Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan çözüm süreci ve iç güvenlik paketi açıklaması

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

        Başbakan Davutoğlu, iç güvenlik paketi ve çözüm süreci ilgili soru üzerine "Bu tür süreçlerde iki şeyden uzak durulmalı.Birincisi şiddet ve nefret dilinden uzak durulmalı. İç güvenlik reformu özgürlüklerin korunması içindir. Herkes barışçıl istediği gösteriyi yapabilir" dedi.

        Davutoğlu, "Yapılan görüşmelerle ilgili basına yorumda bulunmak doğru değil, sürece zarar verir. Görüşmelerde genel af ve özerklik konuşulmadı. Gündeme gelmemiş konuları tartışmak sürece zarar verir" diye konuştu.

        Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

        Renzi ile Türk-İtalya üniversitesi kurulması fikrini paylaştık.AB üyeliği konusunda İtalya'nın bize verdiği desteğe müteşekkiriz

        Renzi'nin açıklamalarından satır başları:

        Türkiye'nin AB üyeliği süreci devam etmeli, Türkiye'yi destekliyoruz. Suriye krizi geniş şekilde ele alınmalı. Libya'da taraflar arasında diyaloğun başlatılmasına çalışıyoruz. Ticaret hacmimiz 20 milyar dolara ulaştı daha fazla yatırım yapabiliriz.

        SORU&CEVAP

        Renzi: Yeni fasılların açılması ve genişlemenin sürmesinde kararlılığımızı sürdüreceğim.

        SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

        Davutoğlu: Suriye rejimi hiçbir zaman ateşkese uymadı. (Suriye'de dondurulmuş bölgeler)Bu sürdürülebilir değil. Halep çevresinde ağırlaşmış bir insani durum var.

        TÜRKİYE G20 DÖNEM BAŞKANI

        Renzi:Yarın Türkiye'de yatırımı olan önemli şirketleri İtalya'ya yatırım yapmaları konusunda teşvik edeceğiz.

        Davutoğlu:Temel sorun dünya ekonomisinin yaşadığı durgunluk. G-20'de istihdam yaratan kalkınma üzerinde duracağız.

        İÇ GÜVENLİK PAKETİ -ÇÖZÜM SÜRECİ

        Soru: İmralı Heyeti'nin 4 maddelik taslak olduğu belirtiliyor. Yol haritasında da özellikle özerklik ve genel af gibi tartışmalı başlıkların da yer aldığı belirtildi. Bu konuyla ilgili HDP kanadından gelen bu açıklamalarla ilgili ne diyeceksiniz?

        Daha önce de birçok kez vurguladım, bu tür süreçlerin çok dikkatli yürütülmesi icab eder. İki şeyden uzak durulması lazım; birincisi, her ne surette olursa olsun her türlü şiddet dilinden, nefret dilinden uzak durulması lazım.Geçen hafta bu konuda geçen günlerde özellikle vurguladığım husustu. iç güvenlik reformu bağlamında da kesinlikle iç güvenlik reformu özgürlüklerin korunması içindir. Toplantı ve gösteri yapma hakkı herkesin hakkıdır. Ve bu hakkı sağlamak devletin görevidir. Herker barışçıl her türlü gösteriyi yapabilir. Herkes istediği sayıda kişiyi toplayıp istediği görüşü ifade edebilir. Ama şiddete başvurduğu andan itibaren bu bir suçtur. Ve yeni yasada da toplantı ve gösteri yürüyüşleri teminat altına alınıyor ve herhangi bir grubun şehirlerde, meydanlarda şiddet kullanarak diğer insanların gösteri yapma hakkını ortadan kaldırmasına da imkan vermemek açısından bazı tedbirler öngörülüyor.Dolayısıyla her şeyden önce bu süreçte başarı isteniyorsa ki, hepimizin çözüm süreci asli bir süreçtir. Dün TBMM'de de bunu vurguladım. İç barışımız için önemlidir, geleceğimiz için önemlidir. Burada şiddet dilinden herkesin uzak durması lazım.

        "GENEL AF VE ÖZERKLİK KONUŞULMADI"

        İkincisi de yürüyen, yapılan görüşmelerle ilgili basına çok fazla yorumda bulunmak doğru bir yöntem değil. Her görüşmeden sonra sürekli gündemi meşgul edecek yorumlar yapmak yerine önemli olan neticeye odaklanmak. Bahsettiğiniz konular kesinlikle görüşmeler esnasında gündeme gelmemiştir. Ne genel af, ne özerklik gibi konular bunlar gündeme gelmemiştir. Dolayısıyla gündeme gelmemiş konuları sanki gündemdeymiş gibi ele almak, tartışmak bunları sürece zarar verir.

        TÜRKİYE'NİN AB SÜRECİ

        Davutoğlu:Türk ekonomisi Avrupa ekonomisinin bir parçası. Türkiye-AB ilişkisi kazanç sağlayacak bir ilişkidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ