Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çözüm sürecinde kritik hafta! Kılıçlar neden çekildi?

        ekilic@haberturk.com

        Çözüm sürecinde yoğun bir trafik var. Bir taraftan hükümet ile HDP arasında. Diğer taraftan heyetin Kandil'e gidişi. Ve en önemlisi İmralı ile devlet heyeti görüşmeleri. Masada ise Öcalan'ın "müzakere taslağı" var. Ancak bu yoğun trafiğe rağmen süreçte bir tıkanma sözkonusu. Bu en çok günlük siyasette kendini hissettiriyor. Başbakan Davutoğlu ile Demirtaş arasındaki sert tartışmayı bu tıkanıklığın sonucu olarak okumak lazım.

        1- KILIÇLAR NEDEN ÇEKİLDİ?

        Kobani gerilimi ile birlikte süreçte hayli kriz yaşandı ve bir o kadar da yol alındı. Her şeyden önemlisi taraflar yeniden masanın etrafında buluştu. Sonra sekreterya nedeniyle karşı karşıya gelindi. Son görüşmeyle bu da aşıldı. Peşi sıra izleme kurulu tartışma konusu oldu. Onda da taraflar mutabakata vardı. Bir de heyetin genişlemesi sorunu yaşandı. Hatip Dicle dahil oldu. Yeni isimlerden de bahsediliyor. Ancak sorun bu kez çözümün içeriğiyle ilgili. Yani masanın kendisiyle. Tarafların öncelikli talep çatışması. Ya da "talepler yüzleşmesi." Bunun bir parçası Güvenlik Paketi.

        2- İMRALI NE İSTİYOR?

        Yasal güvence. Abdullah Öcalan'ın hazırladığı "müzakere taslağı"na ve Kandil'den gelen açıklamalara göre müzakere aşamasına geçiş ancak yasal düzenlemelerin yapılmasıyla mümkün.

        3- DEVLET NE DİYOR?

        Birincisi; hükümet yasal güvencenin müzakerelerin temel şartı haline getirilmesine sıcak bakmıyor. İkincisi ve en önemlisi ise kamu düzeninin sağlanması. Hükümet, Güneydoğu'daki asayiş olaylarının tamamen son bulmasını, mutlak bir eylemsizlik istiyor. Özellikle Öcalan ile devlet heyeti arasındaki görüşmelerin merkezinde bu başlık var.

        4- KRİTİK HAFTA MI?

        Evet. Öcalan hazırladığı taslağın en geç kendisine 10 gün içinde yanıt verilmesini istedi HDP Heyeti'nden. Hükümet ile görüşmelerinden sonra heyet, Kandil'e gitti. İmralı görüşmesinden hemen sonra gönderilen taslağın yanıtını almak için. Ardından ikinci kez hükümet ile görüşme var. Ve muhtemelen hafta sonu yeniden İmralı'ya gidecekler.

        5- NASIL AŞILIR?

        Taslağa gidecek yanıtlar ve Öcalan'ın vereceği mesaja bağlı. İmralı'nın herhangi bir çağrıda bulunması uzak ihtimal. Zaten Öcalan, kış şartlarını gerekçe gösterip çekilme için "Buna gerek yok" dedi. Eylemsizlik konuşuluyor. En gerçekçi ihtimal ise kamu güvenliği konusunda "hassasiyet" vurgusu yapması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ