Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Sosyal medyada canlı canlı para! - Teknoloji Haberleri

        Amerikan pop kültürünün ikonik isimlerinden sanatçı Andy Warhol’un 1960’larda söylediği “Gelecekte herkes 15 dakikalığına meşhur olacak” sözü gerçek oluyor. Periscope, Youtube ve Facebook’tan sonra Instagram da canlı yayın (Live streaming) özelliğini hizmete sunmaya hazırlanıyor. Stream adı verilen akıcı videoların, normal videolardan 10 kat fazla izlendiği ileri sürülüyor. Ancak sosyal medyadaki canlı yayınların tek amacı sıradan insanları cep telefonları aracılığıyla ünlü yapmak değil, şirketlere yeni reklam alanları yaratmak. MarketsandMarkets’in araştırmasına göre bu yıl küresel canlı yayın pazarının 30.3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Rakamın 2021 yılında ise 70 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Araştırmaya göre gelecekte videoların yüzde 50’si cep telefonları üzerinden izlenecek. Özellikle bulut temelli canlı yayın çözümlerinin pazarı büyüteceği öngörülüyor.

        SİYASETE VE SPORA EL ATTI

        Bu alandaki en güçlü oyuncular şimdilik Twitter ile Facebook. Twitter, canlı yayın özelliğini spor, siyaset ve eğlence alanlarında kullanmak için çeşitli ortaklıklara imza attı bile. Amerikan Futbol Ligi (NFL) ile 10 milyon dolarlık anlaşma imzalayarak maçları naklen yayınlama hakkını kazanan mikroblog paylaşım sitesi, Periscope’tan yayınladığı ilk maçta 2.3 milyon izleyici çekti. Twitter, Amerikan Basketbol Ligi (NBA) şovlarını ve Avusturya’nın ünlü at yarışları Melbourne Cup’ı da canlı yayınlamak için anlaştı. Twitter’ın yayınladığı Clinton ve Trump’ın ikinci başkanlık münazarası ile ilgili 17 milyon tweet atıldı.

        TV’LERİN BAŞINI AĞRITIYOR

        Canlı yayın uygulamaları son dönemde özellikle şifreli yayın yapan TV’lerin başını ağrıtıyor. Nedeni ise mobil platformlardan yapılan yasadışı canlı yayınlar. Ekim ayı başında İngiltere’de Premier Lig izleyici sayısı yüzde 19, ABD’de Amerikan Futbol Ligi’nin izleyici sayısı yüzde 10 azaldı. Yasal olmayan yayınların kasımda yapılacak Süper Lig ihalesini de etkilemesi bekleniyor.

        BİR SONRAKİ ADIM SANAL GERÇEKLİK

        2009 yılına kadar Youtube’un tekelindeki dijital video pazarı, Facebook’un reklam videoları yayınlamaya başlamasıyla birlikte hareket kazanmış, Meerkat, Periscope gibi uygulamalarla son iki yılda popüler olmuştu. Canlı video yayınlarını geleceğin üç boyutlu canlı yayın deneyimleri ve 360 derecelik görüntü özelliğine sahip videolar için köprü olarak görenler de var. Şirketler bu nedenle sanal gerçeklik (virtual reality) ve artırılmış gerçeklik (augmented reality) için büyük yatırımlar yapıyor. Goldman Sachs’a göre, 2025 yılında sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ve AR teknolojileri 80 milyar dolarlık bir pazar oluşturacak.

        TAKIPÇİN KADAR KAZAN

        Yakın bir gelecekte cep telefonları üzerinden izlenecek videoların oranı % 50’yi geçecek.

        SOSYAL MEDYADA TEK PAYLAŞIM 300 BİN $

        Sosyal medyadaki paylaşımlar kendi şöhretlerini yaratırken bu kişilere takipçi sayılarına göre para da kazandırıyor. Captiv8’in takipçi sayısı aralığını baz alarak platformların reklam gelirlerini kıyaslayan araştırmasına göre YouTube’da 7 milyondan fazla takipçiye sahip biri, herhangi bir marka için yaptığı tek bir paylaşımla ortalama 300 bin dolar kazanabiliyor. Aynı takipçi sayısına sahip isimler Facebook’taki paylaşımları için ortalama 187 bin 500 dolar, Instagram ve Snapchat’te 150 bin dolar; Vine’da 112 bin 500 dolar; Twitter’da ise 60 bin dolar kazanıyor. 100 bin ila 500 bin takipçi içinse Youtube 12 bin 500 dolar; Facebook 6 bin 250; Instagram ve Snapchat 5 bin dolar kazandırıyor.

        ASYA-PASİFİK ÜLKELERİ AÇIK ARA ÖNDE

        Cep telefonu üzerinden canlı video yayınlamada Asya açık ara önde. Güney Kore’de özellikle yemek videoları çok ilgi görüyor. 200’den fazla canlı yayın platformunun bulunduğu Çin’de ise pazar 1.3 milyar doları aştı. Özellikle Rusya ve Hindistan gibi ülkelerde akıllı telefon kullanım oranının artması canlı video pazarını artıran en önemli etken olarak görülüyor.

        GOOGLE TV 2017’DE YAYINDA

        Mobil canlı yayının geleneksel televizyonlara ağır bir darbe vurup vurmayacağı tartışılırken Google’ın da 2017 yılında internet üzerinden yayın yapacak bir TV hizmeti için çalıştığı ileri sürüldü.

        İKİ YILDA YÜZDE 532 ARTTI

        eMarketer araştırmasına göre, videoların, mobil cihazlar yoluyla Facebook’ta izlenme oranı son iki yılda yüzde 532 arttı. Tüm mobil videolarda bu oranın 2018 yılına kadar 14 kat artması bekleniyor. Facebook’ta videoların yüzde 65’i mobil cihazlardan izlendi. Facebook da, canlı yayın uygulaması Facebook Live’a içerik üretmeleri için 100 ünlü isimle ve medya şirketleriyle anlaştı.

        BULUT TEMELLİ ÇÖZÜMLER İZLENME ORANLARINI ARTIRACAK

        Küresel çapta canlı yayın video (Live streaming) pazarının bu yıl sonunda 30.3 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Araştırmalar bulut temelli çözümlerin desteğiyle pazarın 2021 yılında 70 milyar doları aşacağını gösteriyor.

        ABD'NİN TAHMİNİ DİJİTAL VİDEO VE MÜZİK GELİRLERİ

        MÜZİKTE DE ABONELİK ARTIYOR

        2020 yılında küresel dijital müzik pazarının 10 milyar doları bulacagı tahmin ediliyor. Canlı akıs pazarın yarısından fazlasını olusturacak.

        Naime SERT/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ