Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Güneydoğu'da elektrik borcu gerginliği Diyarbakır'da DİSKİ'ye ait tesislerin elektriğinin kesilmesi DEDAŞ ve DİSKİ arasındaki gerginlik sürüyor

        Ahmet YUKUŞ/DİYARBAKIR

        DEDAŞ, Güneydoğu'da elektrik borcu olan çoğunluğu DBP'li belediyelerin içme suyu pompa istasyonları ve arıtma tesislerinin elektriğini kesti. Belediyeler ise DEDAŞ'ın işletme binalarını mühürleyip sularını kesti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise DEDAŞ Genel Müdürlüğü binasının giriş kapısı önünde iş makineleriyle hendek kazdı. "Kamu hizmetini engellemeye hiçbir bahane üretilemez" diyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Bu şehre su veren ana pompa istasyonunun trafosunu sökmeye cesaret edecek kadar pervasızlarsa ben de giderim onların kaçak sularını mühürletirim. Kaçak kanalizasyonlarının önünde kazı yapar, kapatırım" dedi.

        Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Siirt ve Şırnak'ta yaşayan 5.5 milyona kişiye elektrik hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), belediye borçlarının 260 milyon lirayı açtığı gerekçesiyle enerji kesintisine gitti. DEDAŞ'ın belediyelere ait içme suyu pompa istasyonları ve arıtma tesislerinin elektriklerinin salı günü kesmesi üzerine belediyeler ve DEDAŞ arasında gerginlik başgösterdi. Bazı belediyeler DEDAŞ işletme binalarının kaçak olduğu gerekçesiyle mühürleyip içme sularını kesti.

        MAHKEME ELEKTRİK KESİNTİLERİNİ DURDURMA KARARI ALDI

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin başvurusu üzerine mahkeme, elektrik kesintilerine karşı yürütmeyi durdurma kararı verdi.Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DİSKİ), DEDAŞ'ın elektrik kesintilerini yargıya taşıdı. DİSKİ'nin ihtiyadi tedbir başvurusunu değerlendiren Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, enerji kesintilerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

        Mahkeme; elektrik temin edilmemesi halinde ciddi bir zararın doğacağı endişe hali oluştuğu gerekçesiyle ihtiyadi tedbir talebini kabul etti. Mahkeme; Kayapınar, Sur, Yenişehir, Bağlar, Eğil, Çüngüş, Çınar, Bismil, Silvan, Kocaköy, Hani, Kulp, Dicle, Çermik ve Ergani gibi 15 ilçenin kesilen elektriklerinin tekrar bağlanmasına karar verdi.

        Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Habertürk TV'ye yaptığı açıklamada "İki gündür ciddi gerginlikler yaşadık. Mahkemenin verdiği kararla birlikte umuyorum ki bu hukuksuzluk son bulacak. Karar kendilerine tebliğ edildi, elektiriklerimiz bağlanacak" dedi.

        DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, ise Habertürk TV'de"İki gün önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ait 45 aboneyi elektriklerini keserek boçların tahsili için çalışma başlattık. Başta işi elektrikleri kesmeden yapmaya çalıştık. DEDAŞ'ın su borcu yok, sayaçlarımız çıkarıldı. Alacaklı biziz aksini iddia ediyorlarsamahkemeye gitsinler" şeklinde konuştu.

        HENDEK KAZILDI

        Elektriklerin kesilmesi üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DİSKİ), DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel'in evindeki su sayacını kayıp-kaçak kontrolü için söktü. Karagüzel; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 90 milyon civarında borcu olduğunu söyledi.

        DİSKİ ekipleri DEDAŞ Genel Müdürlüğü binasındaki kanalizasyonun ruhsatı olmadığı gerekçesiyle iş makineleri ile kazıp boruları patlattı. Çalışma nedeniyle DEDAŞ hizmet binasına personel, vatandaşlar ve araçlar giriş çıkış yapamadı. Gerginlik nedeniyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

        JENERATÖR DEVREDE

        BDP'li belediyeler vatandaşların susuz kalmaması için DEDAŞ'ın mühürlerini söküp içme suyu pompa istasyonlarını devreye koydu. Enerjinin kesildiği noktalarda jeneratörler çalıştırılıyor. Bazı köy ve küçük ilçelerde ise vatandaşlar su ihtiyaçlarını kuyulardan sağlıyor.

        KIŞANAK: PROVOKASYONDUR, KAMU HİZMETİ ENGELLENEMEZ

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DEDAŞ'ın su şebekelerin çalışmasına teknik olarak destek sunan kuyular, pompa istasyonları, arıtma tesislerinde ve şebekelerin elektriklerini hukuksuz bir şekilde kestiğini söyledi. İlçe belediye başkanları ve STK temsilcileri ile birlikte açıklama yapan Kışanak; 1.5 milyon nüfuslu Diyarbakır'ı susuz bırakmaya çalışmanın provokasyon olduğunu öne sürdü. Kışanak, "Bir milyon 600 bin insanın evinde musluğundan akan suyu kesmeye çalışmak eşkıyalık, hukuk tanımamazlıktır. Bu kamu hizmetini engellemeye hiçbir bahane üretilemez. Yasalar var, mevzuat var, hukuk var. Bu hukuksuzluğun artık son bulması gerekiyor. ‘Büyük borçlarımız var ödeyemiyoruz bu nedenle sular kesiliyormuş' gibi bir hava yaratmaya çalışıyorlar. Tamamen yalandır. Belgeleri ile kanıtlamaya hazırız. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu DİSKİ'nin ne sosyal güvenlik kurumlarına, ne vergiye ne de başka bir yere güncel borcu yoktur. Özelleştirme yapıldığı günden bugüne harcadığımız bütün elektriğin parasını tıkır tıkır ödemişiz. Bir tek kuruş borcumuz yoktur. İhtilaflı olan birkaç konu vardır. Bunun da çözüleceği yer ilgili kamu kurumlarıdır, yargıdır mevzuattır. Bunlar çözülmeden bize tehditle şantajla bu faturaları kabul edeceksin dayatmasında kimse bulunamaz" diye konuştu.

        "BU EŞKIYALIK KİMSEYE KAR KALMAZ"

        Gazetecilerin DEDAŞ önünde belediye ekiplerinin neden hendek kazdığına ilişkin sorusuna cevap veren Kışanak, şunları kaydetti:

        "Hiç kaçamak bir cevap vermeyeceğim. Eğer onlar, bu şehre su veren ana pompa istasyonunun trafosunun sökmeye cesaret edecek kadar pervasızlarsa ben de giderim onların kaçak sularını mühürletirim. Kaçak kanalizasyonlarının önünde kazı yapar, kapatırım. Bir milyon insana içme suyu verdiğimiz ana pompa istasyonumuzun trafosunu sökmek istediler dün gece. Trafodan parça söktüler. Kapısını kırdılar, eşkıyalık yaptılar. Bu eşkıyalık kimsenin yanına kâr kalmaz. Biz de yasalara mevzuata uygun işlemlerimizi yaparız. DEDAŞ'ı yasalara aykırı ne çalışması varsa durdururuz. Suyu kaçak kullanıyorlarsa keseriz. Kanalizasyonu izin almadan bağlamışlarsa, kapatırız. Bu kadar açık ve net cevap veriyorum; Bu şehri onlara dar ederiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ