Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Playstation 4 terör eylemine sebep oldu iddiası - Teknoloji Haberleri

        Belçika İçişleri Bakanı Jambon'un açıklaması gözleri oyun konsollarına çevirdi. Jan Jambon yaptığı açıklamada, Playstation 4'ün terörist grupların iletişiminde gün geçtikçe popülaritesinin arttığını, Playstation ağı içerisindeki iletişimlerin kayıt altına alınmasının ve takibinin Whatsapp'tan bile daha zor olduğunu belirtti.

        Brussels Weekly'ye göre Jan Jambon ayrıca şunları söyledi: 'Geceleri beni uyutmayan şey, bir kişinin bilgisayarının başında IŞİD ve diğer nefret aşılayanlardan mesajlar alıyor olması'

        TEHLİKE BUGÜN MÜ FARKEDİLDİ?

        Aslında teröristlerin oyun konsollarını kullanmaları bugün ortaya çıkmış bir şey değil. Örneğin 2013 yılında Edward Snowden'in sızdırdığı belgelerde CIA ve NSA ajanlarının World of Warcraft, Second Life gibi internet üzerinden bir çok kişiyle oynanan oyunların terörist ve suçlular tarafından iletişim için kullanılabileceği ihtimaline karşı bu oyunlara sızıldığı ortaya çıkmıştı. Hatta bazı bilgilere göre World of Warcraft'ta bazı teröristlerin sanal buluşmalar organize ettikleri ve CIA'in bu buluşmaları sanal profiller üzerinden izlemeye çalıştığı da belgelerde yer almıştı.

        Uzmanlara göre, bir suçlunun hatta teröristin gerçek iletişim kayıtlarını kullanarak bir profilini çıkarmak olağan bir durum. Ancak sanal bir platformu kullanmak amacıyla oluşturulmuş hesaplardan, bu hesapları takip etmenin de zorluğu eklendiğinde suçlular için bir profil çıkarmak neredeyse imkansız hale geliyor.

        Forbes'un haberine göre, Jan Jambon'un özellikle Playstation'u işaret etmesinin sebebi, Paris saldırılarının sorumlularının bulunması amacıyla yapılan baskın ve aramalarda en az bir adet Playstation 4 konsolunun ele geçirilmiş olması.

        Aslında yeni jenerasyon konsollar piyasaya çıktığında güvenlik ve gizlilik açısından zayıf oldukları endişesi hakimdi. Diğer teknolojik iletişim araçlarının yanında daha basit teknolojilere sahip olan konsollar, aslında diğer üstün teknolojiye sahip iletişim araçlarından çok daha zor takip ediliyor ve kayıt altına alınması imkansız yöntemlere ev sahipliği yapıyor.

        TAKİP EDİLEMİYOR

        Teknik olarak takibi neredeyse imkansız olan Playstation ağının kötü amaçlı kullanıcılar tarafından bu kadar popüler kullanılmasının birçok sebebi var. IP üzerinden sesli iletişim kuran cihazlar bir cep telefonuna oranla çok daha zor dinleniyor, hatta çoğu zaman dinlenemiyor. 2010 yılında FBI'ın internet üzerinden yapılan her türlü iletişime erişime sahip olmak için çaba gösterdiği, ancak reddedildiğini biliyoruz. Bu erişim içerisinde oyun içi mesajlaşma odaları da bulunuyordu, ancak bu erişim hakkı gerçekleşmedi.

        SESSİZ VE YAZISIZ İLETİŞİM YÖNTEMİ

        Playstation ağının iletişim için kullanılmasının başka bir yöntemi ise, gruplar kurarak sesli ve yazılı iletişimi herhangi bir oyun üzerinden gerçekleştirmek. Bu gruplar kapalı şekilde oluşturulabiliyor ve davetiyle sistemiyle insanlar gruplara davet edilebiliyor, yabancıların gruba erişmesi tamamen engellenebiliyor. Ağ içerisindeki grupların yanı sıra uzmanlar başka sıradışı bir yönteme dikkat çekiyor. Çoklu oyuncu desteği olan oyunlarda bir örgüt üyesi, diğer bir örgüt üyesine yazı ya da herhangi bir sesli iletişime ihtiyaç duymadan bir eylem planını ya da gizli bir mesajı iletebiliyor.

        Örneğin, Super Mario Maker'da oyun içi nesnelerle anlaşmak, hatta bir eylem planını aktarmak mümkün. Dünya çapında popüler olan Call of Duty'de, duvarlara kendiliğinden yok olan mermi izleriyle mesajlar yazarak diğer oyuncuların görmesi sağlanarak iletişim kurmak, takibi mümkün olabilecek bir iletişim çeşidi değil. Hatta çeşitli oyunlarda çeşitli kodlamalar yardımıyla kullanıcıların kendi alfabelerini yaratmaları dahi mümkün.

        Günümüz oyunları düşünüldüğünde seçenekler gerçekten sınırsız, gerçekleştirilecek herhangi bir eylem planını, iletilecek bir mesajı başkalarıyla paylaşmak hem kolay, hem de bilgi sızmalarına karşı güvenli kabul ediliyor. Günümüz teknolojisiyle bile teknik takibi mümkün olmayan bu ve daha bir çok yöntem, kötü niyetli kullanıcıların, örgütlerin ve farklı grupların iletişim aracı olmaya devam edecek gibi görünüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ