Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Polis tuzak kurar mı?, Suçluyu yakalamak için her yol mübah mı, istanbul polisi

        Sedef ŞENKAL DEMİR / HABERTÜRK

        İSTANBUL’da fuhuş çetesinin peşine düşen polis, müşteri kılığında kiraladığı Ataköy Marina’daki lüks bir yata ‘Bekârlığa veda partimiz var’ diyerek 7 Rus kadın çağırıp operasyon yaptı. Kadınları fuhşa teşvik ettiği tespit eden çete lideri kaçtı, yakalanan kadınlarsa sınır dışı edildi. Polisin suçluyu yakalamakta kullandığı tuzak yöntemlerinin hukuka uygunluğu tartışma konusu oldu. İşte uzmanların görüşleri.

        Emekli Emn. Müd. Osman ÖZKARACA: ‘Suçluyu yakalamak için her türlü kılığa girerim’

        POLİS suçla ilgili her türlü yöntemi kullanır. Suçluyu yakalamak için onun karşısına onun anlayacağı dilden çıkmak zorundadır. Ama bunlar yapılmadan önce ihbar titizlikle değerlendirilir, fiziki takip yapılır, gözlemler kayıt altına alınır, savcılık bilgilendirilir, gerekirse yazılı emir alınır. Son nokta böyle bir operasyondur. Polis gerekirse kılıktan kılığa girer. Ben suçluyu yakalamak için her türlü kılığa girerim.

        Av. Tümay Cumhur ERGEN: ‘Polis operasyon yapabilmeli’

        TÜRK Ceza Kanunu’nda örgütlü suçlar olarak tarif edilen ve yüksek bir kazanç ya da belli bir güç elde etmek için kişiden aileye hatta devlete karşı bu yıkıcı suçları işlemek amacıyla oluşturduğu çetelerin yasadışı faaliyetleriyle ilgili olarak polis, bu tür operasyonları rahatça yapabilmeli. Amaç suçluyu yakalamak, polisin bu yöntemi kabul görmelidir.

        İst. Anadolu Adl. Hâkimi Mehmet Reşat KOPARAN: ‘Polis, suç işleyemez’

        CMK’NIN 139. maddesinde gizli görevli adıyla yeni bir yasal tedbirin kabul edilmesiyle kışkırtıcı ajan kurumu yeniden gündeme gelmiştir. Kışkırtıcı ajan her zaman eleştirilen, ancak sıklıkla kullanılagelen bir soruşturma yöntemidir. Koruma tedbiri kolluk görevlilerinin son çare olarak başvurduğu araç olmalı. Savcılık kararıyla kamu görevlileri gizli soruşturmacı olarak görevlendirilebilir.

        Avukat Tuyan ÇAĞLAR: ‘Tuzakla suçlu yakalamak devletin görevi değildir’

        CEZA Muhakemeleri Usul Kanunu’nun 139.maddesi gizli soruşturmacı görevlendirmeyi düzenlemiş fakat içinde ‘fuhuş’ yer almıyor. Uyuşturucu, örgüt kurma, silah kaçırma gibi bazı tahdidi konular dışında asayiş veya trafik diye ayırmadan tüm ceza gerektirecek maddeleri karşılayacak eylemler ve işlemler için tuzak kurulamaz. Tuzak kurarak suçlu yakalamak devletin görevi değildir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ