Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çatışmada psikolojisi bozuldu, tazminat aldı

        Güngör KARAKUŞ / HT GAZETE

        Hakkari’de uzman çavuş olarak bulunan Deniz Öz, 12 Haziran 2012 tarihinde Çukurca İlçesi’nde PKK’ya karşı yürütülen operasyonda saatler süren bir çatışmaya girdi. 4 yıllık uzman çavuş olan Öz, silah arkadaşı Erol Şahin’i kaybederken kendisi de yaralandı. Tedavisinin ardından Öz, ‘posttravmatik stres’ tanısıyla Hakkâri Asker Hastanesi Psikiyatri Kliniği’ne sevk edildi. Daha sonra Ankara’da GATA’da tedavisine devam edilen Öz’e, ‘travma sonrası stres bozukluğu’ teşhisiyle 3 ay hava değişimi izni verildi. Bu raporun ardından Öz’e, Türk Silahlı Kuvvetleri, sağlık sorunları nedeniyle sözleşmesinin feshedildiğini bildirdi. GATA’dan Öz’e hastalığının kronik nitelik kazandığı ve TSK’da görev yapamayacağına ilişkin bir rapor verildi.

        Avukatı aracılığıyla Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvuran Deniz Öz, 3713 sayılı yasa uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na dava açarak, malulen emekli edilmesi talebinde bulundu. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3. Daire Başkanlığı, verdiği kararda Öz’ün rahatsızlığının Çukurca’daki çatışmadan kaynaklandığını belirtti. Kararın sonuç bölümünde de “Travma, terör eylemine muhatap olma sonucunda ortaya çıkmıştır. Vazife malulu kabul edilmesine, özlük haklarının yasal faiziyle ödenmesine karar verilmiştir” denildi. Kararda ayrıca Öz’e 305 bin TL tazminat verilmesine hükmedildi.

        TSK’dan atıldıktan sonra neye uğradığını şaşırdığını söyleyen Öz, HABERTÜRK muhabirine, “Komando olarak Kuzey Irak ve Hakkâri’nin sınır bölgelerinde görev yaptım. Birçok operasyona katıldım, sıcak çatışmalara girdim. Emekli olup gazi unvanını aldığım için çok mutlu oldum. Tazminatla yaşadığım ilde bir taksi plakası aldım, borçlarımı kapattım. Bir de ev almayı düşünüyorum” dedi.

        TEDAVİ GÖRÜRKEN ORDUDAN ATILDI

        Fatih Varol da Deniz Öz ile aynı kaderi yaşayan askerlerden. 3 yıllık uzman çavuş olan Varol, Güneydoğu’da defalarca sıcak çatışmaya girdi. Çatışmalarda yaşadığı travmalar nedeniyle 1 yıl önce psikolojisi bozulan Varol’da konuşma bozukluğu dahil birçok rahatsızlık ortaya çıktı. GATA’da gördüğü tedavi sonuç vermeyen Varol, geçtiğimiz günlerde birlik komutanı tarafından aranıp sözleşmesinin bittiğini öğrendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ