Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Askeri casusluk davasında flaş karar! Askeri casusluk davasında 5 tahliye

        Sedef ŞENKAL DEMİR/ HABERTÜRK

        Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararı ardından Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi davada mahkum olan tutuklu 5 sanığın tahliyesi ve 38 sanık hakkındaki yakama emrinin kaldırılması ile "yeniden yargılama"ya karar verdi.

        İstanbul'daki 56 sanıklı "Askeri casusluk" davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararı sonrasında hükümlülerin avukatları infazın durdurulması, tahliye, yargılamanın yenilenmesi ve yakalama kararlarının kaldırılması yönünde talepte bulundu. Araya hafta sonu girmesi nedeniyle dün toplanan mahkeme heyeti de 6 saat süren müzakere sonucunda haklarında mahkumiyet kararı bulunan 44 sanık yönünden infazların durdurulması ile yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. Mahkeme Albay Necmi Yıldırım, Yarbay Tamer Çetin, Astsubay Adnan Yılmaz, Uzman Çavuş Alpay Aksu ve sivil memur Hatice Şenay Sarıgöz'ün tahliye haklarında hüküm verilen 39 sanık hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti.Mahkeme, yargılanmanın yenilenmesi kararı doğrultusunda bu hükümlüler ile sınırlı olarak yeni bir esas numarası üzerinden oluşturulacak dava ile yargılamanın yürütülmesine de karar verdi.

        MÜZAKERE 6 SAAT SÜRDÜ

        Kararda Başkan Melda Şahin, üyeler Şükran Ocak ve Bülent Altun ile Cumhuriyet Savcısı Sezai Öztürk'ün imzası bulunuyor. Kararın bir örneği Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi.

        TAHLİYELER

        İstanbul'daki "askeri casusluk" davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararın ardından Eskişehir'deki askeri cezaevinde tutuklu bulunan Deniz Astsubay Adnan Yılmaz tahliye edildi.

        Astsubay Yılmaz'ı, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı nizamiyesinde, babası Salih Yılmaz, annesi Fevziye, eşi Gökçe, çocukları Doğa Aybüke (10), oğlu Berke Kaan (5) ile yakınları Türk bayraklarıyla karşıladı.

        Yaklaşık 11 aylık tutukluğunun ardından tahliye edilen Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu süreçte herkesin fazlasıyla konuştuğunu, kendisine destek olan herkese teşekkür ettiğini söyledi.

        Başta Emekli Astsubaylar Derneği olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında bulunan silah arkadaşlarına da teşekkür eden Yılmaz, şöyle devam etti:

        "Bana cezaevi günlerimde mektupları ve kitapları ile destek olan bu insanlara teşekkür diyorum. İnşallah bundan sonra her şey güzel olacak. 'Malatya Zirve Yayınevi' ve 'Şemdinli' kumpas davaları nedeniyle halen cezaevinde olan arkadaşlar var. Bu arkadaşların özellikle Şemdinli davasında aldıkları cezalar 39 yıl. Yaklaşık 10 yıldır cezaevindeler. Bu arkadaşlarımızın da bir an evvel özgürlüğe kavuşmalarının yolunun bulunması gerekiyor."

        Astsubay Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra kent merkezindeki evlerine gitti.

        DAVANIN SÜRECİ

        Kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "şantaj ve askeri casusluk iddialarına ilişkin emekli Albay İbrahim Sezer'in de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 56 sanığın yargılandığı davayı 2 Ağustos 2012'de karara bağladı.Bütün sanıkların fuhuş ve askeri casusluk suçlarından beraatlarına hükmeden heyet, sanıklar İbrahim Sezer, Tamer Zorlubaş, Mehmet Seyfettin Alevcan ve Deniz Mehmet Irak'ın tahliyesine karar verdi Tuğamiral Şafak Yürekli'suç örgütüne yardım etmek ve yasaklanan bilgileri temin etmek suçlarından 2 yıl 7 ay 20 gün ve emekli Albay İbrahim Sezer'in de suç örgütü üyeliği, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kullanmak ve özel hayatın gizliliğini ihlal gibi suçlardan 15 yıl 7 ay 14 gün hapisle cezalandırılmasına karar veren heyet, benzer suçlardan eski TÜBİTAK Daire Başkanı Yücel Çipli'nin 13 yıl 6 ay 15 gün, eski TÜBİTAK görevlisi Merdan Metin'in 8 yıl 4 ay, Yarbay Mehmet Seyfettin Alevcan'ın 15 yıl 7 ay 14 gün, Zeki Mesten'in 11 yıl 3 ay, Tamer Zorlubaş'ın 7 yıl 11 ay, Yüzbaşı Ebru Nilhan Bozkurt'un 5 yıl 10 ay ve Yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment'in de 9 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Diğer 36 sanığı da benzer suçlardan 1 yıl 8 ay ile 10 yıl 7,5 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptıran heyet, bir sanığın dosyasının ayrılmasına, 10 sanığın da tüm suçlardan beraatını kararlaştırdı.

        Temyiz incelemesi yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 6 Aralık 2013'te 43 sanık hakkında verilen mahkumiyet ve beraat kararlarını onadı. Onama kararının ardından 43 sanık hakkında yakalama emri çıkarıldı, bu sanıklardan Necmi Yıldırım, Tamer Çetin, Adnan Yılmaz, Alpay Aksu ve Senay Hatice Sarıgöz, tutuklandı. Haklarındaki kararlar onanan 25 sanığın avukatları, "Ergekenon" ve "Balyoz" davalarında kumpas kurulduğu iddialarına ilişkin bazı siyasilerin beyanlarını dikkate alarak, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden yargılama talebinde bulundu. Yeni bir heyet tarafından değerlendirilen talep, 4 Şubat 2014'te "siyasiler ve yazarların beyanlarının, yeni delil olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı" gerekçesiyle reddedildi. Dosya Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından yargılamayı yapan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılmasıyla Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Avukatlar bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne "hak ihlali" yapıldığı gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ