Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Whatsapp'ta uçtan uca şifreleme nedir? - Teknoloji Haberleri

        Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, tüm kullanıcıların mesajlarını korumak için yeni bir kriptolama sistemine geçtiğini ve yeni uygulamanın dünden itibaren aktif hale getirildiğini açıkladı.

        Whatsapp, yeni uçtan uca şifreleme teknolojisi ile ilgili internet sitesinden "Gizlilik ve güvenlik DNA'mızda var" cümlesiyle başlyan bir açıklama yayınladı ve yeniliği kullanıcılarına duyurdu.

        Açıklamada yer alan ifadelerde "Uçtan uca şifrelendiğinde mesajlarınızın, fotoğraflarınızın, videolarınızın, sesli mesajlarınızın, belgelerinizin ve aramalarınızın yanlış ellere düşmesi engellenmiş olur." ibaresi ile yeniliğin ne derece önemli olduğunun altı çiziliyor.

        PEKİ YA BU GÜNCELLEMEDEN ÖNCE?

        Yeni teknoloji sayesinde konuşmadaki taraflar bir karekod uygulaması ile konuşmaları şifreliyor. Yani bir kullanıcının yazdığı mesaj gönderildikten sonra şifreleniyor ve ancak alıcının telefonuna ulaştığında bu şifre çözülüyor. ve böylece bu iki kişi dışında hiç kimse hiçbir şekilde görüşmeleri okuyamıyor. Peki uygulamadan önce bu konuşmalar okunabiliyor muydu? Ya da yazışmaları kimler görebiliyordu.

        Elbette ki bu konuya ilişkin bir cevap yok. Ama yeni güncelleme gösteriyor ki güncelleme öncesinde bu bir şekilde mümkün olabiliyordu.

        TELEFONLARI TAKİBE ALANLAR DA GÖRÜNTÜLEYEMEYECEK

        Bu uygulama sayesinde mesajlar üçüncü kişiler ve telefonları takibe alanlar tarafından görüntülenemeyecek. Dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcısı bulunanWhatsApp, kriptolama sisteminin sesli ve görüntülü mesajlar için de geçerli olacağını bildirdi.

        2014 yılında Facebook tarafından 22 milyar dolara satın alınan WhatsApp'ın yönetimi, şahsi görüşmelerin güvence altında tutulmasının temel hedefleri olduğunu ifade etti.

        YENİ UYGULAMA NASIL ÇALIŞIYOR?

        Arkadaşlarının ile yazışmalarınızın üçüncü şahıslarca okunmaması için yapmanız gereken ise çok basit. Size gelen mesajı okuduktan sonra altında beliren sarı kutucuğa dokunuyorsunuz ve sistem sizi yönlendiriyor. Atılacak adımlar ise şöyle;

        * Sohbeti açın.

        * Kişi bilgisi/grup bilgisi ekranını açmak için kişi veya grup ismine dokunun.

        * QR kodunu (Kare kodu) ve 60 haneli numarayı görmek için Şifreleme'ye dokunun.

        Eğer sohbet edeceğiniz kişiyle fiziksel olarak yan yanaysanız, biriniz diğerinin telefonundaki QR kodunu tarayabilir veya görsel olarak 60 haneli numarayı karşılaştırabilirsiniz.

        Eğer QR kodunu tararsanız, ve kod doğruysa, yeşil bir tik(onay) işareti belirecektir. Kodlar eşleştiğine göre, kimsenin mesajlarınızı okuyamayacağına ve aramalarınızı dinleyemeyeceğine emin olabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ