Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son kararı Başbakan Davutoğlu verecek, hatip dicle kimdir, hatip dicle çözüm süreci

        Ahmet YUKUŞ / HABERTÜRK

        Çözüm sürecinde tıkanıklığın aşılması sonrası İmralı'ya gidecek olan HDP heyet içinde yer alması beklenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle, kalıcı barışın sağlanmasına yürekten katkı sunmak istediğini belirtti. Toplumun barış beklentilerini karşılamak için sorumluluk almaya hazır olduğunu ifade eden Dicle, gençliğinden beri Kürt siyasi hareketinin içinde olduğunu belirterek "Aralarında Vedat Aydın'ın da bulunduğu 35 arkadaşım faili meçhul cinayete kurban gitti. Ben 15 yıl cezaevinde kaldım. Çatışmaların tanığı, mağduru olduk. Şimdide çözmek için sorumluluk alıyoruz" dedi. İmralı'daki müzakere heyetinde yer alması için adının Adalet Bakanlığı tarafından Başkan Ahmet Davutoğlu'na ilettiğini söyleyen Dicle, "Sanırım son kararı Irak dönüşü sayın başbakan verecektir" diye konuştu.

        NEREDEN NEREYE GELDİK"

        Kendisinin partinin şahinler kanadından olduğu yönündeki yorumlardan rahatsız olduğunu dile getiren Dicle, "Gençlik ve savaş döneminde belki fikirlerimiz belki şahindi. Ama onlar artık geçti. O gün söylediğimiz sözleri bugün söylesek kimse tepki göstermez bile... Leyla Zana TBMM'deki yemin töreni sırasında iki cümle Kürtçe konuştu. Kıyameti koparıp bizi linç ettiler. Bugün devlet Kürtçe yayın yapıyor. Nereden nereye geldik" dedi.

        "DEVLETİN DEĞİŞTİĞİNİ EFKAN ALA'DAN GÖRDÜK"

        Türkiye'nin değiştiğini ve devlette demokrasi bilincinin geçte olsa yerleştiğini vurgulayan Hatip Dicle, bunu ilk olarak İçişleri Bakanı Afkan Ala'dan gördüklerini belirterek gözlemlerini şöyle anlattı: "2004 Yılında 10 yıllık cezaevinden çıktıktan sonra Leyla Zana, Selim Sadak ve rahmetli Orhan Doğan ile birlikte gezdiğimiz bölge illerin valilerini de ziyaret ediyorduk. Şu an ki İçişleri Bakanı Efkal Ala o dönem Batman Valisiydi. Kendisini ziyaret ettiğimizde devletin o soğuk yüzü yerine gülen ve tartışan bir vali ile karşılaştık. Bizde çok farklı bir vali imajını bıraktı. Bizde devlet zihniyetinin değiştiğini o zaman fark ettik."

        KOMİSYON KURULMALI

        Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek ve yönetim kurulu üyelerinin ziyaret ettiği Dicle faili meçhul cinayetler ve köy yakma gibi olayların yaşandığı karanlık dönemin aydınlatılması için hakikatler komisyonunu kurulması gerektiğini belirtti. Dicle, çözüm sürecinde dünyadaki çeşitli örnekleri model olarak aldıklarını belirtti.

        KÜRTLERİN KAFASINA SİLAHI DARBE SOKTU

        Kürt siyasi hareketinin devlete karşı silah yöntemine başvurmasının temelinde 12 Eylül askeri darbesinin olduğunu söyleyen Dicle, "Darbe ile birlikte bütün sendika ve dernekler bir gecede kapatıldı. Diyarbakır Cezaevi'nde işkenceler buna eklenince Kürtlerde silah fikri ortaya çıktı. İşkence görenler silah alıp PKK'ya katıldı. Günümüzde demokrasi ve özgürlükleri geliştirmek zorundayız. Türkiye 77 milyona değil 250 milyona kişiye yeter. Kürtler Edirne'den Ardahan'a kadar yer tarafa yayılmış, bunları bir birlerinden ayırmak mümkün değil. Kürtler zihninde devleti parçalamak ve bölmek yoktur. Ancak bütün Kürt kesimleri anadilde eğitim konusunda hem fikir. Yerelde kendi kendini yönetmek istiyor. Bu ayrı bir devlet tali değildir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ