Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Manisa-İzmir karayolu kapandı, istanbulda kar yağışı, kar yağışı nedeniyle yollar kapandı

        Yeni yıl öncesinde bastıran kar yağışı etkili olduğu yurdun batı bölgelerinde ulaşımı felç etti.Manisa ile Balıkesir arasında dünden beri etkili olan kar yağışı İstanbul-İzmir karayolunu kapattı. Binlerce araç yollarda kalırken, hazırlıksız yakalanan Karayolları ekipleri trafiği açamadı.

        Dün öğle saatlerinden bu yana etkisini sürdüren yoğun kar yağışı nedeniyle Balıkesir'i, İzmir (Manisa), İstanbul (Bursa), Edremit Körfezi ve Kütahya'ya bağlayan karayolları kapandı. Yolun farklı kesimlerinde yüzlerce araç saatlerce mahsur kaldı.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, yılın son gününde poyraz yönünden etkili olan rüzgarın hızı yer yer 75-80 km/s ulaştı. Rüzgarın hızının saatte 100 km/s'ye kadar ulaşması bekleniyor.

        BALIKESİR-İZMİR KARAYOLU KAPANDI

        Balıkesir -İzmir karayolunda, Çanakçı mevkinde tekrar başlayan yoğunkar yağışı ve bazı tırların kayması nedeniyle halen ulaşım sağlanamıyor. Kilometrelerce uzunluğa ulaşan araç kuyruğunda bekleyen sürücülerin bir bölümü, Edremit-Ayvalık-Dikili güzergahından İzmir'e ulaşmak için istikametini değiştirdi.

        Balıkesir'in büyük bölümünde kar yağışı kesildi. Kenti İzmir'e bağlayan karayolunun Çanakçı mevkisinde ise yoğun kar yağışı yeniden başladı. Ekiplerin açtığı bölümler, kısa sürelerde rüzgarın etkisiyle karla tekrar kapanıyor.

        Yoğun kar yağışıyla bölgede kayan çok sayıda tır ve kamyon, diğer araçlara geçit vermiyor. Trafik ekipleri, Çanakçı'ya kadar bazı noktalarda aldığı önlemlerle sürücüleri geri çeviriyor.

        Balıkesir-İzmir karayolunda ulaşımın sağlanamaması nedeniyle kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Giderek araç sayısı artan kuyrukta bekleyenlerin bir bölümü, trafik polislerinin de yönlendirmesiyle Edremit-Ayvalık-Dikili güzergahından İzmir'e ulaşmak için yolunu değiştirdi.

        Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde halen birçok otobüs sürücüsü, İzmir yolunun açılmasını bekliyor. Bazı otobüslerin sürücüleri de Edremit yolunu tercih ederek yola çıktı.

        İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü yetkilileri, Balıkesir-İzmir karayolunun ne zaman açılacağını yönelik kesin bilgi vermelerinin mümkün olmadığını belirterek, bu güzergahı kullanacakların kesinlikle yola çıkmamalarını istedi.

        Akhisar Belediyesinden yapılan açıklamada ise zabıta ekiplerince sürücülere 7 bin adet kumanya dağıttığı, Sağlık Bakanlığı'na ait ekiplerin de bölgede hazır beklediği bildirildi.

        MAHSUR KALANLAR BALIKESİR'E YÖNLENDİRİLİYOR

        AA muhabirinin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Balıkesir-İzmir karayolunda karla mücadele aralıksız sürerken, mahsur kalanların mağduriyetleri giderilmeye çalışılıyor.Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yolda mahsur kalanları Balıkesir'e yönlendiriyor. Yollara mıcır dökerek araçların hareketlerini kolaylaştırmak için çaba harcayan ekipler, Balıkesir'e gelenlere kumanya dağıtıyor, acil ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyor.

        Balıkesir-Bursa karayolunda ise akşam saatlerinde başlayan tipi nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor.

        Yetkililer, Balıkesir'e geliş yönünde ulaşımın zaman zaman durduğunu, sürücülerin zorunlu olmadıkça yola çıkmamaları gerektiğini bildirdi.

        Balıkesir-Edremit karayolunun açık olduğunu ve İzmir'e gidecekleri bu yola yönlendirdiklerini vurgulayan yetkililer, yoğunluğun arttığı bu yolda da ulaşımın güçlükle sağlandığını, zincirsiz araçların geçişine izin verilmediğini söyledi.

        İl genelinde kapalı 300 civarındaki köy yolunu açma çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü belirten yetkililer, elektrik ve su kesintileriyle ilgili de ekiplerin büyük çaba harcadığını kaydetti.

        UZUNKÖPRÜ-MERİÇ KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI

        Alınan bilgiye göre, Uzunköprü-Meriç karayolunun Uzunköprü ilçesi Çiftlikköy mevkisi, kar ve tipi nedeniyle trafiğe kapandı. Bölgedeki araçlar, yolun kapanması nedeniyle kuyruk oluşturdu.

        Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen Karayolları Uzunköprü 11. Şube Şefliği ekipleri, buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yaptı.Bu arada, 2 kepçe ve 3 greyder yolun trafiğe açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

        Bir ambulansın da Uzunköprü Devlet Hastanesine hasta götürmekte zorlandığı bildirildi.İpsala-Keşan karayolu Yeniceçiftlik mevkisindeki ulaşım ise buzlanma nedeniyle tek şeritten sağlanıyor. Ekipler yolun açılması çalışmalarını sürdürüyor.

        MANİSA'DA 100'ÜN ÜZERİNDE AĞAÇ DEVRİLDİ

        Salihli ilçesinde etkili şiddetli kar yağışı nedeniyle 100'ün üzerinde ağacın devrildiği bildirildi.Salihli Belediyesi Zabıta Müdürü Mustafa Yıldırım, dün akşam saatlerinde başlayan ve ilerleyen saatlerde etkisini artıran kar nedeniyle 100'ün üzerinde ağacın devrildiğini belirtti.

        Karın ağırlığına dayanamayan bir çam ağacı da bugün Altınordu İlkokulu bahçesine devrildi. Olayda yaklaşık 5 metrelik duvar ve tel örgüler zarar gördü.

        Öte yandan, Akhisar -Balıkesir arasındakar yağışı ve buzlanma nedeniyle kapanan karayolunu açma çalışmaları sürüyor.Bölgeye getirilen çok sayıda iş makinası çalışmalarını sürdürüyor.Ekipler, araçların Balıkesir yönüne doğru gitmesine izin vermiyor.

        MAHSUR KALAN 11 KİŞİ KURTARILDI

        Safranbolu'da 7 kişilik arkadaş grubu, fotoğraf çekmek için çıktıları Sarı Çiçek Dağı Köprücek mevkisinde yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kaldı. Grup, telefonla yetkilileri arayarak durumdan haberdar etti.

        Ekipler, yaptıkları çalışma sonucunda, Köprücek mevkisindeki gruba ulaştı. Sağlık ekipleri tarafından kontrolleri yapılan gruptakilerin, durumunun iyi olduğu öğrenildi.

        Karabük'e bağlı Burunsuz köyünde de 4 kişilik arkadaş grubu kar yağışı nedeniyle köyde mahsur kaldı. Gruptakilerin birkaç gün önce köye çıktığı ve 2 gündür devam eden kar yağışının köy yollarını kapatması nedeniyle mahsur kaldığı öğrenildi. Mahsur kalan 4 kişi kurtarıldı.

        KUMANYA DAĞITILDI

        Mahsur kalan vatandaşların bir kısmı yakınlarındaki benzin istasyonlarına sığınırken AKUT ve AFAD Türk Kızılayı ve karayolları ekipleri mahsur kalan yolculara kumanya ve yakıt dağıttı. Kimi yerlerde 20 saattir mahsur kaldıklarını söyleyen vatandaşlar yeni öncesi yaşanan ulaşım rezaletine tepki gösterdi. Karayolları'nı kar yağışına hazırlıksız yakalanmakla ve yol açma çalışmalarında yetersiz kalmakla suçlayan vatandaşlar yollarda uzun araç kuyrukları oluşturdu.

        Bursa-Ankara, Kütahya- Afyonkarahisar ve Kütahya- Uşak karayolları da kar nedeniyle ulaşıma kapandı. Gün boyu aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle, D-100 karayolu ulaşımında aksamalar yaşanıyor. Karadeniz'i İstanbul'a bağlayan D-100 karayolu, Kemikli mevkisinde, araçların kayması yüzünden yaklaşık 7 saat trafiğe tek taraflı kapalı kaldı.

        YOLDA KALANLAR BU NUMARAYI ARASIN

        Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, kar nedeniyle kapanan yollarla ilgili açıklama yaptı. Bakan Elvan, yollarda mahsur kalanların yardım için 0312 415 88 00 ve 0312 425 47 12 numaralı Yol Danışma Hatları'nı aramalarını istedi.

        İl il hava durumu için tıklayınız...

        GELENBE RAMPASINDA TIR'LAR KAYDI

        Balıkesir-Manisa arasında en büyük sıkıntı Balıkesir çıkışındaki Çanakçı rampaları ile Akhisar çıkışındaki Gelembe rampalarında yaşandı. Burada çok sayıda TIR kayıp yolu kapattı. Yolun araçlar tarafından tamamen kapatılması nedeniyle Karayolu ekiplerinin ters yönden kaza bölgelerine ulaşma çabaları sonuç vermedi.

        AKHİSAR BELEDİYESİNDE KAR MESAİSİ

        Akhisar Belediyesi'ne bağlı Zabıta ve Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri de yoğun bir şekilde kapanan yollardaki çalışmalarını sürdürüyor. Zabıta ekipleri ise Akhisar-Balıkesir arasında yolun kapanmasından dolayı Gelenbe yakınlarındaki araç kuyruklarına Kızılay ekipleri ile birlikte kumanya dağıtımı yaptı.

        Öte yandan Akhisar yüksek kesiminde bulunan TOKİ alanında da yol açma çalışmaları tamamlandı. Akhisar Belediyesi yetkilileri özellikle araç sahiplerini uyararak hazırlıksız yola çıkmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

        KAR KALINLIĞI 8 SANTİMETREYE ULAŞTI

        İstanbul'da gece yağan kar, rüzgarın lodosa dönmesiyle yerini karla karışık yağmura bıraktı. Karla karışık yağmurun zamanla kara döneceği ve tipi görüleceği bildirildi. İstanbul'un bazı bölgelerinde ise kar kalınlığı 7-8 santimetreye ulaştı.

        Gece yarısından sonra düşen hava sıcaklığı nedeniyle bazı yol ve köprülerde buzlanma yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri gece boyu çalışmalarını sürdürdü. 1920 personel ve 908 araçla çalışan ekipler, ana arter ve meydanları ulaşıma açık tuttu. Toplu ulaşımda sorun yaşanmazken Metrobüs sabaha kadar hizmet verdi. Ekipler gece boyunca 3 bin 847 ton tuz; karayolları ekipleri köprülerde 3 bin 350 kg üre kullandı. Ekipler, fırtına ve kar yağışı nedeniyle devrilen 29 ağacı kaldırdı, çatısı uçan 2 binaya müdahale etti.

        Lodos, bazı gemi ve uçak seferlerinin de iptal edilmesine yol açtı. Sabah saatlerinde, Bandırma ve Mudanya'dan İstanbul'a deniz otobüs seferleri yapılamadı.

        Kar kalınlığı ise Çarşamba sabahı itibariyle şöyle ölçüldü:

        Bayrampaşa, Esenler: 1-3 cm, Başakşehir, Hadımköy: 3-5 cm, Kağıthane, Alibeyköy, Sultangazi : 3 cm, Arnavutköy : 5 cm, Istırancalar : 40cm, Çatalca : 5 cm, Beykoz'un yüksekleri : 6 cm, Kartal, U. Mumcu : 7 cm, Tuzla, Sultanbeyli, Akfırat: 8cm...

        Barajlar doluyor

        Son yağmurlar ve kar yağışıyla birlikte İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 60.78'e ulaştı. Su miktarı ise 522 milyon metreküp olarak ölçüldü.

        LÜTFİ ELVAN AÇIKLAMA YAPTI

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, kar yağışı dolayısıyla yolda kalan vatandaşların mağdur edilmeyeceğini söyledi.

        Ahlatlıbel Tesislerinde 2014 yılı değerlendirme toplantısı düzenleyen Elvan, gazetecilerin kar yağışı nedeniyle kapalı olan yollarda yapılan çalışmaları yönündeki sorularını cevaplandırdı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kapalı olan yollarda gerekli her türlü önlemleri aldığını ve çalışmaları aralıksız sürdürdüğünü belirten Elvan, "Balıkesir -Manisa karayolu bir TIR'ın kaza yapması sonucu saat: 21.00'da yol trafiğe kapandı.Yapılan çalışmalar sonucu tekrar açıldı. Gece geç saatlerde ise yol tekrar trafiğe kapandı. Ekiplerimiz çalışıyor. Kütahya-Afyon yolunda da benzer bir durum söz konusudur" dedi.

        Yolda kalan vatandaşları mağdur etmeyeceklerini ifade eden Elvan, herhangi bir sıkıntının olmadığını ve tüm Karayolları Bölge Müdürlüklerinin çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

        KARA SAPLANAN OTOBÜS KURTARILDI

        Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kalan otobüs kurtarıldı.

        Demirköy Kaymakamı Musa Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mahyatepe mevkinde yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan otobüsün yaklaşık 20 dakikalık çalışma sonucu kurtarıldığını söyledi.

        Otobüste yaklaşık 30 yolcu bulunduğunu belirten Aydemir, araç sürücülerinin zincirsiz yola çıkmamaları gerektiğini kaydetti.

        Aydemir, Karayolları 15. Şube Şefliği ekiplerininde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.Bu arada, Vize ilçesine bağlı Çavuşköy köyünden bir hamileyi hastaneye götüren ambulans kara saplandı. Hamile kadın, jandarma aracıyla Vize Devlet Hastanesine götürüldü. Kar yağışının Demirköy, Pınarhisar, Vize ve Kofçaz ilçelerinde etkisini sürdürdüğü bildirildi.

        BALIKESİR'DE AĞAÇ VE ELEKTRİK DİREKLERİ DEVRİLDİ

        Bandırma'da saatteki hızı 80 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle, çok sayıda ev ve iş yerinin çatısı uçtu, bazı ağaç ve elektrik direkleri devrildi.İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, çatı uçmalarının olası bir tehlikeye yol açmaması için Atatürk Caddesinin bir bölümünü trafiğe kapattı.

        Bentbaşı Mahallesi Hacıkeşfettin Caddesi'ndeki ağaç ve elektrik direklerinin devrilmesi nedeniyle de park halindeki 3 araçta hasar oluştu.Dursunbey ilçesinde de Ramazan Kantar (28), yönetimindeki 60 NA 857 plakalı traktör, Dursunbey-Simav karayolu Boyalıca Mahallesi yakınlarında zeminin karlı olması nedeniyle devrildi.

        Kantar hayatını kaybederken, yaralanan Eşref Yılmaz (30) Dursunbey Devlet Hastanesine kaldırıldı.

        Kar kalınlığının 65 santimetreye ulaştığı Dursunbey'de, 111 köy yolundan 102'si ile Kütahya ve Balıkesir karayollarında ulaşım sağlanamıyor.İlçede karın ağırlığını taşıyamayan bazı çatıların çöktüğü, ağaç dallarının kırıldığı bildirildi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ