Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet 23 milyarlık e-ticaret'e 'menşei' takibi başlıyor, Maliye e-ticarette kaçağı önlemek için kökünü yurtdışında arayacak - Teknoloji Haberleri

        Ahmet Kıvanç / Gazete Habertürk

        Elektronik ticaret yapan şirketlerin çoğunun faaliyet merkezinin yurtdışı olması nedeniyle vergi ödememeleri üzerine Maliye, Hollanda'dan alacağı yazılımla şirketlerin gerçek merkezini tespit edip vergi kaybı azaltmayı hedefliyor.

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek düzenlediği basın toplantısında 2011-2013 yıllarını kapsayan kayıtdışıyla mücadele eylem planı çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Alınan önlemlerle son yıllarda mükellef sayısında önemli bir artış olduğunu aktaran Bakan Şimşek, 2003 yılında 262 milyon lira seviyesinde olan elektronik ticaret hacminin katlanarak arttığını ve 2011'de 22.8 milyar liraya çıktığını, bunun teknolojik ve hukuki altyapısını güçlendirmek gerektiğini söyledi. Elektronik ticaret konusunda dünyada en iyi uygulamaya sahip ülkelerden biri durumundaki Hollanda'nın deneyimlerinden faydalanmak için e-ticaret konusunda ortak çalışma başlattıklarını kaydeden Şimşek, elektronik ticareti desteklediklerini ama bu sektörü geliştirirken vergi kayıp ve kaçağını minimize etmek istediklerini ifade etti.

        Şimşek, geliştirdikleri yazılım bir çok ülke tarafından kullanılmaya başlanan Hollanda'daki sistemle ilgili olarak bir iki toplantı daha yapmaları gerektiğini anlattı.

        MALİYE E-TİCARET YAPAN ŞİRKETİ TANIYACAK

        Mevcut sistemde Maliye'nin elektronik ticaret yapan şirketlerin yurt içinde mi dışında mı olduğunu takip edemediği ve yurt dışındaki şirketlerden vergi tahsilatı yapamadığı bildirildi. Hollanda'dan sağlanacak yazılımla Maliye'nin elektronik ticaret yapan şirketlerin yurt içinden mi yurt dışından mı faaliyet gösterdiğini kolaylıkla görebileceği ifade edildi.

        İNŞAAT VE OTOMOTİVE ON LİNE TAKİP

        Bakan Şimşek, otomotiv sektöründe vergi kaybının önüne geçmek için araçların imalat veya ithalatı aşamasından nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda takip edileceğini belirtti.

        Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da inşaat sektöründeki tüm aktörleri kayıt altına aldığını kaydeden Şimşek, buradan sağlanacak verilerle inşaat sektörünü yakından izleyebileceklerini ifade etti.

        Şimşek, Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) sayesinde mevcut 957 tapu dairesinden 950'sinin verilerinin sisteme aktarıldığını, GİB'in artık istediği zaman TAKBİS'ten veri alabildiğini dile getirdi.

        Türkiye'de 2002 yılında yüzde 32.4 seviyesinde bulunan kayıt dışı oranının yüzde 27.7'ye gerilediğini belirten Şimşek, önümüzdeki on yılda bunu 5 puan daha indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

        Şimşek gazetecilerin sorularını yanıtlarken, eleştirilere rağmen elektronik haciz uygulamasına devam edeceklerini, çünkü ödenmeyen o vergide 75 milyonun hakkı olduğunu söyledi.

        12.680 YENİ MÜKELLEF KAYDEDİLDİ

        Maliye Bakanı Şimşek, Maliye ve SGK olarak eşzamanlı denetim projesi kapsamında 7-21 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde 5 bin 551 elemanla sahada ortak denetim yaptıklarını, 391 bin mükellefin denetimi sonucunda bugüne kadar hiç vergi ve sosyal güvenlik kaydı bulunmayan 12 bin 680 yeni mükellefin kayıt altına alındığını anlattı.

        Şimşek, bundan sonra da zaman zaman daha büyük ekiplerle ortak saha denetimi yapacaklarını belirtirken, vergi ve sosyal güvenlik priminin tek beyannamede toplanması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yürüttükleri çalışmanın yarım kalmasından yakındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ