Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Baz istasyonu krizinin altından GSM sektörü eski çalışanı çıktı - Teknoloji Haberleri

        Seçkin ÜREY / Ramiz Kaan OKTAR / GAZETE HABERTÜRK

        Vodafone’un Sakarya Karasu’da önceki baz istasyonlarının belediye tarafından mühürlendiğini açıklamasının ardından dün Türk Telekom, hem Karasu hem de İstanbul Bakırköy’de istasyonlarının mühürlendiğini duyurdu. Turkcell’den de Karasu için bu yönde açıklama geldi. Bakırköy’deki mühürlemenin ilçedekilerin tamamını kapsamamakla birlikte bütün GSM operatörlerinin baz istasyonlarına yönelik olduğu anlaşıldı. Bakırköy Belediyesi bir açıklama yapmazken, Karasu Belediyesi baz istasyonlarının denetlenebilir ve sağlığa zararlarının ölçülebilir olmasına yönelik düzenleme yapmak istediğini duyurdu. Ancak iki ilçedeki cep krizinin ardında baz istasyonları için daha yüksek kira talebi olduğu anlaşıldı. Olayları tetikleyen isim olarak da eski bir GSM sektörü çalışanı ve baz istasyonları için yer kiralama konusunda uzman Ergün Sezer gündeme getirildi. İki ilçede yaşanan cep krizi için dün sektör kaynaklarına gelişmelerin bu noktaya nasıl vardığını sorduk. Ergün Sezer’in ismini veren kaynaklar, onun belediyeleri dolaşıp mevzuattaki boşluklar konusunda bilgi verdiğini belirtti. Sezer’in danışmanlığını alan belediyelerin piyasa rayicinin 20 katına kadar varan kira talepleriyle GSM operatörlerinin kapısını çaldığı iddiası gündeme geldi. Karasu Belediyesi’nin kiranın aracı bir şirkete yatırılmasını istediği belirtildi. Telefonla görüştüğümüz Sezer, hem Bakırköy hem de Karasu için ‘çözüm ortakları üzerinden’ hizmet verdiğini aktardı.

        SEKTÖRE İLK GİRENLERDEN

        Ergün Sezer, GSM sektöründe kuruluşundan 2013’e kadar çalışmış bir isim. CV’sinde yer alan bilgilere göre yurtdışında çalışırken Uzan Grubu’ndan gelen teklif üzerine 2001’de Türkiye’ye dönerek Rumeli Telekom’da işe başladı ve Telsim’in kuruluşunda görev aldı. Telsim faaliyete geçince şirkete TMSF tarafından el konuluncaya kadar idari işler müdürlüğü yaptı. Vodafone, Telsim’i alınca da İstanbul Avrupa Yakası ve Trakya Bölge Kiralama Müdürü görevini yürüttü. Sezer, bu görevinde baz istasyonları için yer kiralama süreçlerinin yanı sıra Vodafone ile belediyeler arasında çıkan sorunların çözümünden de sorumluydu. Sezer, 2013’te Vodafone’dan ayrılmasının ardından çeşitli şirketlere danışmanlık hizmeti verdi.

        SEZER: RAYiCiNDE KiRA ARTIŞLARI TALEP EDiLiYOR

        Ergün Sezer, 20 kat ifadesini reddetse de belediyelerin daha fazla ücret artışı istediğini kabul etti. Sezer, “Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Rayicinde ücretler talep ediliyor. Karasu’da bir otele 15 bin lira ödenirken, belediyeye 11 bin 500 lira ödeniyor. Bunun rayici 14 bin ile 18 bin lira arasındadır” dedi. Bakırköy için parasal değer açıklamayı kabul etmeyen Sezer, sadece belediyenin piyasa rayicinden daha düşük değer talep ettiğini söylemekle yetindi. Belediyelere mevzuatı anlattığını söyleyen Sezer, “Anayasa Mahkemesi’nin 2009, 2010 ve 2013’te verdiklerinin yanı sıra Yargıtay’la Danıştay’ın verdiği kararlar bulunuyor. Ben nasıl uygulamalar yapacaklarını anlatıyorum” diye konuştu.

        SEKTÖR YASAL DÜZENLEME YAPILMASINI BEKLİYOR

        GSM şirketleri, kentsel dönüşüm mevzuatı veya doğrudan İmar Kanunu kapsamında baz istasyonlarında yerel yönetimlerin çıkardığı engellemeleri aşacak bir düzenleme yapılmasını bekliyor. Baz istasyonlarının kurulmasına hız verilen 1998’den sonra çıkan benzeri sorunlar nedeniyle 2004 yılında Telgraf ve Telefon Kanunu’na eklenen 35. madde ile baz istasyonlarının İmar Kanunu’na dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde belirtilen yapı ruhsat ve kullanım izinlerine tabi olmaması sağlandı. Beş yıl sonunda ise Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi iptal etti. Belediyelerden alınması gereken yapı ruhsat ve kullanım izinleri de beraberinde ödenmesi gereken yüksek kira bedellerini getirdi. GSM sektöründe yaklaşık 20 yıllık deneyimlerden sonra baz istasyonunun kurulacağı yere göre değişen bir rayiç fiyat sistemi oluştu. Bazı belediyeler de sistemi yönetmeliklere bağladı.

        TOPLAM 21 iSTASYON

        Karasu’da 21 baz istasyonu mühürlendi. Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, “Baz istasyonlarını kontrol altına almak için yaptık” dedi.

        Turkcell etkilenen yerlerdeki müşterilerini SMS’lerle uyardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ