Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 'Saray yaptık, otur oturduğun yerde'

        İsmet ACAR-Uğur USLUBAŞ/BURSA

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim çalışmaları kapsamında geldiği Bursa'da yerel TV'lerin yayınına katıldı. Başkanlık sistemini eleştiren CHP lideri şunları söyledi:

        - Kişiye göre rejim olmaz, kişiye göre siyaset olmaz, politika üretilmez. Politika halk için, toplum için üretilebilir.

        '150 YILI KEYİF İÇİN ÇÖPE ATACAKSINIZ'

        -150 yıllık parlamenter deneyimimiz var, bunu çöpe atacaksınız birinin keyfi olsun diye. Aksaklıklar var, ama giderilebilir. Cumhurbaşkanının görevleri var. Anayasada tanımlanmış. Onun dışında başka bir işi yapamaz. Bu görevlere sadık kalacağına dair TBMM'de yemin etti.

        - Başkanlık sisteminden bahsettiniz nedir? 80 sonrası Kenan Evren'in kurduğu düzene bakın. O kendisini devlet başkanı olarak tanımlamıştı ama bu sistemden vazgeçemedi. Yeri geldiği zaman Evren'i ve 12 Eylül darbesini eleştiriyorlar ve sonra o sisteme uygun diyorlar. Böyle olmaz.

        'BUNLAR DEVLETİ PERİŞAN ETTİ'

        -Sabah vatandaşla beraberdik. Başkanlık sistemini soran yok. Vergi diye vatandaşın boğazından kestiği beş kuruşları toplayıp, sana saray yaptık. Kaçak sarayında oturuyorsun, otur oturduğun yerde, ille Erdoğan'a göre rejim mi oluşturacağız? Bu otoriter sistemi getirir. Bunu kabul etmiyoruz, toplum bunu istemiyor.

        -Bizim doğu ve güneydoğuyla ilgili ciddi endişelerimiz var. PKK'nın trafik kontrolleri, vergi daireleri, askere alma daireleri var. Paralel devlet orada niye seslerini çıkarmıyorlar? Nerede bu hükümet? 6-7-8 Ekim olaylarında 50 kişi öldü. Hükümet ne yaptı, koşa koşa İmralı'ya gidip, Apo'ya yalvardı olaylar dursun diye. Bunlar devleti perişan ettiler. Dünyada alay konusu haline getirdiler.... Bunlara hükümet mi denir. Öcalan'ın esir aldığı hükümet.

        'BAKANLARI HANGİ GEREKÇEYLE YÜCE DİVAN'A GÖNDERMEDİNİZ?!

        - (4 eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylaması) Hangi gerekçe ile siz bunu Yüce Divan'a göndermiyorsunuz? Gönderin Yüce Divan'a yargılansınlar. İnsan suçsuzluğunu yargıda kanıtlar. Eğer siz yolsuzluk yapanı kollarsınız, ahlaktan uzaklaşırsınız. Şu gerçek bir yolsuzluk, kasalar, kasaların içindeki paralar, ayakkabı kutuları, aldıkları gayrimenkuller var mı? Var. Bunlar bilirkişi raporuyla onaylandı. Bu bilirkişiyi kendi mali bakanları atadılar. Bu tablo ortadayken söyleyecek fazla bir şey bulamıyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ