Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Twitter'ın yasaklı kaldığı saatlerde zararlı çıkan Türkiye oldu - Teknoloji Haberleri

        Meltem ERSOY/GAZETE HABERTURK

        Dün Türkiye’de Twitter 3.5 saat kadar kapalı kaldı. Gerekçe, Suruç’taki katliam görüntülerine ilişkin mahkemenin kaldırma kararının uygulanmaması olarak açıklandı. Yasağa rağmen Türkiye’den atılan twit sayısında bir değişiklik olmadı, ancak Türkiye bu yasakla birliktebir kez daha dünya gündemine oturdu ve #TwitterBlockinTurkey hashtag’i dünyada en çok konuşulan konular arasına girdi. Peki 3’üncü kez Mavi Kuş logosuyla ünlü Twitter’ı kapatma kararı alan Türkiye’nin bu yasağı şirketin gelirlerinde herhangi bir etki yaratıyor mu? Pek sayılmaz.

        BİN GÖRÜNTÜLEME BAŞINA 1.16 DOLAR

        Twitter’ın 2014 yılı sonuçlarına göre, şirket ABD dışında faaliyet gösterdiği ülkelerde her 1.000 görüntüleme başına 1.16 dolar gelir elde etti. Türkiye’nin de dahil olduğu bu ülkelerde toplam görüntüleme sayısı ise 430 milyar seviyesinde gerçekleşti. Yani ABD dışı ülkelerden yaklaşık 500 milyon dolar gelir elde edildi. ABDdışında faaliyet gösterilen ülkelerde toplam 225 milyon kullanıcısı olan Twitter’ın Türkiye’deki aktif kullanıcı sayısı ise 11.3 milyon olarak hesaplanıyor. Yani toplam kullanıcıların yaklaşık yüzde 5’i Türkiye’de yaşıyor. Bu da Twitter’ın Türkiye’den elde ettiği gelirin yıllık 25 milyon dolara yakın olması anlamına geliyor. Bu rakam 365 güne bölündüğünde de günlük gelir 68 bin civarında çıkıyor. Bir başka deyişle, dün Twitter’a getirilen ve yaklaşık 3.5 saat süren yasağın Twitter’ın gelirinde yaklaşık 10 bin dolarlık bir kayıp anlamına geldiği ortaya çıkıyor. Bunun şirketin yıllık 1.4 milyar dolar olan yıllık geliri içindeki payı yok denecek kadar az.

        İKİ TWEET'TEN BİRİ YASAĞI ANLATTI

        Suruç katliamına yayın yasağı gelmesine paralel olarak Twitter’da bazı içeriklerin kaldırılmamış olması erişim engeline yol açtı. Sosyal medya analiz şirketi Somera’nın verilerine göre, erişim engelinin etrafından dolaşan sosyal medya kullanıcıları yasağın ilk saati olan 11.00-12.00 arasında yasağın kendisiyle ilgili 15 binin üzerinde twit paylaştılar. Genel Twitter kullanım alışkanlıklarına uygun olarak bu sayı öğlen 12.00-13.00 arasında 25 binin üzerine çıktı ve bir sonraki saat hacminden pek kaybetmeden devam etti. Yasağın bitimi itibarıyla toplam 76 binin üzerinde twit paylaşıldı. Kullanıcılar her iki twit’ten birinde #twitterblockinturkey hashtag’ini kullanırken diğer en çok kullanılan hashtag’ler olan #terörüengelletwitlerideğil, #yasakbahanegirişşahane ve #suructakatliamvar’ın ise 2 binin altında twit ile daha aşağılarda yer aldığı dikkat çekiyor.

        173 sakıncalı sayfanın 104'ü tweeter'da

        Suruç Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı yayın yasağı kararı, saat 14.30 civarında Şanlıurfa 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından basın özgürlüğü ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları gereğince kaldırıldı. Erişim Sağlayıcıları Birliği kapatma kararının önceki gün akşam saatlerinde ulaştığını belirterek “Kararda 173 URL (İnternet sayfası adresi) bildirildi. Bunların 104’ü Twitter şirketiyle ilgiliydi” dedi. Twitter, Youtube ve Facebook vekillerine gece saat 22.30 civarında bilgi verildiği kaydedildi.

        Twitter’a ilk erişim yasağı 14 gün sürdü

        Mikro blog sitesi Twitter’a Türkiye’de ilk yasak 21 Mart’ta geldi. Karara gerekçe olarak kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi gösterildi. Vatandaşların şikâyeti üzerine Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararlarının verildiği kaydedildi. Yasak 3 Nisan’da kaldırıldı. İkinci yasak 6 Nisan 2015’te geldi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınmasıyla ilgili görüntülerin yayınlanması gerekçe gösterildi.

        En çok Youtube hakkında yasak kararı alındı

        Türkiye’de en çok Youtube’a erişim yasaklandı. İlk yasak 6 Mart 2007’de Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret içeren video yüzünden geldi. Türk Ulusu ve Atatürk’e karşı ağır hakaret ve küfür içeren videolar nedeniyle siteye erişim 17 Ocak ve 13 Mart 2008’de yine engellendi. Youtube son olarak 27 Mart-3 Nisan 2014 arasında olası bir Suriye operasyonunun masaya yatırıldığı konuşmalara ait olduğu iddia edilen ses kaydının yayınlanması nedeniyle yasaklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ