Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Android 7.0'nin özellikleri ortaya çıktı! - Teknoloji Haberleri
        1

        Geçtiğimiz Ağustos ayının sonunda bütün Android cihazlar için kullanıma sunulan Android 7.0 Nougat birçok önemli güncellemeyi de beraberinde getirmişti. İçinde bulunduğumuz ayın başlarında gerçekleşen Made By Google etkinliğinde de teknoloji devi mobil işletim sisteminin daha yeni bir sürümü olan 7.1 güncellemesini tanıttı. Söz konusu güncelleme anlık sohbet desteği ve buluta otomatik veri yükleme gibi yeni özellikler barındırıyordu.

        2

        Google tarafından yapılan yeni bir duyuruya göre Android 7.1 için ilk hazırlanan geliştirici önizleme sürümü Ekim sonu itibariyle, Pixel C'nin yanında Nexus 5X ve 6P telefonlar için kullanıma sunulacak. Aralık ayıyla birlikte önizleme sürümü diğer telefonlara da gelecek.

        3

        Artık doğrulanmış bilgilere göre 7.1'in beraberinde Daydream VR desteğinin yanında geliştiricilere yönelik birçok işlevsellik de getirdiğini söylemek mümkün. Buna göre uygulama geliştiricileri artık, 3D Touch aracılığıyla iOS'te yer alanlar gibi özel kısayollar yapabilecekler. Klavyede görsel desteği sayesinde de uygulamalara sticker ya da GIF ekleyebilecekler.

        4

        Google'ın 4 Ekim tarihinde resmi olarak lansmanını gerçekleştirdiği Google Pixel ve Google Pixel XL telefonlarının tanıtılmasına kısa bir süre kala cihazlarla geleceği söylenen Android arayüzüne benzer özellikler taşıyan Android launcher'ı yayınlandı.

        5

        Üçüncü parti geliştiriciler tarafından yapılan Action Launcher 3 isimli uygulama sayesinde Android 7.1 işletim sistemiyle gelecek bazı Android özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Bu launcher'in öne çıkan özelliği ise 3D Touch benzeri bir özelliği Android platformuna kazandırması.

        6

        Android 7.1 ne gibi arayüz özellikleri getiriyor?

        7

        Temel olarak Android 7.0 Nougat arayüzünden pek de fazla farkı olmayan Android 7.1 ile gelecek arayüzde iOS'teki 3D Touch özelliğini andıran bir özellik bulunuyor. Bu özellik sayesinde de yeni Android arayüzünü kullanan kullanıcılar uygulamaya basılı tutarak uygulamaya girmeden arama yap ve fotoğraf paylaş gibi uygulamaya göre çeşitli kısayollara erişebiliyor.

        8

        Ancak bu özelliği kullanırken Force Touch ya da 3D Touch teknolojisini kullanmadığı için ekrana uygulayacağınız baskı şiddetinin önemli olmadığını belirtelim. Aynı zamanda bu launcher Android 7.1 ile gelecek yeni uygulama menüsü gibi özelliklere de sahip.

        9

        Tekrardan bu launcher uygulamasının Google ile alakası olmadığını üçüncü parti geliştiriciler tarafından yapıldığını belirtmemizde yarar var. Oldukça işlevsel olan bu launcher ücretsiz olarak indirilebiliyor ancak Action Launcher 3'ün tüm özelliklerini kullanmak için 5 dolar gibi bir ücret ödemeniz gerekli.

        10

        Google'ın önemli değişikliklerle birlikte gelmesi beklenen en yeni işletim sistemi Android 7.0 N'e ait ilk ekran görüntüleri ortaya çıktı. Android kullanıcılarının çoğu henüz yeni Android versiyonu olan 6.0 Marshmallow'a geçebilmiş değil. Fakat Google, bir sonraki Android sürümünü çok yakında yayınlayacak.

        11

        İlk göze çarpan değişiklik sağ üst köşede gördüğümüz alt alta üç nokta şeklindeki kısım. Diğer bir deyişle ''arayüzde kullanım özgürlüğü'' olayının sadece küçük bir örneği.

        12

        Özellikle arayüz tasarımı konusunda kullanıcıya daha özgür bir kullanım sunmasını beklediğimiz Android 7.0 N ilk defa kendini gösterdi; Android 7.0'a ait iki ekran görüntüsü sızdırıldı.

        19

        Koyu ve açık arayüz seçeneklerinin yanında beklenen bir diğer özellik ise önceden hazırlanmış ve resmi Android temaları. Google’ın bu konuda da bir çalışma yapması bekleniyor.

        20

        Çünkü Nexus kullanan kullanıcıların en büyük şikayetlerinden biri “aşırı sade” arayüz oluyor. Dolayısıyla farklı ihtiyaçlara göre hazırlanmış farklı temalar, oldukça faydalı olabilir.

        21

        Gelişmiş güç yönetimi menüsü

        22

        Çok önemli bir özellik olmasa da geliştiriciler ve telefonunu kurcalamayı seven kullanıcılar için, güç menüsünün geliştirilmesi de yine beklenen yenilikler arasında. Detaylı bir güç yönetimi menüsü, kullanımı kolaylaştırıcı bir etki yaratabilir.

        23

        Özelleştirilebilir navigasyon menüsü

        24

        En önemli ihtiyaçlar biri bu olabilir. Telefonunuzun neredeyse tüm kontrolünde önemli bir role sahip olan navigasyon menüsünün özelleştirilmesi çok faydalı olacaktır.