Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Gezi Parkı, çarşı gezi davası, beşiktaş çarşı gezi, gezi olayları

        Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyesi 35 kişi hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan açılan davanın ilk duruşmasında mahkeme ara kararını verdi.

        SANIKLAR HAKKINDAKİ YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KALKTI

        Sanıkların savunmalarının ardından avukatların taleplerini değerlendiren mahkeme ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, duruşmada savunması alınan 27 sanığın yurt dışına çıkış yasağını kaldırırken duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi. Sanıklardan Yusuf Demirci'nin avukatı Volkan Bahadır'ın 'Çarşı' adıyla terör örgütü olup olmadığı hususunda MİT, emniyet, jandarma ve uluslararası örgütlere yazı yazılarak bu konunun sorulması yönündeki talebi reddeden mahkeme, ifadesi alınamayan 8 sanık hakkındaki adli kontrol talebinin devamına ve duruşmalardan vareste tutulması talebinin reddine hükmetti.

        MÜŞTEKİ POLİSLER DURUŞMADA DİNLENECEK

        Sanıklar Halil İbrahim Erol ve İbrahim Aydın'ın avukatı Müşir Deliduman'ın müşteki olarak sicil numaraları belirli polislerin dinlenilmesi talebini de karara bağlayan mahkeme, İstanbul'da görev yapan polis memurlarının gelecek celse dinlenilmeleri için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. Duruşma 2 Nisan 2015 tarihi saat 10.00'a ertelendi.

        DURUŞMADA NELER YAŞANDI?

        MAHKEME BAŞKANI: ALKIŞI TRİBÜN GİBİ YAPMAYIN

        Sanıkların savunmalarının ardından izleyicilerin alkışlamasına, "Alkışı tribün gibi yapmayın" diye tepki gösteren mahkeme başkanı, sanıkların ifadesini almaya devam ediyor. Sanıklardan Erdener Karataş, Beşiktaş Kongre üyesi olduğunu belirterek, "Örgüt üyesi değilim. Gezi protestoları sırasında Ankara'daydım. Sınav nedeniyle İstanbul'a geldiğimde olaylara denk geldim" dedi.

        Gezi olaylarını Ankara'nın Kızılay semtine taşımakla suçlandığı hatırlatılan Karataş'a mahkeme başkanı, "Tam da böyle Ankara'ya gidip geliyorum dedin" diye seslendi. Sanık Karataş ise, "Doğma büyüme Ankaralıyım. İşim nedeniyle Ankara'ya gidip geliyorum. Gezi olayları yüzünden işimi kaybettim" diye konuştu.

        "DARBEYLE SUÇLANMAK UTANÇ VERİCİ"

        Sanık Volkan Eroloğlu, "Darbeyle suçlanmak benim için utanç verici. Nazmi Furuncu bana Cem Yakışkan'ın 25 bin lira aldığını söylemişti. Eylemde döner bıçağını kullandığımı da ispatlasınlar, buradan aşağıya atarım kendimi. Evde ele geçen döner bıçağı babamın eve getirdiği bıçaklardan biridir. Çarşı ile ilgim yok, darbeyle hiçbir alakam yok" dedi.

        "ÇARŞI BİZİZ, BURADAYIZ, AMA DARBECİ DEĞİLİZ"

        Burak Bulut adlı sanık da Borsa'da çalıştığını söyleyerek, "Olay günü telefonum çaldı. Telefonu 'Direniyoruz abi' diyerek açtım. Trafikteydim, buradan sadece seyir halinde direnme suçu çıkabilir. 'Diren İMKB' de demiş ve sosyal medyada yazmıştım. Olaylardan dolayı yaşanan düşüş nedeniyle yazmıştım bunu. İlk gece Beşiktaş'ta iş yemeğindeydim. Olayla ilgim yoktur. Beşiktaş'tan Taksim'e giden herkes Başbakanlığa yürümekle suçlanabilir" diye konuştu.

        Sanıklardan Ayhan Güner de, "Çarşı biziz, buradayız, ama biz darbeci değiliz. Çarşıya darbe yapılıyor. Bu ilkeyi en iyi tanıtan Çarşı grubudur" şeklinde konuştu.

        "LIVERPOOL İLE MAÇIMIZ VAR, YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞIMIN KALDIRILMASINI İSTİYORUM"

        Sanık Erdem Işık ise telefon tapelerine ilişkin savunmasında, "Seda kız arkadaşımdır. Telefonda, 'Artık benim bir davam var. Ya burada öleceğim ya da hayatta kalıp direneceğim' sözlerini evdeyken ona hava atmak için söyledim. Evde ele geçirilen pet şişedeki sudur, patlayıcı değil. Bir ricam var; Ben Beşiktaşlıyım, Liverpool ile maçımız var, bu nedenle yurtdışı yasağımın kaldırılmasını istiyorum" dedi.

        "ANAYASAL VE DEMOKRATİK HAKLARIMI KULLANARAK GÖSTERİLERE KATILDIM"

        Sanıklardan Emre Işık, Beşiktaşlı olduğunu ancak Çarşı grubunun üyesi olmadığını belirterek, "Ben Maltepe Beşiktaşlılar Grubu'nu kurdum. Anayasal ve demokratik haklarımı kullanarak gösterilere katıldım. Hiçbir polise taş atmadım, taşkınlık yapmadım. Darbe ve örgüt suçlarını kabul etmiyorum" diye konuştu.

        "BU DAVA BOŞANMAMA NEDEN OLDU"

        Sanık Engin Sarar da hiçbir eyleme katılmadığını ifade ederek, "Gezi Otel'in resepsiyonistiyim, yani işyerim orasıdır. Orada aslında mağdur oldum. Bütün gün gaz altında kaldım. Suçlamaları kabul etmiyorum. İyi bir insan ve iyi bir Beşiktaşlıyım" dedi.

        Bir diğer sanık Murat Eroğlu ise,"Bu dava boşanmama neden oldu. Terör örgütü üyeliğiyle suçlandığım için eşim korkup gitti" dedi.

        "PANKARTLARIM DÜNYACA ÜNLÜDÜR"

        Sanık Erol Özdil, "Herhangi bir yürüyüşe katılmadım. Polisle karşı karşıya gelmedim. Çarşı'yı kuran 2-3 kişiden biriyim. Pankartlarım dünyaca ünlüdür. Stadın içinde pankart odam var. Pankartları yaparken maske kullanırım. Evde ele geçirilen maskeler onlardır. Yıldırım Demirören ve Fikret Orman buna şahitlik yapabilir. Gezi Parkı'ndaki hiçbir pankartı ve duvarlardaki Çarşı imzalı yazıları ben yazmadım" diye konuştu.

        Sanıklardan İbrahim Aydın da, "Çarşı taraftarı bir ruhtur, ağaçtır. Beşiktaş dalıdır. Beşiktaş örgütse, biz de bu örgüte üyeyiz. İsnat edilen suç zamanı eşimle balayındaydım. Şairin de dediği gibi, 'Aşk örgütlenmektir'" dedi.

        İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz 35 sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, baro temsilcileri ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal katılırken, CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Umut Oran, Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, DGP Genel Başkanı Kütahya Milletvekili İdris Bal ve ressam Bedri Baykam da izleyici olarak katıldı.

        Duruşma başlamadan önce Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, milletvekilleri, basın mensupları, avukatlar ve baro temsilcilerinin dışındakilerin salondan çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine söz alan avukat Ömer Kavilli, duruşmanın büyük salonda görülmesini talep ederek, duruşmanın sesli ve görüntülü yapılmasını da istedi.

        Mahkeme Başkanı Tamirci de sanık avukat sayısını değerlendirdiklerini belirterek, ''Duruşmayı burada yapmaya çalışacağız çünkü ne kadar mahkeme deplasmana gittiyse Türk hukuk tarihinde hep sıkıntı yaşandı'' dedi.

        Sanık avukatları yeniden itiraz ederek, duruşmanın büyük salonda yapılmasını talep etti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, bir karar vermek için müzakere odasına çekildi. Bu sırada duruşmayı izleyenlerin, telefonla video çektikleri ve ''özçekim'' yaptıkları görüldü.

        Talep üzerine kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Tamirci, kimlik tespitinin burada yapılacağını daha sonra büyük salona geçileceğini söyledi.

        Duruşma kimlik tespitinin yapılmasıyla devam ediyor. Kimlik tespitinin bitmesinin ardından duruşma, büyük salonda devam edecek. Bu arada sanıkların bir çoğunun duruşmaya Beşiktaş forması ile geldikleri görüldü.

        ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM

        Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan Beşiktaş taraftar grubu ''Çarşı'', sanıklara destek vermek amacıyla eylem yaptı. Çarşı grubuna diğer taraftar grupları da destek verdi. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe bayrakları açan gruptakiler, "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ve "Beşiktaş Çarşı, faşizme karşı" sloganları attı, meşaleler yaktı.

        Futbolla ilgili slogan atılmasını isteyen gruba, başka bir grup ise "Sadece futbolla ilgili burada değiliz. Siyasi slogan da atacağız" diyerek tepki gösterdi. Kendilerini ''Antikapitalist Müslümanlar'' olarak adlandıran bir grubun da adliye önünde Çarşı grubuna destek verdiği görüldü. Gruptakiler adliye önünde bekleyişini sürdürüyor.

        AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEMİ

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın kurucu ve üyelerinin de bulunduğu 35 kişi şüpheli, 9 polis de müşteki olarak yer alıyor.

        İddianamede, tüm şüpheliler hakkında ''Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

        İddianamede ayrıca şüpheliler hakkında ayrı ayrı ''örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak", "sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin taşınması ve bulundurulması", "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu malına zarar verme", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet'' gibi çeşitli suçlardan 2 yıldan 50 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

        "GÜCÜMÜZ OLSA BEŞİKTAŞ'I ŞAMPİYON YAPARDIK"

        Duruşma, öğle arasının ardından sanıkların savunmalarının alınmasıyla başladı. Çarşı grubunun liderlerinden Cem Yakışkan savunmasınra, Çarşı'nın haksızlıklara karşı durduğunu ve yardıma muhtaçlara yardım ettiğini anlatarak, görevleri arasında suç işleme ve darbe yapmanın bulunmadığını kaydetti. Çarşı'nın Beşitaş'a gönül verenlerin oluşturduğu sivil bir inisiyatif olduğun ifade eden Yakışkan, hakkında somut delil bulunmadığını savunarak, "Soyut iddialara dayalı yersiz iddialar var. Somut delillere dayalı suçlama varsa cevaplamaya hazırım" dedi. Çarşı'ya üye olmanın bir ritüeli olmadığını belirten Yakışkan, "Emir, talimat da yok. Sevgi saygı vardır" diye konuştu. Beraatini isteyen Yakışkan'a, Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, "'Darbe yapmaya çalıştınız mı?'" diye sordu. Yakışkan da "Darbe yapabilecek gücümüz olsaydı Beşiktaş'ı şampiyon yapardık" yanıtını verdi. Yakışkan'ın bu ifadesini salondakiler alkışladı. Başkan Tamirci de "Darbe düşünceniz olmayabilir. Darbe yapmak isteyen başka kişilere yardımcı da mı olmadınız?" şeklinde bir soru yöneltti. Yakışkan'ın yanıtı "Siyasetle darbeyle işimiz olmaz. Yardımcı da olmadık. 80 darbesini gördüm ben. Ne demek olduğunu biliyorum. Çarşı'yı terör ve suç örgütü olarak göstermek en hafif ifadeyele haksızlıktır. Çarşı bir simgedir, korunması gereken bir değerdir. Çarşı her türlü hukuka aykırılığa dolayısıyla darbeye de karşıdır'' oldu.

        MELDA ONUR'DAN ÇARŞI'YA DESTEK

        CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Beşiktaş'ın ünlü taraftar grubu Çarşı'ya destek vermek için TBMM Genel Kurulu'na üzerinde Kartal resmi olan ve 'Asi Ruhumuz Burda' yazan tişörtle geldi.

        Gezi Parkı olaylarında 'hükümeti yıkmaya teşebbüs'le suçlanan Beşiktaş'ın taraftar grubu 'Çarşı' üyesi 35 kişinin yargılandığı bugün, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, TBMM Genel Kurulu'na siyah kıyafetle geldi. Onur'un üzerinde Kartal resmi olan 'Asi Ruhumuz Burda' yazan tişörtü dikkat çekti. Onur, tişörtü milletvekillerine kollarını açarak gösterdi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ