Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Bakanlardan madendeki su baskınıyla ilgili açıklama, Karaman'da madende su baskını, Karaman'da maden faciası, Karaman'da Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait maden ocağında su baskını (Karaman maden su baskını son durum)

        HABERTURK.COM/ AJANSLAR

        Karaman'ınErmenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne aitmaden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor.Enerji ve Tabii KaynaklarBakanıTaner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve HaberleşmeBakanıLütfi Elvan ileÇalışmave Sosyal GüvenlikBakanıFaruk Çelik bölgede incelemelerde bulundu.

        Bakan Yıldız, saat 03,10 sıralarında yaptığı açıklamada, "Özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber.Jenaratörler getirdik.Çok daha seri olarak su seviyesini düşürmek için çalışacağız" dedi.

        Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında maden kazasına da yer verdi. Davutoğlu, "Karaman'da yaşanan iş kazasından dolayı hüznümüzün büyük olduğunu ifade ediyor, devletimizin ve milletimizin bütün imkanlarıyla kömür ocağında kalan işçilerimizin sağ salim ailelerine kavuşmalarını diliyorum" ifadelerini kullandı.

        00.40

        Bakan Yıldız, saat 00.40 sıralarında yaptığı açıklamada ise "10-11 bin ton suyun hızlıca tahliye edilmesi gerek. Su seviyesinin düşürülmesi için dalgıç pompaları kullanılıyor. Su seviyesinde yükselme durdu gibi. Zaman zaman değişmeler oluyor" demişti. Yıldız'ın açıklamaları şöyle:

        “Üç ayrı ekibi dinlendirerek sabaha kadar çalışmalara devam ediyoruz. 18 işçi kardeşimizin maden ocağında bulunmalarıyla ilgili durumlarında bir değişiklik yoktur. Bir süre vermemiz mümkün değil ama olabildiğince hızlı şekilde bu suyun tahliyesini gerçekleştirmeliyiz. 10-11 bin ton su bulunuyor. Saatte 180-200 ton tahliye eden üç pompayla birlikte suyu tahliye etmeye çalışıyoruz. Şu an için tek bir önceliğimiz var ama işçi kardeşlerimizi çıkardıktan sonra adli ve idari soruşturma devam edecek. Şu an için çalışmaları etkileyecek bir gaz seviyesi sorunu bulunmuyor. Asıl tehdit unsurunun su olduğunu belirtmeliyim. Madencilikte nadir rastlanan bir durum bu”

        AFAD: ÇALIŞMALAR 379 KİŞİLİK EKİPLE DEVAM EDİYOR

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü, 379 kişilik ekibin üstün gayreti ve 2 uçak, 2 helikopter, 62 araç ve çok sayıda malzeme ile AFAD koordinasyonunda yürütülen operasyon sonucunda madendeki su seviyesinin azalma eğilimine geçtiği tespit edildiğini bildirdi.

        AFAD'dan yapılan açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ile operasyonu yerinden yöneten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "Suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine döndüğünü" açıkladığı vurgulandı.

        Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun tahliyesini hızlandıracak çok sayıda jeneratör ve motopomp olay mahalline sevk edildi. Alana yeni sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttı, çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı. Dün, olayın meydana geldiği ilk andan saat 19.00'a kadar 2'si yaralı olmak üzere, 16 işçi göçük altından sağ kurtuldu. Diğer işçilerin kurtarılabilmesi için madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi işlemi devam ediyor.AFAD Arama Kurtarma Ekipleri, olay mahallinde çalışmalarını gece boyunca aralıksız sürdürdü. AFAD Arama Kurtarma Birliklerinden 4 deneyimli dalgıç da çalışmalara katıldı.

        AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi, alanda görev alan birimlerin ve müdahale operasyonunun daha etkin yönetilebilmesi için dün olay mahallinde kurulmuştu. Arama kurtarma çalışmaları toplamda 379 kişilik ekip ile 2 uçak, 2 helikopter, 21'i ambulans ve 15'i AFAD Arama - Kurtarma Aracı olmak üzere 62 araçla AFAD koordinasyonunda aralıksız sürüyor.

        Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı."

        Gelişmelerin AFAD tarafından 7/24 takip edildiği bildirildi.

        BARAJ GÖLÜ İHTİMALİ İDDİASI

        Bakan Lütfi Elvan da "baraj gölünden maden ocağına suyun geçtiği" iddialarına ilişkin, "Arada ciddi bir kot farkı var, aşağı yukarı 50 metre hatta daha fazla. Böyle bir şeyi düşünmüyoruz açıkçası. Zaman verilememesinin nedeni de yeraltında neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Özellikle dalgıç arkadaşlar girdikten sonra oradaki durumu daha net görecekler. Dolayısıyla bu konuda net bir süre vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

        BAKANLARDAN AÇIKLAMA: ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ YER ALTINDAKİ SUYU BOŞALTMAK

        SAAT 22.30

        Bakanlar, bölgedeki incelemlerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız "Şu anda herhangi bir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Çalışmalar gece boyunca devam edecek.Su seviyesi işçilerimizin mahsur kaldığı kotun üzerinde.Haziran'da burası kapatılmıştı, eksikliklerini giderdiler tekrar açıldı" dedi.

        Bakan Çelik, 18 işçinin kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek "180 kayıtlı işçinin çalıştığı ocakta 18 kişinin şuanda ocakta olduğu ile ilgili kesin tespitler var. Milletimize ve işçi ailelerine geçmiş olsun diyorum. İnşallah biraz sonra birlikte ocağa inip bu su baskının olduğu yeri görmek istiyoruz. İnşallah kardeşlerimize sağ salim ulaşırız temennisinde bulunuyorum" diye konuştu.

        Bakan Elvan da kazanın detaylarının araştırılacağını söyledi. Elvan "Öğlen yemek yerken aniden su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Diğer kardeşlerimiz şu anda yer altındalar. Bizim buradaki öncelikli hedefimiz yer altındaki suyu boşaltmak" ifadelerini kullandı.

        BAKANLAR MADEN OCAĞINA GİRDİ

        Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik göçük olan madenin girişinde inceleme yapmak istedi. Bakanlar baret takıp madenin girişine gitti.

        Madende yapılan teftişlere ilişkin bilgiler veren Çelik, bu yıl ocağın şubat ve haziran aylarında 2 kez denetlendiğini söyledi. Çelik, şunları kaydetti:

        "Haziran ayında yapılan denetimlerde 8 eksik bulunmuş. Bu 8 eksiğe karşılık da yasadaki müeyyideler uygulanmış. Kapatmayı gerektiren eksikler değil bunlar ama idari para cezası uygulamışız. İş yeri sahibine bizzat tutanak imzalatılarak bunların bir an önce tamamlanması aksi takdirde gerekli işlemlerin yapılacağına ilişkin uyarılarda bulunulmuş.Her maden ayağına indikten sonra çalışırken bir sondaj yapmanız gerekiyor. Bu sondaj 25 metrelik bir derinliği ihtiva ediyor. Yani işçinin çalıştığı ayakta 25 metre sondaj yapılacak, ne gibi riskler var bu 25 metrede belirlenecek, ona göre çalışmalar yapılacak. Bu çalışma yapıldıktan sonra yeniden 25 metrelik sondaj yapılacak. Bunun olmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. 25 metre sondaj yapılıp işlerin ona göre devam etmesi gerekiyor. Bu yapılmamış. Bu önemli bir eksiklik, başka eksikler de var.

        Ocağa 10 bin metreküp suyun nereden, nasıl geldiğini bilemiyoruz. Teftişle ilgili tespite göre 25 metrede sondaj yapılması çok önemli. Ruhsatlandırılmasında da madenin 3 boyutlu olarak görüntülenmesi, ne gibi riskler var yok bunun ortaya çıkması önemli. Bunlara ilgili bir şey midir, yoksa bu su başka bir nedenle mi bir yerden patladı geldi, yeraltı suyu mu, daha önce kullanılan alanlarda çökertme yapılmadığı için meydana gelen bir şey mi bunların hepsi hızlı bir şeklide su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek."

        Bakan Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

        Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda.

        Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkıyatı yapılıyor. Şu anda pompanın bir tanesi çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkıyatını yapıyoruz. Montajıyla beraber daha hızlı, daha seri bir işlem yapmış olacağız. Ben kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek.

        Arkadaşlar memnuniyet duyulacak bir durum değil. Üzüntülüyüz ve burası sıkıntılı bir ortam. Şu anda işçi arkadaşlarımıza ulaşabilmekle ilgili mücadele veriyoruz. Bizim izlediğimiz görüntüler, su seviyesiyle alakalı AFAD'ın tespit ettiği görüntülerdir. 2 saatte bir metrelik bir yükselme var. Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız. Hükümetimiz tüm kurumlarıyla beraber burada gerekenleri yapıyor.

        Bakan Yıldız akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Zaman aleyhimize işliyor. Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynakladı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız" demişti.

        Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, maden ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin bakanlardan bilgi aldığı, mahsur durumdaki işçilerin kurtarılabilmesi için tüm imkanların seferber edilmesi talimatını verdiği öğrenildi.

        BAKANLARDAN İLK AÇIKLAMA: "ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR"

        Bölgede inceleme bulunan Bakan Taner Yıldız, "Ocaktaki su seviyesini düşürmeden başka bir işlem yapamıyoruz. Şu an da Konya'dan Karaman'dan gelen ekiplerimiz onun için uğraş veriyor. Pompayla su tahliye ediliyor ama yeterli değil, Ocakta su yükselmesi devam ediyor, Zaman aleyhimize işliyor." dedi.

        Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, şu an 18 işçinin yeraltına bulunduğu bir ocakta olduklarını belirtti.

        Maden ocağının tamamen özel bir işletme olduğunu ifade eden Yıldız, "Bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz. Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynaklandı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız" diye konuştu.

        Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Şu anda üst kotumuz 922, alt kotumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kotunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı. Tabii ki bunun kangal boruları, jeneratörleri, burada sıra dışı bir hadise olduğu için de normal işletme gücünün daha üzerinde bir güç lazım. O yüzden kablosu, jeneratörü, pompası, borulama sistemleri her bir şeyi şu anda bu tedbirler alınıp Mersin'den, Karaman'dan, Konya'dan, Ermenek'ten çıktı. Bir yandan da nakliyeleri yapılıyor."

        İşçi yakınlarının ocak önünde beklediğini anlatan Yıldız, onların yiyecek ihtiyaçlarının Kızılay tarafından karşılandığını bildirdi.

        Yıldız, yardım ekiplerinin de gelmeye devam ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

        "Tüm kurumlarımızla beraber buradayız. Sayın Bakanımız, değerli milletvekilimiz ve diğer yetkililerle buradaki tüm lojistik hizmetlerin karşılanmasıyla alakalı buradayız. Bu işlemleri, tedarikleri devam ettiriyoruz. Öncelikli amacımız, burada hangi sebepten kaynaklandığını daha sonraya bırakarak, işçilerimizin kurtarılması, bir an önce dışarıya çıkarılmasıyla alakalı çaba ve gayretlerimizdir. Bununla alakalı da çalışmalar devam ettiriliyor."

        Hem çalışmalara refakat etmek hem de ailelerle birlikte olmak adına bölgede olduklarını dile getiren Yıldız, 16 kişinin olay sırasında dışarı çıktığını, 1 işçinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Yıldız, yaralılardan durumu ciddi olan bir işçi olmadığını aktardı.

        BAKAN ELVAN'IN AÇIKLAMALARI

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin şunları söyledi:

        "Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor. Şu anda çalışan pompalar var. İlave pompalar şu anda yerleştirilmeye çalışılıyor. Pompa, boru, jeneratör gibi eksikliklerimiz var. Onların süratle, Konya, Karaman ve Mersin'den temin edilmesi yoluna gidildi. Muhtemelen birkaç saat içinde bunlar buraya ulaşmış olacak. Koordineli şekilde inşallah su seviyesini bir an evvel daha aşağı indirip yer altında bulunan kardeşlerimize ulaşmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz o. Oldukça üzüntülüyüz. Taner Yıldız beyin de bahsettiği gibi özel sektöre ait bir şirketti, şirketin bir işletmesi. Zannedersem bir taşeron vasıtasıyla işletilmesi söz konusu. Bunların detayları, bununla ilgili tahkikat Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından yapılacaktır."

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAKANLARA TALİMAT

        Cumhurbaşkanlığı kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

        Olayla ilgili ayrıntı bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, halen mahsur durumdaki işçilerin kurtarılabilmesi için tüm imkanların seferber edilmesi talimatını verdiği öğrenildi.

        CANLI YAYIN ARAÇLARI GERİ ÇEKİLDİ

        Maden ocağı önünde çalışmaları engellediği gerekçesiyle bölgedeki canlı yayın araçları jandarma ekipleri tarafından ocağın 400 metre gerisine çektirildi.Kızılay, bölgedeki kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip edip madenci yakınlarına battaniye dağıttı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ