Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM Genel Kurulu'nda ortalık karıştı

        Genel Kurul 16 saati aşan çalışmasının ardından düzenlemenin ikinci bölümünü de kabul ederek çalışmalara pazartesi gününe kadar ara verdi.

        TBMM Genel Kurulu'nda MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın sözleri gerginliğe neden oldu. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'a iki birleşim süresince Meclis Genel Kurulu'ndan çıkarılma cezası verildi.

        TBMM Genel Kurulu'nda kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam edidi.

        CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, konuşmasında, TBMM Genel Kurulu'ndaki İçtüzük görüşmeleri sırasında yaşanan tartışmalara değinerek, MHP ve HDP'nin CHP gibi mücadele vermediğini söyledi.

        Toprak'ın bu sözlerine MHP ve HDP temsilcileri yanıt vererek, İçtüzük görüşmelerinde tüm muhalefet partilerinin direnç gösterdiğini söyledi.

        HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kürsüye dizüstü bilgisayarla çıkarak, o döneme ait fotoğrafları gösterdi.

        TARTIŞMA YAŞANDI

        MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 42. maddedeki önerge üzerinde yaptığı konuşmada, hükümetin düzenlemeleri "terörle mücadele ettiği" söylemiyle gündeme getirdiğini anlatarak, "Adama derler ki utanmıyor musunuz siz. Teröristin başıyla sabah akşam al takke ver külah berabersiniz. Sabah beraber kahvaltı ediyorsunuz, akşam yorganı beraber üstünüze çekiyorsunuz. Nasıl olacak bu iş?" diye konuştu.

        Türkkan, AK Parti sıralarından "Yalan söylüyorsun" diye laf atılması üzerine, "Yalan söyleyen kimse yalancının ta kendisidir. Cumhurbaşkanınız, Başbakanınız, MİT Başkanınız, İçişleri Bakanınız; alayınız teröristin yorganının altındasınız. Yazıklar olsun size" ifadesini kullandı.

        AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Türkkan'ın sözlerine tepki göstererek, Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'dan müdahale etmesini istedi. Aydın, "Konuşmacı kürsüde konuştuğu zaman İçtüzük'e göre temiz bir dille konuşmasını uyarmanız lazım Sayın Başkanım. Bu noktada biz söylediklerini muhatap almıyoruz, aynı şekilde de iade ediyoruz" dedi.

        MHP İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Torlak, AK Parti sıralarından gelen tepki üzerine, "Ne kabadayılık yapıyorsun? Her şeye de laf atıyorsun" diyerek, iktidar sıralarına doğru yöneldi. Torlak'ı, CHP'li milletvekilleri durdurdu.

        Türkkan'ın konuşmasında kullandığı ifadelere AK Parti milletvekilleri de tepki gösterdi. Karşılıklı sözlü atışmanın ardından AK Parti ve MHP milletvekilleri birbirlerinin üzerilerine yürüdü. Bu sırada Meclis Başkanvekili Mumcu, bu koşullarda çalışma yürütülemeyeceğini belirterek, birleşime bir saat ara verdi.

        Arada da tartışma, karşılıklı laf atma ve gerginlik devam etti. AK Parti'li milletvekilleri MHP'li Türkkan'ın salon dışına çıkmasını istedi. Bir süre MHP sıralarında oturan Türkkan, gerginliğin sürmesi üzerine salon dışına çıktı.

        AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk de "Recep Tayyip Erdoğan" diye tempo tuttu. Bazı AK Parti milletvekilleri de Külünk'e destek verdi.

        MHP’li Ali Uzunırmak’ın, “Bir tek kısa söz söylüyorum, herkese ders olsun. Akbabanın ismi akbabadır ama isminin ‘ak’ olmasıyla leş yemekten vazgeçmiyor, onlar leş yiyerek besleniyorlar” sözleri de AK Partililerden tepki gördü. Uzunırmak AK Partili Temel Coşkun’un “Terbiyesiz” diye bağırması üzerine “Üstüne niye alınıyorsun, leş mi yiyorsun?” deyince, tartışmaya diğer AK Partili vekiller de dahil oldu. Söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Türkkan’ın ifadelerini kabul edilemez bulduklarını söyledi.

        MHP'Lİ TÜRKKAN'A MERCLİS'TEN ÇIKARMA CEZASI

        TBMM Genel Kurulu'nda, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'a, 2 birleşim geçici olarak Meclis'ten çıkarma cezası verildi.

        TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, yaklaşık bir saatlik aranın ardından, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri için birleşimi yeniden açtı.

        Mumcu, MHP'li Türkkan'ın oturum kapanmadan önce söylediği sözlerin, İçtüzüğün 161. maddesinde (Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM'ye, TBMM Başkanı'na, Başkanlık Divanına, Başkanlık görevini yerine getiren Başkanvekiline hakarette bulunmak, sövmek veya onları tehdit etmek yahut Türkiye Cumhuriyeti'ne veya onun anayasa düzenine sövmek) belirtilen unsurları içerdiği için, Türkkan'a, İçtüzüğün 163. maddesi uyarınca Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası verilmesi gerektiğini söyledi.

        Mumcu, Türkkan'a 2 birleşim geçici olarak çıkarma cezası verilmesini teklif edeceğini belirterek, isterse Türkkan'ın kendisini savunabileceğini kaydetti.

        MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Biz de bu ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirtiyoruz. Bu ifadelerin tutanaklardan çıkarılması gerektiğini söylüyorum. Sehven söylenmiş sözlerdir ve onur kırıcıdır. Kendisi şu anda da Genel Kurul'da değildir" diye konuştu.

        Daha sonra yapılan oylamayla, MHP'li Türkkan'a 2 birleşim Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası verildi.

        GENEL KURUL ŞARKI VE MARŞLARLA ÇINLADI

        İç Güvenlik Paketi’nin 4 maddesi daha kabul edildi. Muhalefet “sataşma” başta olmak üzere yeni oyalama taktikleriyle paketin kaplumbağa hızında ilerlemesini sağladı. Muhalefet milletvekillerinin “taktiksel” olarak birbirlerine sataşmasına AK Parti sıralarından, “Meclis tiyatro mu?” tepkisi geldi. TBMM Genel Kurulu’nda dün sabahın ilk ışıklarına değin süren görüşmelerde, iktidar ve muhalefet arasındaki söz düellosu yerini bir ara marşlara da bıraktı. İktidar ‘Dombra’yı, HDP’liler Latin Amerika’nın devrim marşı ‘Venceremos’u (Yeneceğiz) çaldı. Bazı AK Partili kadın milletvekilleri de Müslüm Gürses’in, ‘Tanrı İstemezse’ şarkısıyla karşılık verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ