Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Özele gidenin devlette tercih hakkı olmayacak Yeni TEOG formülü 12 yıl görev süresini dolduran 49 bin öğretmen rotasyona giriyor

        Pervin KAPLAN/HABERTÜRK

        Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinde özel okullar için yeni kurallar getirmeye hazırlanıyor. Aralarında Amerikan, İtalyan, Alman, Avusturya ve Fransız liselerinin yer aldığı özel okullarda kayıtlar bir haftalık sürede yapılacak. Özel okula kayıt yaptıran öğrenci, devlet okulları yerleştirme sistemine katılmak için tercih yapamayacak. Devlet okuluna geçmenin tek yolu ise nakiller olacak. MEB bu yıl da aralarında 200 puanlık farkla öğrenci yerleştirilmesine neden olan “taban puansız nakil” uygulamasını sürdürecek. MEB’in ilk kez Antalya Belek’te düzenlediği I. Eğitim Kongresi’nde Bakanlık Müsteşarı Yusuf Tekin, bu yıl liselere yerleştirmelerde yaşanan ve özel okullarda da sabahlara kadar kayıtların sürmesine yol açan TEOG yerleştirmelerindeki krizi çözmek için formül aradıklarını söyledi.

        Öğrencilerin hem özel, hem de devlet okullarına aynı anda kayıt yaptırmaları nedeniyle sürekli kontenjanların boşalıp dolmasına yol açan sıkıntının çözümü için düşünülen formülün ayrıntıları şöyle:

        ERKEN KAYIT SİSTEMİ: TEOG sonuçları açıklanıp, öğrencilerin yerleştirme puanları belli olduktan hemen sonra özel okulların kayıt takvimi başlatılacak. Bunun için 1 hafta süre verilecek. Bakanlık, temmuzun ilk haftasında sonuçları ilan edip, aynı haftada özel okullara kayıt için süre verecek. Bu sürede hem özel okullar, hem de açık liseye gitmek isteyenler tercih edecekleri okullara kayıt yaptıracaklar. Kaydını yapan öğrenciler de sistem dışına çıkacak. Bunun için de öğrencilerin kesin kararını verip, kaydını buna göre yapması gerekiyor. Bu sistemde veliler kararlı olacak. Çocuğunu özele mi, yoksa devlete mi göndereceğini netleştirecek.

        E-OKUL SİSTEMİ: Özel okulların öğrenci kayıtlarını girmeleri, ancak devlette ilk yerleştirme döneminden sonra mümkün oluyordu. Çünkü e-okul sistemi ancak bu tarihte özel okullara açılıyordu. Bu kez e-okul sistemi onlar için erken açılacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran öğrencinin kaydı anında e-okul sisteminde görülecek.

        DEVLETE KAYIT OLMAYACAK: Özel okula kayıt yaptıran öğrencinin bilgileri e okul sisteminde görüleceği için bu veliler çocukları için devlet okullarını tercih edemeyecek. Böylece öğrenci devlet okuluna otomatik olarak yerleştirilemeyecek.

        KARARLI VELİ İSTENİYOR: Bu sistem ile en baştan çocuğunun özel okula gitmesine karar veren veliler hedefleniyor. Veli çocuğunu devlete göndermeyi hiç düşünmüyorsa bu sistem sayesinde özel okula kayıt yaptıracak ve devlet okulları için yapılan yerleştirme işlemine de girmemiş olacak.

        TEK YOL NAKİL: Özel okula kayıt yaptıran öğrencinin devlete geçişi ancak nakil yoluyla olacak.

        TABAN PUANSIZ NAKLE DEVAM: Bu yıl tartışmalara yol açan ve aynı okula 200 puan farkı olan öğrencilerin yerleşmesine yol açan taban puansız nakil uygulaması sürecek. Boş kontenjanlara yine öğrenciler okulun taban puanı dikkate alınmadan, puan üstünlüğüne göre yerleştirilmeye devam edecek.

        49 BİN ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRECEK

        AYNI okulda 12 yıl görev süresini dolduran 49 bin öğretmen rotasyona giriyor. Rotasyon iller arasında değil, aynı ilin ilçeleri arasında gerçekleştirilecek. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı’nda yapılacak değişiklikle rotasyona girecek öğretmenler illere göre farklı uygulamaya tabi olacak. Bu durumda aynı okulda 12 yılını doldurmuş bir öğretmen tercih ettiği ilçeye öncelikle atanacak. Bu atama şehirlere göre değişiklik gösterecek. Öğretmenler metropol ilçeler arasında tercih yapabilecek. Ancak İstanbul için henüz ayrıntıları kesinleşmeyen bir başka formül bulunacak.

        AÇIK LİSELİYE GEÇİŞ HAKKI

        BAKANLIĞIN önümüzdeki dönem için düşündüğü bir başka değişiklik de açık lise öğrencilerine örgün eğitim yani meslek ya da Anadolu lisesine geçiş hakkı tanınması. Bu değişikliğe göre açık meslek lisesinde okuyan öğrenci isterse örgün bir meslek lisesine, açık imam hatip lisesinde okuyan örgün imam hatip lisesine, açık lise programında okuyan da Anadolu lisesine geçebilecek. Bu geçişlerde puan üstünlüğü esas alınacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ