Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 5'e karşı 9 üyenin oyuyla Yüce Divan'a ret!

        Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        Meclis Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a sevk edilmemesine karar verdi. Karar 5’e karşı 9 oyla alındı. Komisyon, tarihi kararı 3 saat 16 dakika süren bir toplantının ardından 17.26’da verdi.

        Komisyon dün saat 14.10’da toplanırken, oylama öncesi üyelere yeni bilirkişi raporları dağıtıldı. Bakanların önceki rapora yaptığı itirazlar dikkate alınarak hazırlanan yeni raporda Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış ile ilgili tespitlerin yumuşatıldığı; Muammer Güler ile ilgili değerlendirmelerdeyse bir fark olmadığı öğrenildi. Oylama klasik yöntemle gerçekleşmedi. Üyeler, sırayla konuşarak her bir bakanla ilgili kanaatlerini bildirdi. Yüce Divan’a göndermeme kararı bu kanaatler doğrultusunda şekillendi. Yüce Divan kararının çıkması için 8 üyenin olumlu yönde görüş bildirmesi gerekiyordu.

        ‘GEREKÇELİ KARARDA YAZACAĞIZ’

        Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, toplantı sonrasında kararı açıkladı. Köylü, oylama yönteminin farklı olmadığını, komisyonda gizli oylama yapılmadığını anlatırken, eski bakanları Yüce Divan’a göndermeme gerekçesini, gerekçeli kararlarında yazacaklarını söyledi. Köylü, gerekçeyi bir-iki cümleyle açıklamalarının mümkün olmadığını kaydetti. Köylü, “Size baskı geldi mi?” sorusunu, “Ne baskısı? Kim bize baskı yapabilir? Çift taraflı havan atışları yapıldı ama bunlar bize isabet etmedi. Bizim üzerimizden aşıp gitti. Oylama açıktı. Herkes görüşünü açıkladı, oyunu verdi. Her iddia, her isim tartışıldı, ona göre oy kullanıldı” diye yanıtladı. “Vicdanen rahat mısınız?” sorusuna karşılık da Köylü, “Vicdanen rahatsız olmamız gereken bir şeye mi karar vereceğiz?” dedi.

        Gazeteleri etkilenmemek ve moralinin bozulmaması için okumadığını söyleyen Köylü, “Bütün söylenenlere kulak asmamız doğru değil. Kim ne yazarsa yazsın doğru değildi, ama her taraftan herkes kendine rol biçti, yazdı çizdi. Herkes o rolü oynadı. Basının yaptığı algılara aldırış etmedik” diye konuştu.

        ‘CUMHURBAŞKANI BENİ ARAMADI’

        Son komisyon toplantısında Cuhurbaşkanı Erdoğan tarafından arandığı ve toplantıya ara verip dışarıda konuştuğu iddiasına AK Partili Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü şu yanıtı verdi: “İnsanların onuruyla oynuyorlar, ‘İnsaf’ diyorum. Telefonla Cumhurbaşkanı aramadı beni. O telefon konuşmasında hanım hastaydı telefon etti, ona yanıt vermem gerekir diyerek ve bunu basından arkadaşlara söyleyerek telefonu yanıtladım. Beni Cumhurbaşkanı ne o gün aradı ne de geçmişte aramıştır. Arkadaşlara komisyonda hem bakanlarla ilgili hem kendi görüşlerini açıklamalarını istedim. Kura çekildi ve o sıraya göre herkes istediğini söyledi. Sonuçta bir karar çıktı oy çokluğu ile. Bunun gerekçesi var ama ben bunu açıklayamam.”

        NİHAİ KARARI 29 OCAK’TA GENEL KURUL VERECEK

        Bu gelişmenin ardından soruşturma komisyonu, raporunu 9 Ocak’a kadar Meclis Başkanlığı’na sunacak. Meclis Başkanlığı, 10 gün içinde raporunu bastırıp dağıtacak. İzleyen 10 gün içinde de genel kurulda oylama yapılacak. En geç 29 Ocak’a kadar oylamanın yapılması bekleniyor.

        Meclis Başkanlığı’nın gün sınırlamasını beklemeden raporu bastırıp ardından oylama yapabileceği de belirtiliyor. Gizli oylamayla 4 eski bakanın kaderi belli olacak. Yüce Divan’a sevk için salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin, bir başka ifadeyle 53 AK Parti milletvekilinin ‘kabul’ oyu vermesi gerekiyor. Meclis Soruşturma Komisyonu, bakanlar hakkında 245 gün soruşturma yürüttü.

        NE İLE SUÇLANIYORLAR?

        ZAFER ÇAĞLAYAN: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyip altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

        -Bilirkişi, Zafer Çağlayan’ın piyano ve saatinin zamanında mal beyanında gösterilmediğini yineledi. Çağlayan’ın çocuklarına ait taşınmazların düğünde takılan altınlardan elde edildiği yolundaki savunma da komisyonun takdirine bırakıldı.

        MUAMMER GÜLER: Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı sağlamak ve koruma polisi vermek. Zarrab’ın yakınlarının yasaya aykırı olarak Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

        -Bilirkişinin yeni raporunda, Muammer Güler’in komisyona sunduğu dilekçelerin yeni bilgi ve belge içermediği belirtildi.

        EGEMEN BAĞIŞ: Zarrab’ın otel kiralama girişimi, yakınlarına vize alınmasına aracılık etmek. Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi girişiminde bulunmak.

        -Bilirkişi raporunda, Egemen Bağış’ın 3 taşınmazının kaynağına ilişkin soru işaretlerine yönelik değerlendirmede, Bağış’a annesinden kalan evle ilgili “söz konusu taşınmazın iktisabının hayatın olağan akışına uygun olduğu” kanaatine yer verildi.

        ERDOĞAN BAYRAKTAR: Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda bazı işlemler gerçekleştirildiği ileri sürüldü, bunlar şöyle sıralandı: Bazı menfaatler karşılığında kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmak. İmar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummak ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamak. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için aracılık etmek.

        KOMİSYONDA KİMLER VARDI?

        Kritik kararı veren komisyonun 9 üyesi AK Parti, 5 üyesi ise muhalefet milletvekili.

        -AK Parti: Hakkı Köylü (Komisyon Başkanı) Kemal Şerbetçioğlu, İlknur İnceöz, Yılmaz Tunç, Mustafa Akış, İsmet Su, Ayşe Türkmenoğlu, Yusuf Başer, Bilal Uçar.

        -CHP: Erdal Aksünger, Emre Köprülü, Osman Korutürk, Rıza Türmen

        -MHP: Mesut Dedeoğlu

        YÜCE DİVAN’DAN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ?

        -Ticaret Eski Bakanı Mehmet Baydur

        -Eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar

        -Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Matarı

        -Eski Bayındırlık Bakanı Şerafettin Elçi

        -Eski Bayındırlık Bakanı Selâhittin Kılıç

        -Eski Devlet Bakanı İsmail Özdağlar

        -Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı İsmail Safa Giray

        -Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Cengiz Altınkaya

        -Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hasan Hüsamettin Özkan

        -Eski Devlet Bakanı Recep Önal

        -Eski Başbakan Ahmet Mesut Yılmaz

        -Eski Devlet Bakanı Güner Taner

        -Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer

        -Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan

        -Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın

        -Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topcu

        -Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer

        -Eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan

        KOMİSYONDA 'DARBE' TARTIŞMASI

        TBMM Soruşturma Komisyonu toplantısında kurayla milletvekillerinin konuşma süreleri belirlendi. AK Parti milletvekilleri, bakanlar hakkında Yüce Divan’a göndermeme konusundaki görüşlerini açıklarken 17-25 Aralık operasyonlarının hukuk dışı olduğunu, hukuk dışı dinlemeler yapıldığını, takiplerle delil oluşturulduğunu anlattı, bunun hükümete karşı bir darbe olduğunu savundu.

        CHP Milletvekili Erdal Aksünger, bu sözler üzerine, “Asıl darbeyi siz yapıyorsunuz” diyerek AK Parti hükümetinin Suriye’ye silah gönderdiği iddialarını gündeme getirdi. AK Partili üye Yusuf Başer, Aksünger’e tepki gösterdi. İki vekil, oturduğu sıralardan kalkarak birbirlerinin üzerine yürümeye çalıştı. Bu sırada diğer üyeler araya girdi.

        KÖYLÜ KISA KONUŞTU

        Komisyonda en uzun konuşmalardan birini AK Partili Mustafa Akış yaptı. Uzun bir metin hazırlayan Akış, bakanlara yönelik operasyonların hukuk dışı olduğunu anlattı. En kısa konuşmayıysa Hakkı Köylü yaptı. Köylü sadece bakanlarla ilgili oyunun rengini belirtti.

        ‘Eş ve çocuklarla yapılan görüşme kayıtları derhal imha edilecek’

        Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, CMK’nın 135. maddesine işaret ederek, “Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekilebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir” hükmü gereğince bakanların, çocukları, eşleri ve kardeşleriyle yaptıkları telefon konuşmalarının tapelerinin yok edilmesi gerektiğini belirtti. Köylü, “Orijinal kayıtlar sizde mi?” sorusuna karşılık, “Herhalde bizdedir. Sonuçta bizdekileri imha edeceğiz” dedi. Köylü ‘derhal’ hükmü gereğince tapeleri genel kurulda yapılacak oylama öncesinde imha edeceklerini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ