Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Üsküdar Amerikan'da kayıt tartışması, 169’uncu öğrencinin ‘kaydı silinsin’ diye dava açıldıa

        ÜSKÜDAR Amerikan Lisesi’ne kontenjan fazlası olarak ve farklı bir yerleştirme puanı hesaplamasıyla yerleşen öğrencinin kaydının iptali için yürütmeyi durdurma istemiyle dava açıldı. Öğrencinin nakil yaptığı Fransız Saint Joseph Lisesi’nde okuyan başka iki öğrenci, “Bizim puanımız daha yüksek, bizim de kaydımızı yapın” derken, Üsküdar Amerikan Lisesi’nin hazırlık sınıfında okuyan 7 öğrenci de “Okulumuzun prestijini düşürüyor, başarımızın sorgulanmasına neden oluyor” diye şikayetçi. Sonuç olarak, Üsküdar Amerikan Lisesi’nde 169. öğrenci olarak gündeme gelen öğrencinin kaydı ile ilgili tartışmalar yargıya taşındı. Yabancı ve aralarında Türk özel okullarının da yer aldığı özel liseler öğrencilerini Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 6 dersinden Türkçe, matematik ile fen ve teknoloji dersi sınav sonuçları ile 8. sınıf yılsonu başarı puanına göre öğrenci alacaklarını açıklayarak kayıt yapmıştı.

        KONTENJAN DOLDU

        Üsküdar Amerikan Lisesi de 84’ü kız olmak üzere 168 öğrencisini önkayıt ve kesin kayıt yoluyla aldı. Ancak geçen 23 Ekim’de Fransız Saint Joseph Lisesi’nde kayıtlı bir öğrenci okula 169. öğrenci olarak yerleşti. Öğrencinin kaydı özel okullar yerleştirme puanı (OYP) ile yapılmadı. Kayıt, 6 dersten 12 sınavın sonucu ve 6., 7. ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının eklenmesiyle hesaplanan TEOG yerleştirme puanına (YEP) göre ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “kaydının yapılması” isteğiyle gerçekleşti. Avukat Aziz Demir, 7’si okulun hazırlık sınıfında, 2’si de Fransız St. Joseph Lisesi’nde okuyan toplam 9 öğrencinin velisi adına kayıtla ilgili yürütmeyi durdurma talebiyle idare mahkemesine dava açtı.

        OKULUN hazırlık sınıfında okuyan 7 öğrencinin ailesi dava dilekçesinde bu kaydın hukuksuz olduğunu ve okulun prestijini düşürdüğünü vurgulayarak şöyle dedi: “Okulun kontenjanı 168 iken, 169. öğrenci ‘özel’ olarak yerleştirildi. Öğrenci okulun yedek listesinde bile değildi. Öğrenci OYP ile Fransız lisesine kayıt yaptırdı. Zaten 782.2292 OYP puanıyla okula girme şansı yoktu. Okulun nasıl öğrenci alacağı daha önce açıklanmıştı. Ama bu öğrenci TEOG puanıyla okula resen yerleştirildi. 1876’da kurulan bu köklü eğitim kurumunu tercih ettik ama okulun itibarı bu şekilde zedelendi ve eğitim hayatımıza gölge düşürüldü. Biz gerekli çaba ve emek harcayarak usulüne göre kayıt yaptırdık. Bu haksız işlem çocukların eğitiminin ve başarılarının sorgulanmasına yol açtı, okulun da prestijini düşürdü.”

        ‘BİZİM DE KAYDIMIZI YAPIN’

        Fransız Saint Joseph Lisesi öğrencilerinden ikisinin velisi de dava dilekçelerinde “Bizim puanımız daha yüksek” diyerek, Üsküdar Amerikan Lisesi’ne kayıtlarının yapılmasını istedi. Bu öğrencilerin velilerinden G.A., dilekçesinde, “Kızımın TEOG puanı 482.8598, OYP’si 786.2406. Kaydı yapılan öğrencinin ise TEOG puanı 477.4529, OYP’si 782.2292. Görüldüğü gibi kızımın puanı daha yüksek. Kayıt için TEOG puanı dikkate alınacaksa kayıt önceliği kızıma aittir” dedi. Diğer veli B.Y. de kızının her iki puanının da daha yüksek olduğunu belirterek kayıt önceliğinin kendilerinde olduğunu savundu. Öğrencilerin avukatı Aziz Demir ise özel okulların açıkladıkları yerleştirme sistemine göre öğrenci aldıklarını ancak 169. öğrencinin bu koşulları taşımadığını vurguladı. Demir, “Bu öğrenci için hukuka aykırı özel işlem yapıldı” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ