Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Somalı madenci eşinin ‘evlilik’ mücadelesi

        Neşet DİŞKAYA / HT GAZETE

        Songül Merdim, 17 yaşındayken maden işçisi Serkan Buran’la imam nikâhıyla evlendi. Gelinin yaşı 18’den küçük olduğu için çifte resmi nikâh kıyılmadı. Ancak evlilikten iki ay sonra, 13 Mayıs 2014’te Serkan Buran, 301 kişiye mezar olan Soma’daki maden faciasında hayatını kaybetti. Songül Merdim, kocasını kaybettikten bir ay sonra hamile olduğunu öğrendi, çocuğuyla yaşama yeniden bağlandı. Sevdiği adamla mutlu bir yuva kurmak için 18 yaşını beklemeden evlenen Merdim, önceki gün Deniz isminde bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Ancak tüm bu süreçte resmi nikâhlı olmadığı için hiçbir devlet yardımından faydalanamayan genç kadın, hukuk mücadelesi başlattı. Merdim, şimdi hem kızının babasının soyismini alabilmesi, hem de açtığı tazminat davasını kazanabilmek için Serkan Buran ile evli olduğunu hukuk önünde kanıtlamaya çalışıyor.

        RESMİ NİKÂHA ÖMRÜ YETMEDİ

        Serkan Buran ile severek evlendiğini anlatan Songül Merdin, “18 yaşıma girdiğimde resmi nikâh kıyacaktık. Ancak evlendikten iki ay sonra Serkan maden kazasında hayatını kaybetti” dedi. Merdin, önceki gün dünyaya getirdiği bebeğine eşinin soyisminin verilmediğinden yakınarak, “Nüfus müdürlüğüne gittim, ancak bebeğimizi babasının üzerine kayıt edemedim. Mecburen kendi soyismim ile kayıt ettirdim” şeklinde konuştu.

        FOTOĞRAFLAR DELİL

        Devletin Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin eşlerine verdiği yardımlardan da aynı nedenle faydalanamadığını belirten Songül Merdim, “Devlet, kocaları ölen tüm kadınlara hem aylık bağladı, hem de 150 bin lira para yardımı yaptı. Ancak bana verilmedi. Herkes bizim evli olduğumuzu biliyor ama ben evliliğimi kanıtlamaya çalışıyorum. Bunun için düğün fotoğraflarımızı ve CD’leri mahkemeye sundum” ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ