Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İşte en tehlikeli virajlar, istanbuldaki en tehlikeli virajlar

        ASLI ÖZTÜRK / HABERTÜRK

        HER gün ortalama 602 aracın daha trafiğe çıktığı İstanbul’da geçtiğimiz 9 ayda 36 bin 457 trafik kazası yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre de bu kazaların ortalama %15’i virajlarda meydana geldi. Şehiriçindeki virajlarda ilk sırayı alan kaza sebebi şoförlerin direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi oldu. Şehri kırsal kesime bağlayan yollarda ise karşılıklı gelen araçların birbirini görememesi yani viraja dikkatsiz girmeleri ilk sırayı aldı.

        Peki ama kazaların sebepleri gerçekten sürücü ihmalkârlığı mı yoksa virajların yapımında mühendislik hatası da var mı? En çok kaza yapılan virajlar hangileri? Şehrin en tehlikeli virajlarını belirledik, alınması gereken önlemleri araştırdık.

        Başakşehir-Kayaşehir

        Kemerburgaz

        Beykoz-Elmalı

        Sarıyer Çayırbaşı Tüneli girişi

        40 KM SINIRI AŞILMAMALI

        İstanbul Çevre Yolu’nda hız sınırı 80 km olsa da şehiriçi yollarda araçların saatte 50 km’den daha fazla hız yapmamaları gerekiyor. Trafik mühendislerinin yaptığı çalışmalara göre virajlara 30-40 km hız ortalamasıyla girildiğinde kaza yapmak için hiçbir sebep yok. Bahçeşehir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Ulaştırma Mühendisliği Bölümü hocalarından Yrd. Doç. Dr. Aybike Öngel; “İstanbul’daki virajları şehiriçi ve kırsala giden yollardaki virajlar diye ayırmak gerekiyor. Şehirde, çarpık kentleşmeden dolayı yarıçapı kısa olan virajlar mevcut. Ancak bunu değiştirmek mümkün olmadığı için bu virajların geometrik yapısının daha iyi olması mümkün değildi. Yeni yapılan bazı tünellere giden yollar da virajlı. Bu virajlarda da sıklıkla kaza yaşanıyor. Sebebi de tüneldeki yol ayrımlarını gösteren levhaların çok geride başlıyor olması. Bunun dışında eğer sürücüler viraja yaklaştıklarında hızlarını düşürürlerse direksiyon hâkimiyetlerini kaybetmeleri ya da kaza yapmaları söz konusu olmaz” diyor.

        SÜRÜCÜ VİRAJI TANIYORSA HIZLANIR

        Şehirden kırsala giden yollardaki virajlar daha büyük tehlikeler arz ediyor. Bu tarz virajlardaki en büyük sıkıntı inişli çıkışlı yolların bir anda viraja bağlanıyor olması ve çoğunda darlık sebebiyle şerit çizgisinin bile olamayışı... Öngel, “Şehiriçinde bir sürücü yolu ve sonrasında gelecek virajı ne kadar iyi tanıyorsa inisiyatif kullanarak hızını 10-20 km arasında arttırabilir. Fakat bu tarz sorunlu virajlarda görüş açısı da dar olduğu için yavaşlamak gerekir” diyor.

        BU VİRAJLARA DİKKAT!

        ŞEHIRİÇİ:

        Başakşehir-Kayaşehir arasındaki viraj

        Beykoz’daki Elmalı Kavşağı

        Kemerburgaz’dan Göktürk istikametine doğru olan viraj

        Kağıthane- Kemerburgaz arasındaki Cendere Yolu

        Sarıyer Çayırbaşı Tüneli girişi

        KIRSAL KESİM:

        İstanbul-Şile yolu

        Şile-Ağva yolu

        Kilyos yolu

        Alınması gereken önlemler

        Erken levhalandırma sistemi yapılmalı.

        Viraja girmeden önce sürücünün o anki hızını gösteren dinamik levhalar konulmalı.

        Kaymayı önlemek amacıyla virajlara ‘tırtıklı yol bantları’ döşenmeli.

        Bariyer dayanıklılığı yüksek olmalı.

        Yolun sürtünme katsayısı yüksek olmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ