Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı ve Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Tanış için Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda tören düzenleniyor.

        Konya'da dün planlı eğitim uçuşu yaparken düşen F4 uçağının şehit iki pilotu Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı ve Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış için görev yeri Eskişehir'de askeri tören düzenlendi.

        Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yapılan törene, Genel Kurmay Başkanı Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanı, şehitlerin aileleri, yakınları, mesai arkadaşları katıldı. Özel ve askeri erkan, şehit aileleriyle tek tek görüşerek başsağlığı diledi. Törende duygusal anlar yaşandı. Ayakta durmakta zorlanan şehit aileleri ve yakınlarını, şehitlerin mesai arkadaşları teselli ederek ayakta tutmaya çalıştı.Konya'dan uçakla getirilen şehitlerin naaşları askerlerin omzundan tören alınana kondu. Meslektaşları, şehitleri tören alanında asker selamı ile karşıladı. Aileler şehitlerin Türk bayrağına sarılı tabutlarına sarılıp gözyaşı döktü.

        "İKİ MUSTAFAMIZI VATAN SEMALARINDAN VATAN TOPRAĞINA UĞURLUYORUZ"

        1. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kemal Akçınar, törende yaptığı konuşmada, şehitlere rahmet yakınlarına başsağlığı diledi. Eskişehir 1. Hava Jet Üssü'nün Türkiye'de ilk jet uçuşunun yapıldığı Kıbrıs ve terörle mücadele de başarılar gösteren, havacılık değişimin öncülüğünü yaptığını hatırlatan Tuğgeneral Akçınar, "Bugün iki Mustafamızı vatan semalarından, vatan toprağını uğurlamak için buradayız. İki kahraman kardeşimiz ettikleri yeminin gereği olarak göğe yükseldi. Mertebelerin en yükseği olan şehitlik mertebesine ulaşan kardeşlerimize rahmet diliyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz." diye konuştu.

        Konuşma sonrası İl Müftüsü Niyazi Ersoy eşliğinde şehit pilotlar için topluca dua edildi. Şehitlerin cenazeleri törenin akabinde askeri uçaklarla toprağa verilmek üzere Ankara ve İstanbul'a gönderildi.

        ANKARA KOCATEPE CAMİİ'NDE GÖZYAŞLARI

        Şehit pilot Mustafa Tanış için Eskişehir'den sonra memleketi Ankara'da cenaze töreni düzenlendi. Kocatepe Camii'ndeki törende acılı baba Hayri Tanış tabutu öperek oğluna veda etti. Ayakta durmakta zorlanan babaya çevredekiler destek oldu. Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel de katıldı.

        Şehit Tanış için Ankara Kocatepe Camii’nde düzenlenen törende ise baba Hayri Tanış, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a, “Sizden istirhamım bu uçakları değiştirin. Bunlar uçan tabutlar. Biz yandık başka ocaklar yanmasın. Bizim ocağımız söndü, başkalarının ocağı sönmesin. Yavrum gökyüzünün kartalıydı” dedi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ise uçaklarla ilgili soruya “Müsaade ederseniz acımızı yaşayalım” karşılığını verdi.

        ŞEHİT OĞULA SON BAKIŞ

        Şehit Mustafa Delikanlı İstanbul’da baba evinin önüne götürüldü. Helallik alınmasının ardından Ataköy 5. Kısım Camii’nde tören düzenlendi. Baba Mehmet Delikanlı rahatsızlığı nedeniyle katılamazken, annesi Refika Delikanlı, kardeşi Mesut Delikanlı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1. Ordu Komutanı Salih Zeki Çolak, sivil ve askeri erkan katıldı.

        OMUZLARDA VEDA

        Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Delikanlı'nın cenazesi de, İstanbul Edirnekapı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi.Şehit Pilot Delikanlı için Ataköy 5'inci Kısım Camisi'nde ikindi vakti cenaze namazı kılındı.Cenaze namazına şehidin annesi Müyesser Delikanlı ve yakınlarının yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve vatandaşlar katıldı.

        Şehidin babası Mehmet Delikanlı, rahatsızlığı nedeniyle cenaze namazında saf tutamadı.Namazı, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın kıldırdığı cenazede,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı adına çelenkler gönderildi.

        Kılınan namazın ardından Mustafa Delikanlı'nın Türk bayrağına sarılı cenazesi, omuzlarda top aracına taşındı.

        Şehit Mustafa Delikanlı'nın cenazesi, Edirnekapı'daki Hava Şehitliği'nde toprağa verildi.

        PİLOTLAR ATLAMAK İSTEMİŞ

        İki pilotun son anda atlamak istedikleri ancak zamanlarının yetmediği açıklandı. Muharip Hava Kuvvet ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, şehit pilotlardan Delikanlı’nın 1256 saat 45 dakika, Tanış’ın 1042 saat 30 dakika toplam uçuşa sahip olduğu, ayrıca Delikanlı’nın son 6 ayda 21 saat, Tanış’ın ise 30 saat 50 dakika simülatör uçuşu yaptığı belirtildi.

        ERDOĞAN’DAN F4 YORUMU

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazreti Osman Camii’nde kıldığı cuma namazı sonrası, hizmetten kaldırılması tartışılan F4 uçaklarına ilişkin soru üzerine, “Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile haftalık olağan görüşmelerimizi yaptık. ‘Hava Kuvvetleri Komutanı’mız Azerbaycan’da. Dönüşünden sonra teknik değerlendirmesini yapacağız’ dediler. Bu bir pilotaj hatası mıdır, teknik midir yoksa meteorolojik midir? Bunların incelemesini, değerlendirmesini yaptıktan sonra tabii işin nihai kararı verilecektir. Şu anda o karar verilmeden bu tür bir şeyi söylememiz yanlış olur. Bu uçaklardan elimizde 47 tane var, o çalışmayı yaptıktan sonra nihai karar verilecektir” değerlendirmesini yaptı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ