Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 'O kriteri gözden geçireceğiz' Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hasta tutuklu ve hükümlülerin infazının ertelenmesinin kriteri olan "toplum güvenliği bakımından tehlike"yi gözden geçireceklerini söyledi

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hasta tutuklu hükümlülerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. AA Editör masasına konuk olan Bozdağ, şunları söyledi:

        -Bu kriteri tamamen kaldırabilecek bir adım da atabiliriz. Farklı kıstaslar getiren bir adım da atabiliriz. Şu anda Adli Tıp Kurumu ile Bakanlığımız diğer ilgililerle müşterek çalışmalar yürütüyor, bazı formüller ortaya çıktı.

        -Hasta tutuklu ve hükümlülerden hayatını tek başına idame ettiremeyecek olanların, "rapor alması" ve "toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmaması" halinde cezalarının infazının erteleneceğine ilişkin hükmü hukuka ilk kez biz koyduk. Uygulamada aksayan yönün ise, "toplum güvenli bakımından tehlike kriteri" olduğunu fark ettik.

        DAHA SAĞLIKLI KARAR VERME HASSASİYETİ

        -Geçen yıl çıkarılan yargı paketlerinden birinde bu kriteri "toplum güvenliği bakımından somut tehlike" olarak değiştirdik. Bu, uygulamada olumlu gelişmelere neden oldu.Toplum güvenliği bakımından rapor İçişleri Bakanlığından geldiği için, İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ortak bir çalışma yürüttü. Bu çalışmalar neticesinde de daha sağlıklı bir zemin oluşturma ve karar verme konusunda bir hassasiyet oluşturuldu. Bu konuda bugüne kadar pek çok hasta tutuklu ve hükümlünün cezasının infazının ertelemesi yapıldı.

        - (Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'a ilişkin davada sanıklara verilen cezaların kamuoyunda eleştirilere neden olduğu haberleri)Oradaki karar eleştirilecek, tartışılacaktır. Önemli olan kararın doğru olmasıdır. Karar doğruysa tartışılması, eleştirilmesi fazla bir zarar vermez.Pek çok kişi dosyayı bilmeden eleştiri yapıyor. Taraf olmuş bir hadisede tarafına göre eleştiri yapıyor. O karardaki hapis cezasının süresi 10 yıl değil de 15 yıl olsaydı bu eleştiriler yine olacaktı.Bununla ilgili denetimi Yargıtay yapacaktır, kararı Yargıtay verecektir.

        ADALET PERSONELİNE İYİLEŞTİRME YOK

        - (Hakim ve savcıların özlük haklarıyla ilgili yapılan iyileştirmenin diğer personel için de yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine)Hakim ve savcılarla ilgili özel düzenleme olduğu için yapılan iyileştirme yalnızca onları ilgilendiriyor. Diğer personelle yapılacak iyileştirme kamunun her alanına sirayet edecek. Bu konuda karar alma süreci başka bakanlıkları, kamu alanlarını da ilgilendiriyor, konu bütçeyle de ilgili. Bu nedenle diğer personelin özlük haklarında bir iyileştirme yapamıyoruz, şu anda böyle bir çalışmamız da yok.

        - (Sulh ceza hakimliği kurulmasına ilişkin eleştiriler) Bu hakimlikler Batı'da 'özgürlük hakimi' olarak biliniyor.Kişi hürriyeti ve güvenliği bakımından Avrupa'nın da takdir ettiği bir müesseseyi biz hukukumuza kazandırdık.

        - Kişi hürriyeti ve güvenliği bakımından daha güvenceli bir sistemi hayata geçirdik. Dinlemeler konusunda da tarihi bir adım atıldı.Muhaliflerin mal varlığına el koymak veya herkesi dinlemek, takip etmek, susturmakla itham edilen bir hükümet bunları yapar mı? Sulh ceza hakimi tek başına karar veriyordu dinlemeye, diğer işlere. Şimdi ağır cezaya vermişiz, 'oybirliğiyle karar alacaksınız' demişiz, daha güvenceli bir şey getirmişiz, bütün toplumun ayakta alkışlayacağı bir adım atmışız ancak algı operasyonu yapanlar, kişi hürriyeti ve güvenliği bakımından daha güvenceli bir sistem getirmemize rağmen bunun üzerinden hükümetimizi yıpratıyorlar.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ