Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Elektrik trafolarındaki yağı bile çaldılar

        Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

        Hırsızlar bu kez elektrik trafolarında soğutma amacıyla kullanılan yağa göz dikti. Adana’da bulunan 8 trafodan, 2 tondan fazla yağ çalınması Enerji Bakanlığı yetkililerini bile şaşırttı. Hırsızlık nedeniyle kentte elektrik kesintileri yaşandı. Çalınan bu yağlar, doğrudan akaryakıt olarak kullanılabiliyor. Hırsızların, yağı kilosu 2 liradan sattığı tahmin ediliyor.

        Adana’da yaşanan bir hırsızlık olayı, enerji yönetimini şaşırttı. Kente elektrik sağlayan 8 trafonun yağı çalındı. Yağların çalınması nedeniyle trafolar yanarken, kentte de uzun saatler süren elektrik kesintileri yaşandı. Toroslor Dağıtım Şirketi, yanan trafoları değiştirmek zorunda kaldı. Trafolarda, kapasitelerine göre 200 kilo ile 300 kilo arasında değişen miktarlarda yağ bulunurken, böylece çalınan toplam yağ miktarı 2 tonu aşmış oldu.

        SOĞUTMA VE İZOLASYONU SAĞLIYOR

        Trafolarda, kapasitesine göre 1 tona kadar varan miktarlarda yağ kullanılırken, bu yağ, trafolar için hayati önem taşıyor. Tek Trafo Satış Müdürü Binali Yavuz, trafo yağının izolasyon görevi gördüğünü belirterek “Yağ, trafodaki fazlar arasındaki yüksek gerilimin birbirlerinden ve motordan ayrılmasını sağlıyor. Yağ, ayrıca trafoda aşırı ısınmayı da önlüyor. Trafo motorunun dışını kapladığı için de trafolarda oldukça yüksek miktarda yağ kullanılıyor” dedi.

        AKARYAKIT OLARAK KULLANILIYOR

        Yavuz, trafo yağının kilogramının 5 TL ile 10 TL arasında değiştiğine dikkat çekerek “Bu yağ çalınarak yakıt olarak kullanılıyor. Trafo yağı, işleme tabi tutulmadan doğrudan akaryakıt olarak kullanılabiliyor. Başka bir ürünle karıştırmaya ya da seyreltmeye gerek olmuyor. Kamyonlarda, dolmuşlarda, arabalarda kullanılıyor” dedi. Yavuz, kaçak akaryakıt sorunu nedeniyle trafo yağından yüksek miktarda ÖTV alındığına da dikkat çekerek “Yol kenarlarında satılan 10 numara yağlar nedeniyle sektörümüz olumsuz etkileniyor. Yağın maliyeti 2 lira iken ÖTV ile 5 TL’ye çıkıyor. Biz ihracat yaparken de ÖTV’li bedel üzerinden maliyetimiz etkileniyor. Yurtdışında rekabet edemiyoruz. ÖTV’yi de Maliye bize 1 yıl sonra ödüyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ