Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Twitch yayıncılığı nereye gidiyor? - Teknoloji Haberleri

        İlker KARAŞ - Asım ÖNER / HT CUMARTESİ

        Son yılların en önemli meselelerinden biri, internet üzerinden canlı yayın yapmak. Twitch yayınları ve yayıncıları bu alanda biraz sıyrılıyor. Twitch üzerinden yayın yapan insanlar daha çok oyun ve oyunculuk üzerinden ilerliyorlar. En azından ünlü yayıncılar böyle yapıyor. Her mecranın iyisi kötüsü olduğu gibi bu platformda da küfürbaz ve “kötü çocuk” olarak adlandırılabilecek kimseler var. Ama bazen “Keşke sadece küfürle kalsa” diyorsunuz. Son dönemde özellikle “seks satar” konseptini benimseyen yayıncıların derin dekoltelerle, aşırı cinsiyetçi tutumlarla yayın yapmaya başlaması popülariteye giden yol haline gelmişti. Seks kasedi noktasına varmasa da (ki bu konuda pooksie’yi görmezden gelemeyiz) iş ciddi anlamda oyun dünyasının dışına çıkıyordu. İşte tam bu noktada Twitch geçen yıllarda “Kadın ve erkek yayıncıların giyim kuşam konusunda daha ciddi kurallara tabi olacağını” deklare etti.

        Özetle “Göğüs çatalını açıp yayın yapamazsın. Sen oyuncusun, porno yıldızı değilsin” diyerek sert çıktı. Bu durum uygulamada ünlü ve dekolteli yayıncılara pek dokunmadı. “Ne zaman ciddi bir yaptırım gelecek” derken geçen haftalarda bir kadın yayıncının banlandığını duyduk. Şort ve tişörtle yayın yapan kadının bilerek ve isteyerek yere düşen eşyasını almaya çalışırken frikik vermesine Twitch de kayıtsız kalmadı. Yanılmıyorsam kanalı müstehcen içerikten dolayı kalıcı olarak kapattı. Tam bu noktada beni en çok sinirlendiren, “seks satar” mantığının oyun dünyasına bu kadar girmesi. Özellikle kadın yayıncıların bu eğilimle erkeklerden çok daha popüler olduğu bir gerçek. Firmaların da bu konuya “fanları var” diyerek göz yumması hoş ve kabul edilebilir değil.

        2. DÜNYA SAVAŞI HİÇ BU KADAR GERÇEKÇİ OLMAMIŞTI

        Wargaming yeni 360° video projesi “Savaşın Milleti Yoktur” ile insanlık tarihinin önemli bir dönemini daha önce hiç görülmemiş bir biçimde hayata geçiriyor. Üç kıdemli II. Dünya Savaşı tankçısının hatıralarından derlenerek oluşturulan video, panoramik çekimlerle CG’nin harmanlandığı canlandırma sahnelerden oluşmakta. Eski askerler anılarını izleyicilerle paylaşırken bizler de bu anlara şahitlik etme fırsatı elde ediyoruz. ABD’den Tom Sator, 4. Zırhlı Tümen Birliği’yle Belçika, Almanya ve Çekoslavakya’da çarpışmış, 19 yaşında tank kumandanı olan ve Sherwood Rangers süvari alayında görev almış İngiliz David Render ise günümüzde Normandiya Çıkarması’nda yer alıp da hâlâ yaşayan birkaç savaş gazisinden biri. Rus Aleksandr Fen ise 84. Tank ekibi ve 31. Tank ekibiyle Kursk ve Stalingrad çatışmalarında yer almış. Bu benzersiz 360° videoyu HT Dokun üzerinden izleyebilirsiniz.

        ‘KADER MÜHÜRLERİ’ GELİYOR!

        Türkiye oyun sektöründe uzun yıllardır çalışmalar yapan Türk Telekom Sobee Oyun Stüdyosu, Kader Mühürleri ile bizlere yeni bir heyecanın kapısını açıyor. İstanbul Kıyamet Vakti, I Can Football ve SüperCan gibi oyunlara imza atan ekip, tamamen ücretsiz olarak oynanmasını hedeflediği Kader Mühürleri ile bizi mitolojik köklerimize doğru gizemli bir serüvene çıkarıyor. Oyunun yakın zamanda oyuncularla buluşması için tam gaz çalışan ekip, önümüzdeki dönemde yeni sürprizlerle karşımızda olacak.

        HAFTANIN DESTESİ: LEGENDARY KONTROL WARRIOR

        Whispers of the Old Gods’ın gelişiyle beraber yeni sezonda daha yavaş destelerin gözükmesi kontrol ağırlıklı oynamayı sevenler için paha biçilemez bir deneyim sunuyor. İlerleyen haftalarda agresif destelerin yeniden daha sık gözükeceği kesin olsa da, şimdilik belki de oyundaki en iyi kontrol destesini gelin beraber inceleyelim.

        NASIL OYNANMALI?

        ■ ‘Ravaging Ghoul’ ve ‘Revenge’ kartlarını Zoolock ve Divine Paladin gibi agresif desteleri durdurmak için kullanabilirsiniz. ‘Death’s Bite’ın yokluğunu hissetmeyeceksiniz. Duruma göre ‘Bloodhoof Brave’ ve ‘Grommash’ın enrage özelliklerini de aktif hale getirebilirsiniz.

        ■ ‘Black Knight’, ‘Harrison Jones’ gibi güçlü etkilere sahip kartlar destelerde yer bulmakta zorlanıyordu. Şimdiyse kontrol warriorla beraber destenizde kullanabilir ve ikisinden biriyle yüksek tempolu hamleler yapabilirsiniz.

        ■ Şimdilik oyundaki eski tanrılardan en etkilisi ‘N’Zoth, the Corruptor’ gibi gözüküyor. Yeniden hayata getirdiği kartlardan ‘Brawl’ ile rahatlıkla kurtulabilir. Hatta elinizde tuttuğunuz bir ‘Gorehowl’ ile sağ kalanları temizleyebilirsiniz.

        ■ ‘Soggoth the Slitherer’ ilk açıklandığında kullanıcılar oldukça hayal kırıklığına uğramıştı. “Aceleci davranmayın” derim. Kullanıldığında ‘Alexstrazsa’dan çok daha etkili bir hayatta kalma yöntemi sağlamış oluyorsunuz. Özellikle oyundaki ana “silence” kartı ‘Ironbeak Owl’ ın güç kaybetmesi Soggoth’un önünü açan en önemli etken!

        ■ ‘Ysera’ hâlâ oyun sonu için durdurulamaz ve her tur değerine değer katan bir ejderha. Bu tip ağır desteler için ondan iyisi yeni tanrılardan da çıkmadı!

        ■ ‘Execute’, ‘Shield Slam’ kartları rakibin güçlü oyun sonu kartlarını ya da temposundan çekindiğiniz kartları yok etmeniz için biçilmiş kaftan!

        ■ ‘Justicar Trueheart’ ile çok daha fazla “armor” kazanıp oyun sonunda ölümsüz olabilirsiniz.

        ■ Eğer elinizde rakiple mücadele edecek güçteki kartlarınız tükendiyse -ki bu oldukça zor- ‘Elise Starseeker’ tam size göre! Kalan kartlarınızı oyundaki en güçlü kartlar olan Legendarylere çevirip rakibin bütün oyun planını altüst edebilirsiniz!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ