Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu'ndan Irak dönüşü flaş açıklamalar

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak ziyaretinin ardından İstanbul'a geldi. Davutoğlu, Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

        Başbakan Davutoğlu'na CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun"MİT'in içindeki bir kanatla beraber CHP içinde operasyon yapmaya çalışıyorlar. Bu tuzağa da hiçbir CHP'linin düşmemesi lazım" ifadeleri soruldu.

        Kılıçdaroğlu'nu MİT iddiasını ispatlamaya çağıran Davutoğlu,"Bin düşünüp bir konuşması lazım. Elinde bir delil varsa çıksın ortaya söylesin. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Kılıçdaroğlu her iddiada bulunabilir ama kurumları yıpratmaktan uzak durmalı" dedi.

        Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ziyareti ile ilgili olarak "Meselemiz, bir, Türkiye'ye yönelik yeni bir büyük mülteci akını olmasın. Olacak ise bu Suriye sınırları içerisinde karşılanacak şekilde güvenli bölgeler şimdiden ilan edilsin. Halep'in düşmesi senaryosu da dahil olmak üzere. İki, Suriye'nin bütününe ümit verecek bir yaklaşım sergilensin. Üç, savaş suçluları ve insanlık dışı uygulamalar konusunda ayrım yapılmasın. İster terör örgütü, ister rejim hepsine tavır gösterelim. Bunları Sayın Biden ile de paylaşacağız, konuşacağız" ifadelerini kullandı.

        Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        Irak'ta çok verimli görüşmeler yaptık. 24-25 Aralık'ta Irak'la ortak kabine toplantısı yapacağız. Irak'taki tüm siyasi grup temsilcileriyle görüştük. Türkmen milletvekilleriyle de bir araya geldik. Irak'tan çok güzel intibalarla ayrıldık. Irak'ta bütün siyasi grupların yer aldığı bir yapılanma var.Türkiye olarak Irak'ın siyasi istikrarının yanındayız.Erbil-Bağdat ilişkileri sağlam zemine oturtulmalı.

        Mesud Barzani ile IŞİD saldırıları sonucu ortaya çıkan durumu,Irak'taki yeni güvenlik durumunu ele aldık.

        Kürt bölgesinde 100 bin vatandaşımız ekonomik faaliyet içinde.

        Türkmenlerin yaşadığı bölgede güvenlik durumu ile ilgili bilgi aldım.Gittiğimiz her yerde Türküye'ye yoğun muhabbet var. İnsani yardım kampındaki standarttan memnuniyet duydum. Silopi'deki özel kuvvetler karargahını ziyaret ettim.

        SORU&CEVAP

        BIDEN'IN TÜRKİYE ZİYARETİ

        Türkiye ile ABD iki stratejik ortak ülke, iki yakın müttefik. Dolayısıyla bölgedeki her gelişmeyi değerlendiriyoruz.

        Türkiye'nin Suriye ile yaklaşımı belli. Kobani'ye yardımcı olduk, olacağız. Biz geçici değil bölgede kalıcı istikrara yönelik tedbirler alınmasından yanayız.Tek görmek istediğimiz şey Suriye'de yeni bir yapının kurulması. Yani biz Kobani ile uğraşırken Halep yerle bir oluyorsa, bizim görmek istediğimiz böyle bir yapı değil. Bağdat’ta seçim sonrasında böyle herkesin katıldığı bir yapı oluştu.Suriye'de bizim meselemiz isimler değil, yöntem.

        DAVUTOĞLU, 3 KOŞULU AÇIKLADI

        Meselemiz, bir, Türkiye'ye yönelik yeni bir büyük mülteci akını olmasın. Olacak ise bu Suriye sınırları içerisinde karşılanacak şekilde güvenli bölgeler şimdiden ilan edilsin. Halep'in düşmesi senaryosu da dahil olmak üzere. İki, Suriye'nin bütününe ümit verecek bir yaklaşım sergilensin. Üç, savaş suçluları ve insanlık dışı uygulamalar konusunda ayrım yapılmasın. İster terör örgütü, ister rejim hepsine tavır gösterelim. Bunları Sayın Biden ile de paylaşacağız, konuşacağız.

        PEŞMERGEYE EĞİTİM DESTEĞİ

        Bu yeni bir durum değil. Sadece bir gruba değil bölgenin istikrarına katkı sunacak diğer gruplara da destek verecek.

        KILIÇDAROĞLU'NUN MİT İDDİASI

        Kılıçdaroğlu'nun bin düşünüp bir konuşması lazım. Elinde bir delil varsa çıksın ortaya söylesin. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Kılıçdaroğlu'nu ciddiye alan yok.Anadolu'da bir söz vardır; 'Oynayamayan gelin "yerim dar, yenim kısa" dermiş'

        Liderlik yapamıyor, partisi neredeyse 8-10 parçaya ayrılacak durumda. Bu parçalanmadan dışarıdan bir aktörü hem de gizemli bir şekilde sorumlu tutarak kendisini kurtarmaya çalışıyor.Kılıçdaroğlu her iddiada bulunabilir ama kurumları yıpratmaktan uzak durmalı. Kılıçdaroğlu başkasını suçlayacağına ev ödevini çalışsın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ