Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ABD modeli güvenlik

        BÜLENT AYDEMİR / HT GAZETE

        Cumhurbaşkanlığı teşkilat şemasında yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yeni başkanlıklar ihdas edildi. Bu birimler arasında Güvenlik Politikaları Başkanlığı, diğerlerinden ayrılıp öne çıkıyor.

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği birime yakında atama yapılacak. Atanacak isim sır gibi saklanıyor. ABD’deki Ulusal Güvenlik Konseyi’ne benzer bir yapılanmayla kurulan birim, çok önemli görevler üstlenecek.

        MİT İLE KOORDİNELİ

        Yeni dönemde, MİT ile koordineli çalışacak bu birim Cumhurbaşkanı’nı ulusal ve uluslararası güvenliğe ilişkin gelişmeler hakkında bilgilendirecek.

        İcrai bir görevi olmayan Güvenlik Politikaları Başkanlığı’nın en önemli görevleri şunlar olacak:

        1- Paralel yapılanmalarla mücadele konusunda çalışmaları takip edecek; kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak.

        2- Çözüm sürecine ilişkin gelişmeleri takip edecek, Cumhurbaşkanı’nı bilgilendirecek, yapılacak çalışmalara ilişkin talimatlarını alacak.

        3- Diğer ulusal ve uluslararası güvenlik konularına ilişkin çalışmalar yürütecek, düzenli raporlar hazırlayacak.

        YENİ YAPILANMA

        Cumhurbaşkanlığı’ndaki 9 başkanlığın sayısı 13’e çıkarıldı. Bunlara bağlı çeşitli müdürlükler ve birimler oluşturuldu, bazı birimler birleştirildi. Teşkilat şemasındaki başkanlıklar şunlar:

        Güvenlik Politikaları, Hukuk Hizmetleri, Kanunlar ve Kararlar, Uluslararası İlişkiler, Strateji, Sosyal ve Kültürel İşler, Ekonomi İzleme ve Koordinasyon, Bilgi Teknolojileri, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, İdari ve Mali İşler, İnsan Kaynakları, Güvenlik İşleri.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ