACAN'IN KAYBI YOK!

        Babacan, Mart itibarıyla devlet katkısının hesaplara geçeceğini açıklamıştgı. Ancak bazı şirketlerin hazır olmaması nedeniyle bu para Mayıs itibarıyla katılımcı hesaplarına geçecek.

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise katılımcılara devlet katkısının gecikmesinden dolayı faiz geliri kaybına uğramadı. Çünkü, daha önce Ocak ayı itibarıyla BES'e katılacağını açıklayan Babacan hâlâ sisteme giriş yapmış değil. Nedeni ise Babacan'ın Ocak 2013 itibarıyla eşi ve kendisinin sisteme gireceğini açıklaması üzerine sektördeki 18 emeklilik şirketinden de "Bizden sisteme katılın" çağrısı alması. Babacan, sektör şirketleri adına her hangi bir ayrım ve haksız rekabet unsuru oluşmaması için hâlâ sisteme giriş yapmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ