Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Ergenekon, Balyoz ve Dink hâkimleri artık asliye cezada HSYK’nın, adli ve idari yargı yetki kararnamesini HABERTÜRK ele geçirdi

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, 888 kişilik kararnamenin ardından uzun süredir beklenen adli ve idari yargı yetki kararnamesini önceki gün tamamladı. HABERTÜRK’ün dün genel hatlarını duyurduğu kararnamede önemli detaylar yer aldı. Eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın da aralarında bulunduğu 17 Aralık şüphelilerini tahliye eden İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimi Hulusi Pur, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) Başkanlığı’na getirildi.

        SELEK DAVASI HÂKİMİ

        İstanbul’daki “Askeri Casusluk” davasına bakan İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na Selçuk Kaya görevlendirildi. Poyrazköy davasına bakan İstanbul 12. ACM Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, HSYK’nın ÖYM’lerin kapatılmasının ardından yayımladığı kararname ile asliye ceza hâkimi yapılmıştı. Pınar Selek’in beraat etmesi yönünde görüş bildiren Yılmazabdurrahmanoğlu, bu kararname ile İstanbul 21. ACM Başkanı olarak atandı. Hrant Dink davasına bakan Hâkim Rüstem Eryılmaz, Bakırköy ACM Başkanlığı görevinden alınarak, Şanlıurfa Hâkimliği’ne atanmıştı. Eryılmaz, Şanlıurfa 5. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi olarak yetkilendirildi. Balyoz davasını karara bağlayan İstanbul 10. ACM Başkanı Ömer Diken de tenzili rütbe ile Uşak Hâkimliği’ne getirilmişti. Diken, Uşak 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yetkilendirildi.

        ŞIK’IN HÂKİMİ TÜKETİCİ MAHKEMESİNDE

        Ergenekon davasını devralan mahkemenin başkanı Yakup Hakan Günay, tenzili rütbe ile Edirne’ye atanmıştı. Eski İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Günay, Edirne 6. Asliye Ceza Hâkimi olarak yetkilendirildi. Son kararname ile Küçükçekmece Hâkimliği’nden Mersin Hâkimliği’ne atanan, gazeteci Ahmet Şık’ın kitabı hakkında toplatma kararı veren Mehmet Karababa ise Mersin 2. Tüketici Mahkemesi Hâkimliği’nde görevlendirildi.

        ‘CEMEVİ İBADETHANE’ DİYEN HÂKİM İŞ MAHKEMESİNE

        Kararname ile cemevlerinin ibadethane olduğu yönünde karar vererek Cemevi Yaptırma Derneği’nin kapatılması istemini reddeden Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimi Yaşar Eren, iş mahkemesinde görevlendirildi. Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Muhammet D.’ye “haksız mal edinmek” suçundan açılan davada beraat kararı veren Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mehmet Önder Kabasakal ise terfi etti. Kabasakal, Ankara 1. ACM Başkanı oldu.

        İHTİSAS MAHKEMELERİ HAFTAYA KALDI

        HSYK 1. Dairesi, yetki kararnamesinin ardından ihtisas mahkemelerini belirleme çalışmalarında sona geldi. Büyükşehir adliyelerinde bazı mahkemeler ihtisasa ayrılacak. İstanbul’da belirlenecek 2 ağır ceza mahkemesi sadece ‘terör ve örgüt’ suçlarına bakacak. İstanbul’da yeni bir mahkemeye de uyuşturucu suçlarına bakma yetkisi verilecek. Bu uygulama Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde de hayata geçirilecek. Uygulama sayesinde alanında uzmanlaşmış mahkemelerin oluşturulması hedefleniyor. HSYK’nın ihtisas mahkemeleri konusundaki çalışmalarını gelecek hafta tamamlaması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ