Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Partilerde fire muhasebesi Ak Parti'de fire tartışması Kılıçdaroğlu'ndan fire yorumu

        SERHAT AKKAN/HABERTÜRK

        TBMM Genel Kurulu’nda dört eski bakanla ilgili, “Yüce Divan” oylaması, siyaset kulislerini hareketlendiren bir tablo ortaya çıkardı. 312 milletvekili ile Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti, oylamalarda maksimum 48 fire verdi. İktidar partisi temsilcileri vekillerin hür iradesiyle karar verdiğini ifade ederken, AK Parti Genel Merkezi ve parti grubu, ‘Yüce Divan’ yönünde oy kullanan milletvekillerinin ismini merak ediyor. Oylama sonucu, iktidarı olduğu kadar muhalefeti de muhasebe yapmaya itti. 127 milletvekili bulunan CHP, 52 milletvekili bulunan MHP ve 27 milletvekili bulunan HDP, partilerinden fire verilmediğini savundu. Oylamaya katılmayan muhalefet milletvekilleri ile diğer partilere mensup milletvekilleri eleştiri oklarının hedefi oldu.

        EN FAZLA FİRE BAĞIŞ OYLAMASINDA

        Gizli oylamanın analizi yapıldığında AK Parti’de en fazla firenin Egemen Bağış için yapılan oylamada verildiği ortaya çıktı. Bu oylamada 48 fire verildi. Muhalefet ise en fazla fireyi Muammer Güler oylamasında verdi. Muhalefetten 11 isim çeşitli gerekçelerle bu oylamaya katılmadı. İktidar ve muhalefetteki fireler oylama gizli yapıldığı için isim bazında belirlenemedi. Partilerinin tezlerinden farklı yaklaşım sergileyenler dikkate alınmadığında iktidar partisinin oylamalardaki fireleri şu şekilde oldu:

        Zafer Çağlayan: 38

        Muammer Güler: 43

        Egemen Bağış: 48

        Erdoğan Bayraktar: 14

        ‘İÇİMİZDEKİ HAİNLER’

        AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, partisinden verilen fire sayısının yüksek olduğunu belirterek “İçimizdeki ihanet şebekesi Erdoğan’a operasyon yapmıştır. Amaçlarına ulaşamadılar ama bir siyasi operasyona kalkıştılar” dedi. Tayyar, ret oyu vermeyen vekillerin kim olduklarının 48 saat içinde belirleneceğini ve parti içinde bir temizlik zamanı geldiğini söyledi.

        ‘SAĞLIK DIŞINDA FİREMİZ YOK’

        CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sosyal medyada CHP’den oylamaya katılanlardan bazı isimlerin AK Partili bakanların lehine oy kullandığına ilişkin iddialara yanıt verdi. HABERTÜRK’e konuşan Hamzaçebi, “Sayın Akkiraz, sağlık problemi nedeniyle; Tolga Çandar ise babasının rahatsızlığı nedeniyle bazı oylamalara katılamadı. Onun dışında CHP’nin kesinlikle hiçbir firesi yoktur. Sayılar ortada. İki isim dışında hiçbir firemiz yoktur” dedi.

        ‘HERKES SAYGI DUYMALI’

        Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti’deki firelerle ilgili şunları söyledi: “Meclis Genel Kurulu’nda da her bir milletvekili özgür, hür iradesiyle düşüncesini ifade etti. Şimdi her bir milletvekilimizin görüşüne saygı duymamız gerekir, demokrasinin de güzelliği buradadır. Demokratik bir ortamda hem de gizli oyla böyle bir karar verilmiştir. Millet adına temsilci olan milletvekillerimizin verdiği kararlara tüm kesimlerin saygı duyması gerekir.”

        CHP’li Tanal oy kupasına 50 lira attı

        OYLAMADA oy kupasının içinden 50 lira çıktı. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, paranın Hazine’ye irat kaydedileceğini söyledi. Parayı zarfa koyan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, HABERTÜRK’e, “Demokratik tepki göstermek için o 50 lirayı oy kupasına koydum. Bu ironik bir olaydır. Bu ülkede para için bazı değerlerin satılmaması gerektiğine inanıyorum. Benim 50 liram helal paradır. Param Hazine’ye irat kaydedilecekse; tek isteğim oradan çalınmasına izin vermesinler” dedi

        9 KIRIKLA OYLAMAYA KATILDI

        CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, oy kullanmak için kolu askıda Genel Kurul’a geldi. Kaburgalarında, kolunda ve vücudunun değişik bölgelerinde 9 kırıkla Meclis’teki dört oylamaya da katılarak herkesi şaşırtan Gümüş, “Ağrılarım devam ediyor. Hastayım diye, oram buram kırık diye gelmemek olmazdı. Eğer gelmesem bir veya birkaç oyla farklı bir sonuç ortaya çıksaydı; vicdanen kendimi affetmezdim” dedi.

        Liderlerden fire yorumu

        TBMM Genel Kurulu’nda, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında ‘Yüce Divan’a göndermeme kararı çıktı. Muhalefet partisi liderleri, bu kararlara ilişkin ilk değerlendirmelerini oylamanın ardından TBMM Genel Kurulu’ndan çıkarken yaptı. Liderler, şu mesajları verdi:

        ‘AKP’DE DE RAHATSIZLAR VAR’

        “Parlamentonun üzerinde ciddi bir gölge var. Biz bundan rahatsızlık duyuyoruz. Parlamento, bu şaibeyi ortadan kaldırabilirdi” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ama AKP’nin içinde 40’a yakın parlamenter, bizim duyduğumuz rahatsızlığı duyuyor. Bu da AKP içinde ciddi bir yolsuzluk olayı olduğunu da açıkça gösteriyor” dedi.

        ‘HÜKÜMET 276’NIN ALTINA DÜŞTÜ’

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dört eski bakanla ilgili kararı, “Hükümet güvenoyunu kaybetmiştir, 276’nın altına düşmüştür. Güvenoyunun üzerinde kalan sadece toplu konuttan sorumlu bakandır” dedi. ‘AKP İÇİNDE KABUL GÖRMEDİ’ HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bakanların ‘Yüce Divan’a gönderilmeme kararını, “AKP içinde belli bir rahatsızlık olduğu, bu soruşturmanın sağlıklı yürütülmediği, AKP ağırlıklı komisyonun hazırladığı raporun AKP içinden de kabul görmediği anlaşılıyor” sözleriyle yorumladı

        ‘50 AKP’li vekil hain ilan edildi’

        CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda Meclis’teki oylama masaya yatırıldı. Egemen Bağış’ın oylamasında “usul” ve “esas” bakımında hata yapıldığı kanaatine varan CHP yönetimi, oylamanın tekrarlanması için Meclis Başkanlığı’na başvurulmasını, oylamanın yenilenmemesi durumunda ise Anayasa Mahkemesi’ne gidilmesi seçeneğini gündemine aldı. Yüce Divan oylaması hakkında açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, “Bu sonuçlar AKP gemisinin çoktan su almaya başladığını da ortaya koyan bir siyasi yorum getirmemizi gerekli kılıyor. AKP’nin artık kaybetmekte olan bir yapı olduğu önceki gece bizzat tescil edilmiştir. Meclis’te, Saray’daki tüm ikna seanslarına rağmen, açık kapalı tehdit, şantaj gayretlerine rağmen, 50’ye yakın AKP milletvekili oylarıyla şunu belirttiler; ‘Bu süreç açık bir hırsızlıktır, darbe marbe bu hikayeye biz inanmıyoruz’ dediler” dedi. AK Partili milletvekillerinin bile sonuçların ardından birbirini suçlamaya başladığını iddia eden Koç, söz konusu 50 milletvekilinin ise “hain” ilan edildiğini ileri sürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ