Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Surface Pro 4 mü iPad Pro mu? - Teknoloji Haberleri
        1

        Apple 9 Eylül'de iPad Pro'yu tanıttığında uzmanlar, ortalamadan daha büyük ekranı, kullanıcı dostu açısı, klavye kapağı ve kalemi gördüklerinde tabletin Microsoft'un Surface'inden esintiler taşıdığını söylemişti.

        2

        Yaratıcı kişiler ve çalıştıkları kadar oyun oynamak isteyenler için Apple'ın iOS 9 ile güçlendirilmiş iPad Pro'sunun 12.9-inç ekranı, dört hoparlörü ve isteğe bağlı kalem ve klavyesi var.

        3

        6 nesil Core işlemci kullanan Windows 10 yüklü Microsoft Surface Pro 4 ise dizüstü bilgisayarlarından vazgeçirecek kadar iyi bir alternatif. Ayrıca her iki özelliği de tam çalıştırmak için bir destek, bir kalem ve daha da gelişmiş isteğe bağlı klavye.

        4

        1 -TASARIM

        Biri büyük diğeri daha da büyük. Tasarımda alüminyum iPad Pro 12.9 inç ekranıyla ikinci sırada yer alıyor. Sağlam magnezyumdan yapılmış 12.3 inç ekranıyla Surface Pro 4'ün yüzeyi de büyük ancak daha kompakt ayak izi nedeniyle daha iyi.

        5

        0.27 inç kalınlığındaki iPad Pro ince ve daha hafif ancak 0.33-inç kalınlığındaki Surface Pro 4, tablet destek aparatının avantajını taşıyor. IPad'i desteklemek için bir kapak takmak gerekiyor. Buna ek olarak, sadece Surface Pro 4 tam boyutlu bir USB portu, mini DisplayPort ve microSD kart yuvası sunuyor. Klavye eklendiğinde Surface Pro 4'ün ağırlığı 1.7 pounddan 2.4 pounda, iPad Pro ise 1.6 pounddan 2.3 pounda çıkıyor

        6

        Tasarımda kazanan: Surface Pro 4. iPad Pro ince ve hafif olmasına rağmen, klavyeli ya da klaveyesiz Surface Pro 4 ekstra girişler ve yerleşik tablet destek aparatı (kickstand) ile daha avantajlı.

        7

        2 - EKRAN

        Surface Pro 4 ve iPad Pro ekranları oldukça benzer. IPad Pro 12.9 inç ekranına karşılık Surface Pro 4 12.3 inçlik ekrana sahip ancak Surface Pro 4'ün çözünürlüğü nispeten daha iyi (264 dpi karşı 267 dpi) ve ekranı daha parlak (372'ye karşı 382). Her iki ekran da mükemmele yakın.

        8

        Aynı fotoğrafı iki tablete de yüklediğinizde parlak görüntü ve daha iyi kontrast iPad Pro, daha doygun tonlar için Surface Pro 4 tercih edilebilir.

        Ekranda kazanan: Beraberlik.

        9

        3- SES

        İki hoparlörün dört hoparlörü yenmesi zor olsa da Dolby ses özelliği taşıyan Surface Pro 4'te testler boyunca seste hiç bozulma olmaması hayranlık uyandırıcı. Ancak dört hoparlörlü iPad Pro yüksek ve şaşırtıcı derecede dengeli ses üretiyor.

        Seste kazanan: iPad Pro. Sürükleyici ses deneyimi sayesinde bu karşılaştırmada Apple rahatlıkla galip geliyor.

        10

        4- KLAVYE

        Microsoft Surface Pro 4 tableti dizüstü bilgisayar yerine kullanmak isteyenler için geliştirilmiş tasarımı ile arkadan aydınlatmalı klavye bir zorunluluk. Klavyenin bir de dokunmatik pedi bulunuyor.

        11

        Apple akıllı klavyenin dokunmatik pedi yok, tuşları daha küçük, aydınlatmalı değil ve daha pahalı.

        Klavyede kazanan: Surface Pro 4. Microsoft'un klavyesi hem daha işlevsel hem daha ucuz.

        12

        5- KALEM

        Microsoft Surface Pro 4'te kalem ürünle birlikte geliyor. iPad Pro sahipleri ise kalemi Apple'dan satın almak zorunda. İşiniz bittiğinde kalemi Surface Pro 4 ekranının yanına kolaylıkla tutturulabiliyor. Apple'da kalemi koymak için yer yok. İki kalem arasında basınç hassasiyeti ve silgi açısından da farklılıklar var.

        Kazanan: Beraberlik. Yaratıcı eğimlere hitap eden iPad Pro daha iyi bir çizim deneyimi sunuyor olsa da Surface Pro 4 kaleminin bir silgisi ve tablette bir yuvası var.

        13

        6 - PERFORMANS

        IPad Pro A9X işlemcisi kesinlikle bir Apple tabletin sahip olduğu en hızlı işlemci. Surface Pro 4 ise CPU seçeneklerini 6. nesil Intel Core M3, Core i5 ve Core i7 işlemci seçenekleri de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede sunuyor.

        14

        Testte Core i5 versiyonu kullanıldı. Surface Pro 4, genel performansı ölçen Geekbench 3 testinde daha hızlı performans gösterdi. Microsoft tabletinin 6,811 aldığı testte Apple tablet, 5,296 aldı. JavaScript performansını ölçen SunSpider testinde ise süreler şöyle oldu: Surface Pro 4 88.2 milisaniye, iPad Pro 182,7 milisaniye. 3DMark Ice Storm Sınırsız grafik testinde ise iPad Pro skoru 32,920 iken Intel grafikli Surface Pro 4'ün skoru 60,424 oldu. Ayrıca Surface Pro 4'ün 128 GB depolama alanına karşı iPad Pro'nun 32 GB alanı var.

        15

        Kazanan: Surface Pro 4. Apple'ın A9X işlemcisi etkileyici ancak 6. nesil Core i5'ın performansına yaklaşamıyor.

        16

        7- BATARYA ÖMRÜ

        Batarya ömrü (pil ömrü) önemliyse iPad Pro bu alanda öne çıkıyor. Laptop Mag Batarya Testi'nde (parlak ekran ile Wi-Fi üzerinden kesintisiz internette dolaşma) Surface Pro 4'ün bataryası 6 saat 5 dakikada, iPad Pro'nun bataryası 10 saat 4 dakikada bitti.

        Pil ömründe kazanan: iPad Pro. Şarjı evde bırakabilirsiniz.

        17

        8- OS ve ÇOKLU GÖREV

        iOS 9 mobil işletim sistemi olsa da bazı tercih edilebilir verimlilik özellikleri bulunuyor. Sağ taraftan ekran kaydırıldığında son kullanılan uygulama açılıyor. Bu özelliği destekleyen uygulamalar sayısı sınırlı olmasına rağmen aynı anda iki uygulama yanyana kullanılabiliyor. (Windows 10'in Snap özelliği aynı anda dört adete kadar uygulamanın kullanımını destekliyor.)

        18

        Windows 10 ekranı daha kalabalık görünse de aynı zamanda iOS 9'dan daha çok yönlü. Görev menüsü uygulamalar arasında geçiş yapmayı kolaylaştırıyor. Başlat menüsü ise iOS'dan daha küçük bir alanda daha fazla bilgi içeriyor ve favori uygulamalar en önde yer alabiliyor. Windows 10 bildirimleri ve hızlı ayarları tek bir yerde, iOS ise ayrı yerlerde tutuyor.

        19

        Sorulara cevap vermek, dosyaları bulmak ve fazlası için iOS'da Siri, Windows 10'da Cortana var.

        Kazanan: Surface Pro 4. Windows 10 daha sağlam.

        20

        9- UYGULAMALAR

        Bu kategoride kazanan gerçekten cihazınızla ne yapmak istediğinize bağlı. IPad Pro eğlence ve yaratıcılık için optimize edilmiş App Store'daki 725 bin uygulama ile oldukça çekici.

        Microsoft'un Office uygulamaları da iOS için kullanılabilir ancakkendi masaüstündeki kadar sağlam çalışmayabilir. Örneğin Excel grafik seçenekleri sunarken makro özelliği yok.

        21

        Öte yandan Surface Pro 4 tam teşekküllü Photoshop ve Premiere fotoğraf düzenleme dahil en popüler Windows uygulamalarının tamamını sunuyor. Geniş yelpazede oyun seçeneklerine ulaşmada da sorun yok. Surface'in web tarayıcılarında da (Chrome ve Firefox gibi) daha geniş bir aralığı var.

        22

        Uygulamalarda kazanan: Beraberlik. IPad Pro'nun hem dokunmatik hem kalem ile ulaşılabilen uygulamaları var ancak Surface Pro 4'ün daha iyi masaüstü programları var.

        23

        10- KAMERALAR

        Eğer bir 'mega tablet' ile fotoğraf çekmekte kendinizi rahat hissediyorsanız burada iPad Pro'nun 8 megapiksel kamerası ile çekilen keskin ve parlak fotoğraflar öne çıkıyor. Surface Pro 4'ün ön kamerası ile oldukça iyi özçekim (Selfie) yapılıyor.

        Kamerada kazanan: iPad Pro. Apple'ın çektiği fotoğraflar daha iyi görünüyor.

        24

        İki tabletin skor tablosu. Elbette tercih tüketicinin...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ