Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çözüm sürecine genişletilmiş müzakere formülü geliyor!

        Volkan YANARDAĞ / HT GAZETE

        ÇÖZÜM sürecinde “6-7 Ekim” sıkıntısı yerini karşılıklı olarak verilen mesajlarla yumuşamaya bırakırken, hükümet ile HDP “genişletilmiş müzakere” hazırlıkları yapıyor. Bu aşamadan sonra yalnızca 3 HDP milletvekilinden oluşan heyet, Öcalan ile görüşmeyecek. Tarafların temsil edildiği izleme kurulu süreci takip edecek.

        Mutlak eylemsizlik devam eder, silahların bırakılması perspektifinde bir uzlaşma sağlanırsa, KCK temsilcisinin de genişletilmiş müzakerelere katılabileceği ifade ediliyor. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı bir açıklamada, “müzakereler olumlu şekilde devam ederse bir KCK yöneticisinin de masada yer alabileceğini” vurguladı.

        Her iki taraf bu konudaki görüşlerini birbirlerine aktardı. Başbakan Davutoğlu “Bundan sonra ortak bir zemin oturtmak önemli, gidip gelmek değil” derken, Demirtaş da Öcalan’ın “Bundan sonraki görüşmeye üçünüz çıkıp gelirseniz bunun hiçbir faydası yok” sözlerini kayda geçirdi. Başbakan Davutoğlu, Irak ziyareti dönüşünde bu konuda karar verecek.

        YERLİ ÜÇÜNCÜ GÖZ

        İmralı’da oluşturulacak genişletilmiş müzakere masasında, Öcalan ve HDP’nin yanı sıra başta MİT ve Kamu Güvenliği Müsteşarlığı temsilcileri olmak üzere devlet görevlilerinden oluşan bir devlet heyetinin de yer alması planlanıyor. Ayrıca “yerli üçüncü göz”ün de izleme kurulu adıyla sürece katılması bekleniyor. İzleme kurulunda yer alacak kişilerin siyasi partilerle bağının olmaması isteniyor. Demirtaş da üçüncü gözde siyasi partilere yakın kişilerin yer almamasını tercih ettiklerini söyledi.

        HDP heyetinin, Yalçın Akdoğan ile görüşmesinde üçüncü gözde yer alacak bazı isimleri hükümete ilettiği belirtiliyor. Hükümet de üçüncü gözde görev alacak isimler üzerinde çalışma yürütüyor.

        SİLAH BIRAKMA MARTTA

        Genişletilmiş müzakere heyetinin, çözüm sürecinin sosyal, ekonomik, eğitim gibi birçok boyutunu da ayrı ayrı müzakere etmesi bekleniyor. Silahların bırakılmasının mart, nisan aylarında Öcalan tarafından açıklanması planlanıyor.

        DEMİRTAŞ'A AÇIKLAMA UYARISI

        BAŞBAKAN Davutoğlu, Irak’ta Türkmen milletvekilleriyle de bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkmenlere yapılacak yardımları görüştüklerini belirten Davutoğlu, “Ne talep gelirse bütün talepleri karşılanacaktır” dedi.

        Davutoğlu, Demirtaş’ın çözüm sürecinde hükümet ve HDP tarafından belirlenecek isimlerden oluşan 30 kişilik bir komisyon kurulabileceği yönündeki açıklamasıyla ilgili soru üzerine ise şöyle konuştu:

        “Mutabık kalınmayan hususların kamuoyuyla paylaşılması doğru şeyler değil. Her gün yeni bir fikir ortaya atılması çözüm sürecine katkı sağlamaz. Önemli olan şu ana kadar verilen sözlerin yerine getirilmesi. Ne adım atılacağı, ne olacağı konusunda da zaten hükümetimizin çok kararlı bir tutumu var. Buna özen gösterilmesi lazım. Açıklamalar, çözüm sürecine destek olacak nitelikte olmalı. Yoksa daha yeterince istişare edilmemiş hususlarda, konuşulmamış hususlarda erkenden yapılan açıklamalar, zannedildiği gibi olumlu bir tesir yapmaz. Çok dikkatli bir şekilde bu süreci yürütmemiz lazım. Geçmişte yapılan hataların da tekrar yapılmaması lazım. Biz gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Ne zaman hangi adımın atılacağına da tabii bu görüşmeler neticelendikten sonra karar vereceğiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ