Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balyoz Planı davasında bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı

        Anayasa Mahkemesi'nin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülen "BalyozPlanı" davasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin suça konu 11 ve 17 nolu cd üzerindeki sanık Süha Tanyeri'ye ait olduğu iddia edilen yazılarla ilgili istediği bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

        Prof. Dr. Salih Cengiz tarafından hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 7 sayfalık bilirkişi raporunda, mahkemenin 2 adet cd üzerindeki yazıların optik ve spektroskopik yöntemlerle incelenerek, başka bir yerden kopyalanıp, alet yardımıyla aktarılıp aktarılmadığının tespitini istediği anlatıldı.

        Bilirkişi raporunda, incelenmesi istenen cd'ler üzerinde bulunan C-11 ve C-17 yazıları ile üç adet imzanın yapılan inceleme ve karşılaştırmalı analizler sonucunda elle yazıldığının saptandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

        "C-11 kodlu cd'deki 'Or.K.na' ve C-17 kodlu cd'nin üzerindeki 'K.özel' yazılarının aletle yazıldığı iddia edilen kısımlarda mürekkep dağılımının tamamen homojen olduğu görülmüştür. Aletle yazıldığı iddia edilen yazılarda harflerin başlangıç noktalarında tamamen aynı şekil ve büyüklükte vurgu izleri görülmüştür. Bu izlerin, yazının oluşturulmasında kullanılan alete bağlı mürekkepli kalemin 90'lık, yani tam dik açıyla karakter yazım başlangıç noktasına hızla inmesi sonucu meydana geldiği kanaatini oluşturmuştur."

        Aletle yazıldığı iddia edilen yazılarda, harflerin kalınlık ve düzeninde başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar herhangi bir değişim olmadığının görüldüğü bildirilen bilirkişi raporunda, yazılarda kullanılan mürekkep kalemin hızla yüzeye vurgusu sonucu mürekkep saçılmasının olduğunun görüldüğü de belirtildi.

        Bilirkişi raporunda, C-11 ve C-17 yazısı ile imzaların el ürünü olduğunun tespit edildiği vurgulanarak, "C-11 kodlu cd üzerindeki 'Or.K.na' ve C-17 kodlu cd üzerindeki 'K.özel' yazısının bir alet, yazma aygıtı ve yöntem yardımıyla oluşturulduğu kanaatine varılmıştır" ifadesine yer verildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ