Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem karamandaki maden su baskını, karamanda son durum, madenciler mahsur kaldı

        Güngör KARAKUŞ/ HABERTÜRK

        Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı Has Şekerler Maden Ocağı'nda çalışan işçiler maden ocağının krokisini çizdi. İşçiler, maden ocağından daha fazla kömür çıkartabilmek için bacalarda çok ileriye gidildiğini, bir yıl önce duvardaki su sızıntısını çamurla yama yaparak kapattıklarını söyledi.

        "İKİ OCAKTA BİR BARAJ GÖLÜ KADAR SU VAR"

        Ermenek'te yaşayan ve isimlerini açıklamak istemeyen emekli maden işçileri, 18 yıl önce çalıştıkları Numune maden ocağı ile 10 yıl önce kapatılan Özbey maden ocağının içinde baraj gölü kadar su biriktiğini söyledi. İşçiler 18 yıl önce çalıştıklarında da kapanan Numune maden ocağında sık sık su sızması yaşandığını, ama sondaj yapılarak suyun boşaltıldığını belirtti.

        "DAHA FAZLA KÖMÜR ALMAK İÇİN BACALARDA ÇOK İLERLİYORDUK"

        Has Şekerler maden ocağında anlaşamadıkları için işten ayrıldıklarını söyleyen 2 madenci, "Maden ocağında çalışırken daha fazla kömür almak için sürekli olarak ileriye gidiliyordu. Kömür çıkmadığı zaman da, aynı noktadan bu sefer yukarıya doğru kömür arıyorduk. Maden ocağının çökmemesi mucize" dedi.

        İKİ MADEN OCAĞI BİRLEŞTİ

        Emekli madenciler, "Maden sahalarının kiralanma aşamasında açılan maden sahasında belli metreler dahilinde izin verilir. Arazide sondaj çalışması yapılarak su olan yerler tespit edilir. Kazılar su göz önüne alınarak ilerler. Bizim anladığımız kadarıyla, bu maden ocağında sondaj çalışması yapılmadan ilerlenmiş ve kapalı maden ocağı ile Has Şekerler maden ocağı birleşmiş ve sular bu maden ocağına dolmuş" dedi.

        "BETON SIVA YERİNE ÇAMURLA YAMA YAPTIK"

        Has Şekerler Madencilik'te daha önce çalışan işçiler, bir yıl önce bacanın duvarında su sızıntısı meydana geldiğini söyleyerek, "Bacada ilerlerken duvarda su sızıntısı başladı. Mühendisin talimatıyla çamur kararak duvara kalın bir yama yaptık. Normalde oraya betonla sıva yapılması gerekiyordu. Bu faciaların yaşanacağı belliydi" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ