Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm AB'den vize müjdesi var! - Turizm Haberleri

        Avrupa Parlamentosu ile TBMM arasında ‘köprü’ görevi gören ve iki kurum arasında ‘siyasi organ’ olarak çalışan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun toplantısında, vize konusunun masaya yatırılması, Türkiye'nin olduğu kadar tüm dünyanın konuştuğu bir konu haline geldi.

        AB'nin İçişlerinden sorumlu komiseri Cecilia Malmström ile bir söyleşi gerçekleştiren Milliyet Gazetesi'nden Güven Özalp'e vize konusunu değerlendirirken şunları söyledi:

        "Bazı meslek grupları için vize ücretlerini nasıl düşürebileceğimizi inceliyoruz. Bu konuda önceliğimiz gençler ve öğrenciler."

        Malmström, "Artık her ülke Türkiye'den kafasına göre belge isteyemeyecek. Yeni konsolosluklar açmaya hazırlanıyoruz" derken "Bazı gruplardan ücret alınmaması da gündeme gelebilir. Süreci kolaylaştıracağız ve bazı yerlerde ek konsolosluklar açılması gündeme gelecek. Türk yetkililerle en uygun yerlerin neresi olacağı konusunda temastayız" şeklinde konuştu.

        Vize kolaylığının zamanı konusunda da bilgiler veren Malmström, "Hemen yarın olacak diyemem. Yılsonundan önce belirgin ilerleme kaydetmek istiyoruz. Yapabileceğimizin en fazlasını yapmak istiyoruz" dedi.

        "Önce vize kolaylaştırma sürecini başlatacağız" diyen Malmström, sözlerine şöyle devam etti: "Bunu yaptıktan sonra Türk makamlarıyla masaya oturup sonraki adımların ne olabileceğini belirleyeceğiz. Türkiye'nin neler yaptığına bakacağız. Sonra bunu üye ülkelerin önüne götürerek onlardan vize liberalizasyonu sürecini başlatmak için yetki isteyeceğim. AB tarihinde, teknik şartları yerine getirdikten sonra vize liberalizasyonu sürecine başlayıp da vatandaşları vizesiz seyahat hakkı elde etmeyen bir ülke yok."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ